Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on päässyt vankilasta koevapauteen. Aarnio vapautui vankilasta viikonlopun aikana. Nyt häntä valvotaan jalkapannan avulla. Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi vahvistaa asian MTV Uutisille.
Helsingin hovioikeus hylkäsi viime perjantaina Aarnion murhasyytteen ruotsalaisturkkilaisen Volkan Ünsalin murhajutussa. Neljä ammattirikollista surmasi Ünsalin lokakuussa 2003 Helsingin Vuosaaressa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa.
Aarnion syytettiin tienneen palkkamurhasta, mutta jättäneen sen estämättä. Aarnion ei missään vaiheessa väitetty itse osallistuneen tekoon, vaan kyse oli niin sanotusta epävarsinaisesta laiminlyöntirikoksesta. Syyttäjä katsoi, että Aarnion olisi pitänyt puuttua murhajuoneen.
Hovioikeus kuitenkin päätyi kumoamaan murhasyytteen. Hovioikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että Aarniolla olisi ollut henkirikosuhasta ja sitä koskevista suunnitelmista sellaista tietoa, että uhri on ollut välittömässä hengenvaarassa, jollei tilanteeseen puututa.
Lue myös: Jari Aarnion murhasyyte kaatui hovissa
Syyttäjä Jari Aarnion vapauttamisesta tutkintavankeudesta: Nämä ovat päätöksen kolme vaihtoehtoista lopputulosta
Kommentti: Yksi paperi oli kuin miljoonan voltin sähköisku – näin uskomattomasti edennyt Aarnio-vyyhti lähenee vihdoin loppuaan
Valvotaan jalkapannan avulla
Aarnio vapautui murhajutun osalta tutkintavankeudesta jo joulukuussa, mutta hän istui vankilassa huumetuomiotaan. Hän haki koevapauteen pääsyä jo ennen joulua, mutta Rikosseuraamuslaitos ei tuolloin vielä suostunut pyyntöön. Nyt kun hovioikeus antoi ratkaisunsa, Aarnio päästettiin koevapauteen.
Koevapaus tarkoittaa sitä, että Aarniota valvotaan jalkapannan avulla. Jalkapantavalvonnasta Aarnio vapautuu kesäkuussa, jolloin hän on suorittanut 13 vuoden yhteistuomionsa Trevoc- ja huumejutussa. Ensikertalaisena hän istuu tuomiostaan puolet.
Jari Aarnio on nyt vapaalla ja häntä valvotaan jalkapannan avulla.MTV
Vanki voidaan sijoittaa vankilan ulkopuolelle teknisin välinein ja muulla tavoin valvottuun koevapauteen enintään kuusi kuukautta ennen ehdonalaista vapauttamista tai koko rangaistuksen suorittamisesta vapauttamista.
Koevapauden aikana vangilta edellytetään päihteettömyyden ja muiden hänelle asetettavien ehtojen noudattamista. Koevapautta varten laaditaan toimeenpanosuunnitelma, johon sisältyy muun muassa koevapaudessa olevan asuminen ja toimeentulo, toimintavelvoite, päivittäinen toiminta-aika ja koevapauden valvonta. Koevapauden valvonnasta vastaa vankila.