Norjalainen maailmanmestari Martin Johnsrud Sundby kritisoi maastohiihdon maakiintiöitä, jotka ovat hänen mielestään liian pienet. Näin kaikki potentiaaliset norjalaismenestyjät eivät mahdu mukaan.
Sunbystä esimerkiksi Norjan suurena hiihtomaana pitäisi voida lähettää kilpailuihin enemmän kuin kuusi hiihtäjää, kertoo Norjan yleisradioyhtiön NRK.
Maiden osallistujakiintiöitä laskettiin vuonna 2016. Nykyisin maapisteissä sijoilla 1–8 olevat maat voivat ilmoittaa kuhunkin kilpailuun kuusi hiihtäjää.
Maailmancupin edelliskauden voittaja saa henkilökohtaisen osallistumisoikeuden alkukauden kilpailuihin. Kauden edetessä henkilökohtainen paikka menee maailmancupin johtajalle seuraavan periodin ajaksi. Samalla periaatteella paikan saavat Skandinavia cupissa menestyneet.
LUE MYÖS: Therese Johaug varoittaa maailmancupiin palaavaa ruotsalaistähteä: "En aio asettaa paineita"
Kilpailun järjestävä maa voi nykyisin ilmoittaa kilpailuun 15 hiihtäjää, kun määrä aiemmin oli enimmillään 20 urheilijaa.
Kansainvälinen hiihtoliitto perusteli kiintiön alentamista suurten maiden hiihtoylivallan rajoittamisella.
"Minä en sitä ymmärrä"
Sundbyn mielestä kuuden hiihtäjän kiintiö hankaloittaa suurten hiihtomaiden nuorten ja lupaavien hiihtäjien esiinmarssia. Asia nousi esiin, kun 21-vuotias Harald Östberg Amundsen voitti viikonloppuna 15 kilometrillä hopeaa Norjan mestaruuskilpailuissa.
Taakse jäivät muun muassa säännöllisesti maailmancupia kiertävät Hans Christer Holund, Didrik Tönseth ja Simen Hegstad Kruger.
Amundsenin valmentajan mukaan hiihtäjä on elämänsä kunnossa, mutta hänen esiintymisensä maailmancupissa on NRK:n mukaan epätodennäköistä.
LUE MYÖS: Venäläisillä epäilyksiä Norjan hiihtotähti Kläbosta – "Psykologinen hyökkäys"
Amundsen on esiintynyt maailmancupissa kahdesti vuonna 2019 Norjassa. Hänen paras sijoituksensa on 23:s.
Sundby on huolissaan nuorten hiihtäjien motivaatiosta, kun paikkaa maailmancupissa ei aukea.
– Olen ollut mukana monia vuosia. En keksi, miten tilanne olisi kehittynyt näiden muutosten takia, Sundby sadatteli NRK:lle Norjan mestaruuskilpailuiden yhteydessä.
– Se on typerää. Meillä on hiihtäjiä, jotka voisivat taistella palkintopallisijoituksista tai sijoittua kymmenen parhaan joukkoon maailmancupissa, mutta joidenkin heistä täytyy vain istua kotona sohvalla. näin FIS on päättänyt, mutta minä en sitä ymmärrä.
Sundbyn mukaan muutetut kiintiöt ovat myös laskeneet hiihtokilpailuiden osanottajamääriä. Esimerkiksi hän nostaa Oslon Holmenkollenin miesten 50 kilometrin kilpailun, johon osallistui viime vuonna ainoastaan 45 kilpailijaa. Vuonna 2015 osallistujia samassa kilpailussa oli 66.
Hän pelkää tilanteen vain pahenevan tänä vuonna.
– Jotkin maat eivät lähde kilpailemaan maailmancupviikonloppuihin, vaan jäävät pois, koska se on liian kallista. Sitten osanottajia on vähemmän, koska yhdestä maasta ei saa osallistua useampia kilpailijoita.
Norja ei ole esittänyt muutosta
Kansainvälisen hiihtoliiton maastohiihtojohtaja Pierre Mignerey sanoo NRK:lle, että kiintiöiden kokoa voidaan aina tarkistaa ja muuttaa, jos jokin maa tekee asiasta esityksen. Kukaan ei kuitenkaan ole tällaista esitystä tehnyt, ei edes Norjan joukkue.
Mignerey painottaa, ettei kiintiön muutoksella pyritty katkaisemaan norjalaisten ylivaltaa, vaan antamaan mahdollisuuksia myös muille maille. Hän uskoo Holmenkollenin osallistujakadon johtuvan ennemminkin 15 norjalaisesta, jotka pääsevät mukaan kilpailuun järjestäjämaan maakiintiön ansiosta. Mignerey arvelee, että jotkin maat jättävät kyseisen kilpailun väliin, koska eivät usko voivansa saavuttaa kunnollisia sijoituksia.
– Kiintiöiden kasvattaminen vähentää osallistuvien maiden määrää. On myös norjalaisten intresseissä, että maastohiihto on kansainvälinen urheilulaji, eikä Norjan ja Venäjän välinen kilpailu.
LUE MYÖS: Mites tässä on voitu edes hiihtää? Kuva yli 30 vuoden takaisesta Falunin kisasta peittoaa nykyisen lumipulan mennen tullen
Sunby sanoo ymmärtävänsä Mignereyn näkökannan, mutta muistuttaa, ettei maailmancupin ulkopuolelle jääville hiihtäjille ole kunnollista vaihtoehtoa kilpailla. Nykyisin maailmancupin ulkopuolelle jäävät norjalaishiihtäjät kilpailevat Skandinavia cupissa tai Norjan cupissa.
– On tärkeää, että ymmärrämme FIS:n näkökulman asiaan, mutta yhtä tärkeää on, että tuomme esiin omia näkemyksiämme.
Sunby, 35, voitti viime vuonna Seefeldissä uransa ensimmäisen henkilökohtaisen maailmanmestaruuden. Viesteistä arvokisakultia on tullut useita. Tällä kaudella hän on hiihtänyt maailmancupissa parhaimmillaan neljänneksi. Norjan mestaruuskilpailuissa hän nappasi hopeaa 30 kilometrin vapaan tyylin kilpailussa.