MTV Urheilun asiantuntija Jari Isometsä ehdottaa maastohiihdon maailmancupiin omaa kiintiötä nuorille hiihtäjille.
Keskustelu maastohiihdon maailmancupin maakiintiöistä alkoi, kun norjalainen maailmanmestari Martin Johnsrud Sundby kritisoi Kansainvälistä hiihtoliittoa norjalaiselle NRK:lle.
Sundby ilmaisi huolensa nuorten norjalaishiihtäjien motivaatiosta, kun heille ei aukea paikkoja maailmancupiin, vaikka he voisivat jopa menestyä kilpailuissa. Sundby vaati suurempia maakiintiöitä huippumaille.
Nykyisellään parhaat hiihtomaat voivat ilmoittaa maailmancupkisoihin kuusi urheilijaa. Lisäksi henkilökohtaisen paikan saavat edelliskauden maailmancupin kokonaisvoittaja alkukauden kisoihin ja maailmancupin johtaja aina seuraavan periodin ajaksi. Samalla periaatteella jaetaan paikat Skandinavia Cupin menestyjille.
LUE MYÖS: Norjalainen maailmanmestari suomii kovin sanoin FIS:n päätöstä: "Se on typerää" – liitolta tyly kuitti vaatimuksiin
Isometsä sanoo ymmärtävänsä Sundbyn huolen. Hän muistuttaa, että maailmancupissa kuuluisi hiihtää maailman parhaiden hiihtäjien.
– Sillä tavalla olen hänen kanssaan samaa mieltä, että monesti hyviä nuoria hiihtäjiä jää pois maailmancupista. Norjassa on niin kova taso, että nuoret hiihtäjät eivät saa näyttöpaikkoja kovin helposti. Siellä on hiihtäjiä, jotka olisivat monessa muussa maassa ihan ykköshiihtäjiä. Sitä taustaa vasten kiintiöt voisivat olla isompia, Isometsä sanoo.
– Toisaalta Norjassa on useita maailmancupin kilpailuita vuodessa. Kansallisessa ryhmässä he pääsevät hiihtämään.
Isometsä muistuttaa, että kiintiöongelma ei juuri koske kuin Norjan joukkuetta sekä Venäjää miesten sarjassa ja Ruotsia naisten sarjassa.
– Onko se sitten toisaalta reilua muita maita kohtaan, jos näitä maita varten tehdään omia säännöksiä, Isometsä pohtii.
Kansainvälisen hiihtoliiton pyrki suurten maiden osallistujakiintiöitä vuonna 2016 pienentäessään rajoittamaan niiden ylivoimaa hiihtokilpailussa.
– FIS on puhunut siitä, että kilpailuiden kärjessä on liian vähän maita. Varsinkin miehissä on se trendi, että kymmenen kärjessä ovat norjalaiset, venäläiset ja Iivo (Niskanen). Joitain poikkeuksia tapahtuu, mutta siinä ne ovat, Isometsä sanoo.
– Kiintiöitä kasvattamalla nämä tietyt maat vain vahvistuisivat. Teki niin tai näin, joku on tyytymätön. Molemmilla puolilla on näkökantansa tähän asiaan.
Maakiintiöiden kasvattamisen sijaan Isometsällä on esittää mielenkiintoinen ehdotus, jonka avulla nimenomaan nuorten urheilijoiden näyttöpaikkoja maailmancupissa voitaisiin lisätä.
– Olisiko se ratkaisu, että jokaisella maalla olisi maakiintiön lisäksi kaksi paikkaa, joihin voisi nimetä nuoria hiihtäjiä. Paikat korvamerkittäisiin esimerkiksi alle 23-vuotialle hiihtäjille. Sillä tavalla tilanne voisi korjaantua.