Janne "Nacci" Tranberg haki tuhansien eurojen korvausta valtiolta – ei saanut

4:34imgRikospaikka-ohjelma haastatteli Tranbergia Katiska-vyyhdin tiimoilta vuonna 2020. Katso haastattelu yltä.
Julkaistu 11.10.2023 11:51
Toimittajan kuva

Eetu Ruonakoski

eetu.ruonakoski(at)mtv.fi

@eeturuonakoski

Entisenä Cannonball-johtohahmona tunnetuksi tullut rikollinen Janne "Nacci" Tranberg haki valtiolta tuhansien eurojen korvausta viivästyneestä oikeudenkäynnistä, jossa hän ei itse ollut osallisena. Korvausta ei myönnetty.

Itä-Suomen hovioikeus päätti tänään, että Tranbergin vaatimusta ei oteta käsiteltäväksi. Aiemmin korvausvaatimuksen hylkäsi Etelä-Savon käräjäoikeus.

Tranberg vaati käräjillä 3000 euron korvausta erääseen petosvyyhtiin liittyvän oikeudenkäynnin viivästymisestä.

Tranberg ei ollut itse jutussa syytettynä. Hän oli kuitenkin jutun esitutkinnassa rikoksesta epäiltynä liki neljän vuoden ajan.

Tranbergia epäiltiin törkeästä kavalluksesta ja törkeästä petoksesta. Häntä kuulusteltiin asiaan liittyen vuonna 2017. Syyttäjälle juttu saapui loppuvuodesta 2020. 

Elokuussa 2021 syyttäjä teki Tranbergin osalta syyttämättäjättämispäätöksen. Syyttäjä oli siis sitä mieltä, ettei poliisin hankkima näyttö riittänyt osoittamaan Tranbergin syyllisyyttä.

Tranberg vapautui kaikista epäilyistä asiaan liittyen.

Lue myös: Janne "Nacci" Tranbergin ex-vaimo Hanna Hertell rakastui ihmiseen ja erosi rikollisesta: "Tämä elämä on ollut yksinäinen matka"

Ei valtion vastuulla

Etelä-Savon käräjäoikeus totesi, että vaikka Tranberg ei ollut osallisena tapaukseen liittyvässä oikeudenkäynnissä, hänellä olisi periaatteessa mahdollisuus hakea korvausta oikeusjutun viivästymisestä. 

Korvausta ei tällä kertaa silti myönnetty, sillä tapauksen esitutkinta myöhästyi erityisesti siitä syystä, että jutun pääepäilty oli esitutkinnan aikana pakoillut viranomaisia ulkomailla.

Miestä päästiin kuulemaan vasta syksyllä 2020, kun hän oli saapunut Suomeen omasta tahdostaan. 

Käräjäoikeuden mukaan asian viivästyminen tästä syystä ei ollut valtion vastuulla. Esitutkinnassa ei oikeuden mukaan ollut muutenkaan sellaista passiivista jaksoa, joka ei olisi hyväksyttävissä.

Oikeuden mukaan esitutkinnassa ja syyteharkinnassa kesti kaikkiaan alle neljä vuotta, mitä ei pidetty kohtuuttoman pitkänä aikana laajasta talousrikosvyyhdistä. 

Tranberg valitti käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen, joka ei kuitenkaan myöntänyt asiassa jatkokäsittelylupaa.

Petosvyyhdin pääsyytetty tuomittiin kesäkuussa käräjäoikeudessa 1 vuoden ja 9 kuukauden vankeuteen törkeistä petoksista ja törkeästä veropetoksesta.

Tuoreimmat aiheesta

Oikeudenkäynnit