Surkea näky hiihdon maailmancupissa – Jari Isometsältä väkevä viesti FISille: "Kannattaa lopettaa sitten kokonaan"

Maastohiihdon maailmancupin viesteistä muodostui sunnuntaina harvojen näytös useiden poisjääntien vuoksi. Jari Isometsä löytää maailmancupin viestien alennustilaan selkeän syyn ja lähettää Kansainvälisen hiihtoliiton (FIS) päättäjille selväsanaisen viestin.

Kato oli käynyt. 

Miesten kisaan osallistui 12 joukkuetta kymmenestä maasta. Naisten kisassa tilanne oli surkeampi, kun viivalle saakka saapui vain yhdeksän joukkuetta, joista yksi oli Puolan ja Italian yhdistelmäjoukkue. Kun Ruotsi ja Saksa lähettivät matkaan myös kakkosjoukkueet, oli viivalla ainoastaan kuuden maan maajoukkueita.

– Se on todella heikko esitys. Ei tarvitse hirveän montaa vuotta mennä taaksepäin, kun joukkueita oli tuplamäärä. Miesten viestissäkin oli 20 joukkuetta joista 13–14 ykkösjoukkueita ja naisissa lähes saman verran, Isometsä toteaa.

– Muutos on tapahtunut aika nopeasti. Mutta samaan hengenvetoon voi sanoa, että nopeasti on myös maailmancupin ohjelma muuttunut. Kisoja on tullut älyttömän paljon muutamassa vuodessa. Sprinttiviesti on jotenkin ajanut perinteisen viestin ohi maailmancupissa.

Isometsä näkee, että juuri kilpailuiden määrän kasvu on ajanut maailmancupin viestikisat nykyisenkaltaiseen alennustilaan.

– Helposti käy niin, että jos urheilija tuntee, että on vähän väsyä, jotain jätetään välistä. Helpointa on jättää välistä tämä pitkä viesti. Siihen se varmaan hyvin pitkälle perustuu, Isometsä pohtii.

– Nytkin maailmancup jatkuu ensi viikonloppuna, seuraavana viikonloppuna on kolme kisaa ja sitten alkaa (kahden viikon päästä) jo Tour de Ski.

Isometsä sanoo, että kehitys on ollut havaittavissa jo muutaman vuoden. Viestejä alettiin karttaa, kun kilpailukalenteri tiivistyi.

– On jopa vähän liian paljon kisoja, jolloin jostain halutaan karsia. Viesti on tavallaan pienin paha, josta karsia.

Isometsän mukaan urheilijat kuitenkin pitävät viestikisoista.

– Nehän ovat ihan parhaita kisoja. On hyvä fiilis, eikä ole ihan niin painetilanne paitsi, kun voitosta taistellaan, Isometsä sanoo.

– Kyllä niiistä tykätään ja niitä haluttaisiin hiihtää, mutta kun aikataulu ja kisakalenteri on tuollainen, se ajaa tähän. Jotain kisoja halutaan jättää välistä, ja viesti ei lisää henkilökohtaista pistepottia ja palkintorahatkin ovat samat, mutta ne jaetaan neljän kesken. On monta syytä jättää hiihtämättä.

Kannattaako maailmancupissa edes järjestää viestikilpailuita, jos niihin ei haluta osallistua?

– No ei ehkä kannata. Viestihiihtohan on parasta viihdettä, mitä voi tulla televisiosta. Sitä taustaa vasten joo, Isometsä sanoo.

– Sitten pitää miettiä, miten joukkueet saataisiin hiihtämään viestiä. Olisiko esimerkiksi tuplapalkinnot? Nostettaisiin palkintorahoja heti kerralla. Jollain tavalla kiinnostusta pitää saada. Raha on yleensä aika hyvä motivaattori. Nopeasti en keksi mitään muuta.

Toisena vaihtoehtona Isometsä väläyttää viestistä saatavien pisteiden nelinkertaistamista, jolloin kilpailuilla olisi todellista vaikutusta maiden välisiin kamppailuihin ja jaettaviin maapaikkoihin.

– Silloin maajoukkueilla olisi halukkuutta laittaa hiihtäjiä viesteihin, kun sieltä ei voisi olla poissa. Luulen kuitenkin, että raha on se paras vaihtoehto.

Yksi ehdottoman tärkeä muutos Isometsän mielestä olisi naisten viestin palauttaminen muotoon 4x5 kilometriä. 

– 4x7,5 kilometriä on höpöhöpöä, että pitää väkisin tuoda samat matkat (naisille ja miehille). Voi olla että 4x5 kilometriä voisi miehilläkin lisätä (osallistumista), mutta se muuttuisi sitten olennaisesti eri kilpailuksi.

Isometsän mielestä FISissä pitäisi todella alkaa miettiä keinoja nostaa viestihiihto takaisin sille kuuluvaan asemaan.

– Eikä vain ajatella kylmästi, että jatketaan tällä tavalla, ja jos joku ei hiihdä niin ei sitten, Isometsä sanoo.

– Jos ei tehdä mitään, kannattaa lopettaa sitten kokonaan. Näin ei kannata jatkaa.

Lue myös:

    Uusimmat