Jälleen mystinen suomalaisromahdus: "Yleensä osaa jotain sanoa"

Kävelijä Veli-Matti "Aku" Partanen huomasi nopeasti Pariisin olympialaisten 20 kilometrin kisassa, ettei kärjen matkaan ole mahdollisuuksia päästä mukaan.

Partanen sijoittui torstaiaamun kisassa sijalle 32. Kisan alkua lykättiin puoli tuntia Pariisin yli pyyhkäisseen ukkosen takia.

Suomalaiskävelijä pysytteli ensimmäisen kympin pääjoukon tuntumassa, mutta sitten vaikeudet vasta toden teolla alkoivat. Partasen epäilykset kärjen karkaamisesta alkoivat kymmenen kilometrin kohdalla.

– Siinä vaiheessa, kun näin, että pääryhmässä on aika monta kaveria, ja minä en ole siinä ihan kiinni, Partanen kertoi.

– Ero lähti siitä kasvamaan, niin tajusin, että tuosta ei kyllä itsellä ole varaa kiristää ja tuossa on niin monta kaveria, että niistä suurella todennäköisyydellä aika moni jaksaa pitää tuon vauhdin.

Kultaa vieneen Ecuardorin Brian Daniel Pintadon vetämä kärki karkasi Partaselta lopulta neljän minuutin päähän. Voittoaika 1:18.55 oli suomalaisen mielestä Pariisin mäkiselle reitille kova.

Syy vaisuun aamuun on Partaselle täysi mysteeri.

– Sen yleensä pitäisi olla helppoa sinne 12–13 kilometriin asti, ja sitten lähteä tavallaan runttuvaihe päälle, mutta nyt se runttuvaihe oli siitä alusta alkaen.

– No kun yleensä osaa aina jotain sanoa ja analysoida, mutta nyt on tosi vaikea sanoa, että mistä se johtuu, Partanen hämmästeli.

Kauteen on mahtunut sairasteluita, joista viimeisin kiusasi Partasta heinäkuussa. Viimeiset puolitoista viikkoa vaikuttivat hänen mukaansa silti lupaavilta.

– Monta kisaa on mennyt hyvin, niin johonkin kohtaa tulee huono kisa. Harmi vain, että se tuli tähän neljän vuoden periodin päätapahtumaan.

– Koen, että olen tehnyt kuitenkin isossa kuvassa oikeita asioita, mutta pitää tietysti analysoida tämä kausi nyt tarkkaan, että miksei saanut parasta siellä, missä olisi pitänyt eli käydään varmaan Vallun (valmentaja Valentin Konosen) kanssa vähän läpi tuota tilannetta.

– Kyllä tästä ura jatkuu ja vuosi kerrallaan menen. Kyllä minulla nälkää on, ja uskon, että hyviä kisoja tulee vielä eteen, Partanen vakuutti.

Pariisin olympialaisten ensimmäinen viikko on sujunut suomalaisittain kehnosti. Ennakolta vahvimmista mitalisuosikeista koronaan sairastunut uimari Matti Mattsson jäi rintauinnin alkueriin ja judoka Luukas Saha putosi jatkosta toisella kierroksella. Myös purjehduksessa tähän asti kisanneet suomalaiset venekunnat ovat jääneet mitalivauhdista.

Lue myös:

    Uusimmat