Jari Aarnion huumeoikeudenkäynnissä puitiin Hollantiin vietyä lappua – "vaikka olisi ollut rakkauskirje, niin eihän se muille kuulu"

2:02img
Julkaistu 27.02.2018 13:56

MTV UUTISET-STT

Jari Aarnion huume- ja virkarikosjutussa puitiin huumepoliisin ex-päällikön rikoskumppanina tuomitun Pohjois-Savon naisen matkaa Hollantiin.

Selvittelyssä oli muun muassa se, miksi niin ikään Aarnion rikoskumppanina tuomittu Malmin nainen eli Mari Romano oli pyytänyt käsipelillä toimittamaan viestin Hollantiin.

Romano on syyttäjän mukaan antanut naiselle ohjeet hasiserän hankkimiseksi Hollannista ja lähettänyt Aarnion järjestämän tuntemattomaksi jääneen henkilön Hollantiin noutamaan huumausaine-erää.

– Se oli yksityinen kirje. Vaikka olisi ollut rakkauskirje, niin eihän se muille kuulu, Romano sanoi oikeudessa.

Käräjäoikeus näki tekstiviestit huumeviestittelynä

Romano kiistää, että kirjeen toimittaminen olisi millään tavalla liittynyt huumekauppaan. Romanon version mukaan Pohjois-Savon nainen ei myöskään tiennyt mitään toimittamansa kirjeen sisällöstä. Hänen mukaansa kirje piti toimittaa bed and breakfast -majataloon, jossa hänen oli tarvittaessa tarkoitus yöpyä.

Puolustuksen vaatimuksesta asiaan liittyvä tekstiviestittely käytiin salaisin osin. Romano ja yksi Aarnion alainen kertoivat käräjillä, että Aarnion alainen olisi pyytänyt Romanoa tiedustelemaan tutuiltaan erään virolaisen toiminnasta Hollannissa. Käräjäoikeus kuitenkin tulkitsi Romanon ja Pohjois-Savon naisen viestittelyn toisin.

– Viesteissä olevat määrät seitsemäntoista, 7,5 ja yhdeksän eivät viittaa siihen, että Romano olisi tiedustellut päivämääriä tai sitä, vaikuttaako jokin virolainen Hollannissa vai ei. Myös se, että nainen on kirjoittanut Romanolle, että "seitsemän ja sulle puoli" viittaa muuhun kuin Romanon ja (Aarnion alaisen) kertomaan poliisin pyynnöstä tehtyyn tiedusteluun, käräjäoikeus totesi.

Aarniota ei tuomittu tästä syytekohdasta.

Puntarissa 10 vuotta

Aarnion tapauksessa hovioikeus puntaroi kymmenen vuoden vankeustuomiota, jonka tämä sai muun muassa törkeistä huume- ja virkarikoksista. Aarniolla on myös lainvoimainen kolmen vuoden vankeustuomio seurantalaiteyhtiön haarasta.

Hovioikeuden mukaan Aarniolla oli kaksoisrooli Trevocissa ja yhtiön laitteita ostaneessa Helsingin poliisissa. Oikeus totesi, että omistusjärjestelyt olivat salattuja ja mukana oli United Brotherhood -liivijengin silloinen pomo Keijo Vilhunen.

Romano tuomittiin 3 vuoden ja 2 kuukauden vankeuteen törkeistä huumerikoksista. Romano liitti esitutkintakertomuksessaan Aarnion huumekauppaan, mutta on sittemmin perunut kertomuksen. Kuulustelija tuomittiin toimintansa vuoksi virkarikoksesta.

Pohjois-Savon naiselle käräjäoikeus langetti 7:n ja Vilhuselle 10 vuoden tuomion.

Syytetyt kiistävät huumekaupan.

2:20img

Tuoreimmat aiheesta

Jari Aarnio