Internetin vapausaste on maailmassa laskenut yhtäjaksoisesti vuosikymmenen, toteaa ihmisoikeuksien ja yksilönvapauksien toteutumista seuraava ajatuspaja Freedom House.
Yhdysvaltalaisen ajatuspajan julkaisemasta raportista ilmenee, että kymmenet valtiot ympäri maailmaa ovat käyttäneet koronaviruspandemiaa tekosyynä tehostaakseen kansalaisten valvontaa verkossa.
– Pandemia on kiihdyttänyt yhteiskuntien riippuvuutta digitaalisista teknologioista samaan aikaan kun internetistä tulee yhä vähemmän vapaa, järjestön johtaja Michael Abramowitz sanoo.
– Ilman yksityisyydensuojan ja lainkirjaimen kunnollista suojaa, näitä teknologioita voidaan helposti hyödyntää poliittiseen sortoon, hän jatkaa.
Kiina oli kuudetta kertaa peräjälkeen vähiten vapaa maa internetin osalta. Raportin mukaan Kiina tukahdutti viruksen lisäksi verkossa levinneitä kansalaisten kokemuksia, jotka olivat ristiriidassa virallisen tiedonvälityksen kanssa. Kiina on tunnettu suuresta palomuuristaan, jolla se on estänyt pääsyn useisiin sosiaalisen median kanaviin ja uutissivustoille.
Myös Yhdysvaltojen pisteytys laski muun muassa kiinalaissovellusten Tiktokin ja Wechatin kieltoilmoitusten myötä. Yhdysvallat luetaan kuitenkin edelleen vapaan internetin maihin.
Vapaan internetin käyttäjät vähemmistössä
Eniten verkkokäyttäjien vapaudet rajoittuivat vuoden aikana Myanmarissa ja Kirgisiassa. Parhaan arvosanan puolestaan sai Islanti, joka oli ainoa tarkastelussa ollut Pohjoismaa. Yhteensä raportti kattaa 65 valtiota.
Freedom House mittaa raportissaan muun muassa internetin saatavuutta, tiedon vapautta ja käyttäjäoikeuksien noudattamista. Järjestö toteaa, että kiinalaistyyppisen "digiautoritaarisuuden" trendi on maailmalla kasvussa.
Raportissa tarkastelluissa maissa asuu Freedom Housen mukaan 87 prosenttia maailman internetin käyttäjistä.
Näistä 20 prosenttia voi käyttää vapaata internetiä. 35 prosentilla käyttäjistä internet ei ole vapaa ja jäljellä jäävällä kolmanneksella se on osittain vapaa.