Unkarissa toimittajien painostus on henkistä ja taloudellista – kriittisten juttujen kirjoittajia uhkaillaan jopa oikeusjutuilla

2:23img
MTV Uutiset Live seurasi, kun pääministeri Antti Rinne tapasi Unkarin pääministerin Viktor Orbánin ensimmäistä kertaa kahden kesken.
Julkaistu 12.10.2019 15:42

MTV UUTISET – STT

Unkarin lehdistönvapaus on kiristynyt viime vuosina. Toimittaja Andras Desin mukaan vapaaseen mediaan kohdistuva painostus Unkarissa on henkistä ja taloudellista, mutta fyysiseltä väkivallalta on vältytty

Unkarissa vapaa media toimii erityisesti itsenäisinä verkkojulkaisuina. Mediamarkkinoita tutkinut apulaisprofessori Agnes Urban kertoo, että yksi vapaan median viimeisistä linnakkeista Unkarissa on kaupallinen televisiokanava RTL, joka on onnistunut säilyttämään uutisoinnissaan tasapuolisuuden. Uutistarjonta ei kuitenkaan ole suuressa roolissa kanavan profiilissa.

Freelancetoimittaja Andras Desi näkee, että vapaan median pulmana on rahan ja yleisön puute.

– Netissä voin kirjoittaa ja julkaista, mitä lystään, mutta kukaan ei välitä. (Unkarissa) ei ole työkaluja, joilla pystyisi puuttumaan hallituksen hallitseman valtamedian viesteihin, Desi sanoo.

Lue myös: MTV Budapestissa: EU:n kauhukakara ja mallioppilas varoivat astumasta toistensa varpaille – nämä Viktor Orbánin kommentit paljastivat lopulta, miten kaukana yhteisymmärryksestä ollaan

Desi on avustanut kansainvälistä Toimittajat ilman rajoja -järjestöä, joka tekee vuosittain vertailun maailman lehdistönvapaustilanteesta. Vuonna 2013 Unkari oli listauksessa vielä sijalla 56, mutta tänä vuonna se ylsi enää sijalle 87. Vertailun mukaan Unkaria parempi tilanne on esimerkiksi Kirgisiassa, Tunisiassa ja Norsunluurannikolla.

Painostus on henkistä ja taloudellista

Tilanne ei kuitenkaan ole niin lohduton kuin esimerkiksi Venäjällä, Ukrainassa tai Turkissa, sekä Desi että Urban sanovat. Unkarissa vapaaseen mediaan kohdistuva painostus on henkistä ja taloudellista, mutta fyysiseltä väkivallalta on vältytty.

Käytännössä painostus näkyy esimerkiksi siinä, että itsenäisten julkaisujen on vaikea saada haastatteluja tai tietoja valtionhallinnolta. Lisäksi toimittajien pääsyä parlamenttirakennukseen on rajoitettu.

– Tietopyyntöjä tehdessä on oltava hyvin kärsivällinen ja lopulta valmis jopa haastamaan hallinto oikeuteen, Desi selittää.

Lue myös: Unkarin ulkoministeriltä kiivasta palautetta suomalaisille: "Maamme syytteleminen siitä, ettemme olisi muka demokratia – se on yksinkertaisesti valhe"

Itsenäinen jutunteko voi johtaa myös syytteiden nostamiseen. Desi kertoo, että kriittisten juttujen kirjoittajia uhkaillaan monesti oikeusjutuilla.

– Sitä varten hallituksella ja valtionhallinnolla on käytössään pitkä liuta lakifirmoja, Desi sanoo.

Tuoreimmat aiheesta

Unkari