Jari Aarnio kiistää rikkoneensa vankilomansa ehtoja tahallaan – ihmettelee valvonnan epäselvyyksiä: "Mitään hälytystä yhteyden katkeamisesta ei tullut"

MTV Uutiset uutisoi eilen, että 13 vuoden vankeuteen tuomittu Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö Jari Aarnio rikkoi hänelle vankilasta myönnettyä poistumislupaa elokuussa 2020. Aarnio kiistää MTV Uutisille rikkoneensa lomaehtoja tahallaan, hänen mukaansa kyse oli vahingosta. Aarnio ihmettelee myös, miksi tieto puhelinvalvonnan katkoksesta tuli vankilaan vasta viikkojen päästä hänen lomansa jälkeen.

Aarnio pääsi Helsingin vankilasta kahden vuorokauden muuttovapaalle perjantaina 28. elokuuta 2020 kello 10. Poistumisluvan ehtona oli sähköinen valvonta eli paikannuspuhelin ja nilkkapanta.

Aarnio kuitenkin rikkoi ehtoja niin, että panta ja puhelin eivät olleet välittömässä yhteydessä toisiinsa vajaan puolentoista tunnin ajan tuona perjantai-iltana.

Aarnio kiistää MTV Uutisille, että hän olisi rikkonut poistumisluvan ehtoja tahallaan.

– Teimme muuttoa tuona viikonloppuna ja meillä oli käytössä useita autoja. Inhimillisen erehdyksen takia on saattanut käydä niin, että minä olin jonkin aikaa eri muuttoautossa puhelimen kanssa.

– Koko muuttoporukka kulki yhtä matkaa eri autoilla ja liikuimme juuri sillä reitillä ja niissä paikoissa, mitkä oli vankilaan etukäteen ilmoitettu. Olin siis koko ajan siellä missä pitikin, Aarnio kertoo.

"Hälytystä ei tullut"

Aarnio paikantui viimeisen kerran puhelimeen tuona perjantai-iltana kello 21.29, jonka jälkeen puhelin meni lähetin puuttuu-tilaan ja paikantui vain tiealueelle. Aarnion lähetin palautui toimivaksi uudestaan samana iltana kello 22.51.

Valvontavälineessä oli 81 minuutin katkos, joka ilmentyi valvontapuhelimesta.

Sähköisen valvonnan järjestelmän kuuluisi toimia niin, että vankilalle tulee hälytys, jos vanki poistuu liian kauaksi lähettimestä ja yhteys katkeaa. Myös vangilla oleva puhelin alkaa hälyttää kovaan ääneen.

Näin ei Aarnion mukaan kuitenkaan tapahtunut.

– Ihmettelen, miksi puhelin ei hälyttänyt, jos se oli liian kaukana minusta. Vankilaankaan ei ollut tullut hälytystä. Tiedän sen siitä, että kun palasin tuolta lomalta takaisin vankilaan, kysyin, sujuiko kaikki hyvin, ja minulle vastattiin kyllä.

Sai kuulla katkoksesta viikkojen päästä

Aarnio kertoo olleensa lomilla myös ennen tätä elokuista viikonloppua ja sen jälkeenkin useita kertoja. Joka kerta kun hän palaa lomalta vankilaan, hän kertoo varmistavansa henkilökunnalta, onko sähköinen valvonta toiminut ja kaikki sujunut oikein.

– Minulla ei ole mitään syytä tai halua rikkoa lomaehtoja. Sen takia varmistan joka kerta, onhan kaikki mennyt oikein. Myös tuolloin elokuussa 2020 minulle kerrottiin kaiken sujuneen hyvin. Ihmettelen, ettei puhelinvalvonnan katkeamisesta puhuttu silloin heti mitään.

Aarnio sai tietää puolentoista tunnin katkoksesta puhelinvalvonnassa vasta vajaa kuukausi myöhemmin. Asia oli selvinnyt myös vankilan johdolle vasta tuolloin. Ilmoitus kirjattiin syyskuun 21. päivä.

– Minusta on erikoista, että kului yli kolme viikkoa, ennen kuin tieto puhelinyhteyden katkeamisesta minuun muuttoviikonloppuna tuli edes vankilalle. Se ei herätä luottamusta näihin laitteisiin.

Aarnio ehti käydä lomalla myös tuon 3,5 viikon aikana.

