Järjestö: Stora Enso tuhosi herkän metsäalueen Ruotsissa: yli 300-vuotisia puita ja rauhoitettuja lajeja

Metsäkone jyräsi jopa tuhansia äärimmäisen uhanalaisia simpukoita - korvaussummat voivat nousta miljooniin 1:30
Katso myös: Metsäkone jyräsi tuhansia äärimmäisen uhanalaisia raakkuja.

Suomessa otsikoihin raakkujen joukkotuhon vuoksi joutunut Stora Enso törttöilee ympäristöjärjestön mukaan myös Ruotsissa.

Yhtiön kerrotaan hakanneen Jämtlandin läänissä Härjedalenin kunnassa sijaitsevan, luontoarvoiltaan tärkeän metsäalueen.

Skydda Skogen -järjestön mukaan metsässä elää arvokkaita suojeltuja lajeja. Metsäjätin hakkuiden jäljiltä alueella sijaitsevalla aukiolla törröttää tällä hetkellä esimerkiksi 180-vuotiaiden havupuiden kantoja.

Ruotsalaisen järjestön mukaan vanhimmat harvennuksen uhriksi joutuneet puut olivat jopa 330 vuotta vanhoja. Paikalla kasvoi myös esimerkiksi yövilkka sekä rauhoitettu raidantuoksukääpä.

Metsäjätin toiminnasta on tehty rikosilmoitus poliisille. Järjestö kertoi asiasta 3. elokuuta.

Suojelijat käärmeissään

Dalaranan luonnonsuojeluyhdistyksen edustaja Philip Weiss sanoo, että kyse on selvästi ympäristörikoksesta.

Tällaista ei saa tapahtua. Tämä ei ole ainoastaan ​​FSC-metsäsertifiointiin liittyvä rikkomus, vaan myös itse hakkuut ovat lainvastaisia.

Ottaen huomioon tapahtumapaikan läheltä löytämämme lajit, kyseessä on metsä, jossa ei saa tehdä hakkuita ei Ruotsin eikä EU-lainsäädännön perusteella.

Philip Weissin luotto Ruotsin viranomaisiin ei ole järin suuri. Hänen mukaansa viranomaiset vetoavat usein resurssipulaan ja kiireeseen.

Ruotsin metsähallitus on taho, jonka tehtävä olisi kertoa tästä polisiille, mutta harvoin he toimivat niin. Heillä on tärkeyslistallaan muita asioita. Yleensä tutkimusten teko jää järjestöjen harteille.

Stora Enso oli aikonut kaataa alueelta kevättalvella 16 hehtaaria metsää, mutta hakkuut oli keskeytetty 10 hehtaarin kohdalla maaperän sulamisen vuoksi. Järjestön mukaan Stora Enso on ilmoittanut tekevänsä hakkuusta uuden ympäristöarvion.

Lue myös:

    Uusimmat