Jane tekee työtä, jota kukaan muu ei halua tehdä: "Kun vauvan äiti itkee ja isä on siinä myös rikkinäisenä, olen sanaton"

7:43img
Videolla suomalainen kätilö kertoo kotisynnytyksestä.
Julkaistu 05.08.2019 20:54

Meri Remes

meri.remes@mtv.fi

Jane on johtava kätilö, joka avustaa äitejä sydäntäsärkevissä synnytyksissä. Hän auttaa maailmaan jo kuolleita vauvoja ja tekee työtä, johon moni muu ei pystyisi. 

Australiassa syntyy joka päivä kuusi kuollutta vauvaa, kirjoittaa News.com.au. Tragedia koskettaa liian monia perheitä. 

Kätilön työn suhteen harva käsittää, että kätilöt auttavat maailmaan myös vauvoja, jotka jäävät sairaalaan. Se on osa kätilön työtä, josta ei yleensä puhuta kovin avoimesti. 

Ensimmäinen kohtukuolema jäi mieleen

Jane Wiggling kertoo kokemuksestaan, jolloin hän oli ensimmäisen kerran avustamassa traagisessa synnytyksessä. 

– Olin silloin nuorempi kätilö ja pariskunta tiesi vauvan kuolleen kohtuun. He tulivat synnytykseen tietäen jo sen, Jane kertoo. 

– Huoneen tunnelma oli painava ja hiljainen. Teimme kaiken kuten normaalisti, mutta paljon hiljaisemmin. 

Kuolleen vauvan synnytys on terminä haasteellinen sekä kätilölle että äidille. Kuolleen vauvan synnyttäminen ja siinä avustaminen on erilaista. 

– Elävä vauva auttaa itse synnytyksessä, mutta kuollut vauva ei sitä tee. Vauva tuntuu painavalta ja liikkumattomalta. Sitä on mahdoton selittää, mutta se tuntuu väärältä, Jane kuvailee. 

– Kun kylvetän ja punnitsen perheelle rakkaan vauvan, tunnen itseni hyvin voimattomaksi, koska mitään ei voi korjata, eikä ketään lohduttaa. 

Normaalisti kätilöt kuuntelevat ja auttavat vanhempia, mutta tällaisessa synnytyksessä kätilö voi tehdä vain vähän. 

– Kun vauvan äiti itkee ja isä on siinä myös rikkinäisenä, olen sanaton. Yksikään pari ei ansaitse sitä. 

Miten kätilöt jaksavat kokemusten yli? 

Jane kertoo, että kätilöt turvautuvat toisiinsa vaikeiden synnytysten jälkeen. 

– Jos näemme jonkun itkevän kahvihuoneessa, halaamme ja puhumme tapahtuneesta. Tämä traaginen puoli on osa työtä, Jane kuvailee. 

Vastasyntynyt vauva2

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa kuolleina syntyneiden vauvojen määrä on 20 vuodessa puolittunut. Kuvituskuva. Kuvan vauva ei liity juttuun.

Kokemukset kulkevat mukana aina 

Jane sanoo, että vaikka sairaalan henkilökunnan tulisi keskittyä perheisiin, jotka menettävät kuolleena syntyneen vauvan myötä kaiken, on kätilöiden ja lääkäreidenkin hyvinvointi otettava huomioon. 

– Nuoria kätilöitä tulisi valmistella enemmän näihin kokemuksiin. Vaikeisiin synnytyksiin ei yleensä oteta kätilöopiskelijoita, koska vanhemmat ajattelevat, että se on liikaa heille. Mutta mielestäni heidät pitäisi ottaa mukaan niihinkin, sillä niin he oppivat erilaisten tilanteiden vuorovaikutusta vanhempien kanssa. 

– Nämä kokemukset kulkevat mukana aina.

– Se pieni asia, jonka voimme tehdä, on antaa vanhempien pitää pitkään odotettua vauvaa sylissä ja sitten päästää hänet. Sen jälkeen vanhemmat kantavat vauvaa ajatuksissaan, Jane kuvailee. 

Suomessa syntyy kuolleena vuosittain noin 170 lasta. Tämä tarkoittaa kolme kuollutta lasta tuhatta synnytystä kohti. 

Lue myös: Vauva menehtyi ennen synnytystä – työnantaja peruutti äidin äitiysloman ja käski takaisin töihin

Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!

Lähteet: News.com.auTilastokeskus.fi

Tuoreimmat aiheesta

Työ