– Tämä elokuun viikonloppu on ainoa kerta, kun mitään rikettä on tapahtunut lomieni aikana. Siinäkin kyse oli vahingosta, hän sanoo.

Myös todistajia kuultiin

Aarniota kuultiin asiasta vankilassa vasta lokakuussa 2020. Tuolloin hän kertoi tehneensä muuttoa ja pitäneensä puhelinta mukanaan koko poistumislupansa ajan.

Muutossa Aarnion apuna oli kolme muuta henkilöä. Myös kaikkia heitä kuultiin. Aarnion mukaan he kaikki kertoivat avoimesti siitä, missä porukka oli liikkunut ja millä autoilla.

Kuulemisten jälkeen Helsingin vankilan henkilökunta testasi Aarnion käyttämää puhelinta ja nilkkapantaa. He sijoittivat puhelimen teräsväliseinällä varustetun pakettiauton tavaratilassa olevaan varustelaatikkoon. Puhelin oli koko testin ajan yhteydessä nilkkapantaan.

Aarnio oli aiemmin arvellut, että puhelimen yhteys pantaan oli saattanut katketa muuttoautossa, koska puhelin oli teräksisen väliseinän takana.

Valvontavideota huoltoasemalta

Kun Aarniolta kysyttiin asiasta uudessa kuulemisessa, hän arveli muistaneensa väärin, kenen kanssa muuttoporukasta hän oli saapunut huoltoasemalle. Hän ei muistanut, että olisi ollut eri autossa matkapuhelimen kanssa.

Helsingin vankilan henkilökunta tilasi kuulemisten jälkeen myös valvontakameranauhoja huoltoasemalta, missä muuttoseurue oli käynyt. Videoita näytettiin Aarniolle ja häntä kuulusteltiin niistä.

Aarnio ihmettelee, miten viranomaiset ovat voineet tällaisessa asiassa hankkia valvontavideomateriaalia, koska kyse ei ole rikoksesta, vaan rikkeestä.

– Videoilla näkyy myös sivullisia ihmisiä. Ei rikeasiassa mielestäni pitäisi mennä näin pitkälle, ex-poliisi hämmästelee.

Yksinäisyysrangaistus ehdollisena

Helsingin vankilan johtaja määräsi Aarniolle 12. marraskuuta 2020 poistumislupaehtojen rikkomisesta kurinpitorangaistukseksi kaksi vuorokautta yksinäisyyttä ehdollisena kahden kuukauden koeajalla.

Aarnio välttyi yksinäisyysrangaistukselta, koska hän ei tehnyt koeaikana uutta rikkomusta.

Aarnio valitti vankilan johtajan päätöksestä, mutta Rikosseuraamuslaitoksen Etelä-Suomen rikosseuraamusalueen aluejohtaja hylkäsi Aarnion oikaisuvaatimuksen helmikuussa 2021.

Aarnio valitti vielä Helsingin hallinto-oikeuteen, joka hylkäsi Aarnion valituksen heinäkuussa 2021.

– Rangaistuksen pitäisi olla kärsitty enkä ole tuon jälkeen mihinkään rikkomukseen syyllistynyt, hän sanoo.

Aarnion mukaan kyseinen rike vaikuttaa kuitenkin häneen edelleen. Viime viikolla hän haki lomaa, mutta pyyntö evättiin.

– Päätöksessä perusteltiin asiaa sillä, että olin rikkonut poistumisluvan ehtoja elokuussa 2020. Tapahtuneesta on kulunut puolitoista vuotta, olen rangaistukseni saanut ja sen hoitanut, mutta silti tuolla rikkeellä perustellaan vieläkin lomani kieltämistä. En voi ymmärtää, Aarnio sanoo.

Hovioikeus vapautti tutkintavankeudesta

Aarnio on istunut vankilassa nyt yhteensä kuusi vuotta. Toissa viikolla Helsingin hovioikeus määräsi Aarnion vapautettavaksi tutkintavankeudesta niin kutsuttuun Vuosaaren palkkamurhaan liittyen.

Hovioikeuden ratkaisu ei tarkoita, että Aarnio pääsisi kävelemään vankilasta suoraan vapauteen. Ratkaisun myötä Aarnion asema muuttuu tutkintavangista vankeusvangiksi, mikä parantaa hänen oikeuksiaan jossain määrin.

Aarnion on nyt myös mahdollista hakea valvottuun koevapauteen.

Lue myös:

    Uusimmat