Stora Enso pysäytti hakkuut kymmenissä kohteissa Suomessa – Toimitusjohtaja: Yhtiön uskottavuus on saanut vakavan kolhun

Yhtiö kertoo lisäksi aloittaneensa työntekijöilleen, urakoitsijoilleen ja alihankkijoilleen lisäkoulutuksen ympäristöpolitiikasta ja -ohjeista.

Stora Enso kertoo pysäyttäneensä hakkuut koko Suomessa kaikissa kohteissa, joihin liittyy vesi-, metsä- tai luonnonsuojelulakeihin liittyviä rajoituksia. Hakkuut on yhtiön tiedotteen mukaan keskeytetty, kunnes kohteisiin liittyvät toimintaohjeet, hakkuusuunnitelmat ja riskit on uudelleenarvioitu.

Stora Enson toimitusjohtaja Hans Sohlström kertoo tiedotteessa yhtiön ryhtyneen välittömiin toimiin heti tapahtuneesta kuultuaan.

– Stora Enson uskottavuus on saanut vakavan kolhun. Olimme jo saavuttaneet edelläkävijän maineen vastuullisuudessa, ja nyt luottamus meihin on kovalla koetuksella. Stora Ensolle on ensiarvoisen tärkeää olla vastuullinen ja luotettava toimija. Teen kaikkeni, jotta luottamus Stora Ensoon palautuu, hän sanoo.

Stora Enson viestintäjohtaja Ingrid Peuran mukaan hakkuiden pysäytykset koskevat yhteensä joitakin kymmeniä kohteita.

Suomussalmen Hukkajoessa kuoli arviolta tuhansia jokihelmisimpukoita eli raakkuja, kun joen yli ajettiin metsätyökoneella ja metsätraktorilla. Raakku on erittäin uhanalainen laji.

Poliisi tutkii tapausta epäiltynä törkeänä luonnonsuojelurikoksena. Stora Enso on käynnistänyt myös oman sisäisen tutkintansa Hukkajoen tapahtumista.

"Ei yksittäistapaus"

Greenpeacen metsäasiantuntija Matti Liimatainen uskoo, että Suomussalmen raakkujoki ei ole metsäalalla yksittäistapaus.

– Vastuullisuuspuheissaan metsäteollisuus vetoaa vapaaehtoisuuteen ja vastuuseen, mutta alalla tiedetään, että näiden vaikuttavuus luontokatoon on hyvin pieni. Teollisuus on aina vastustanut aidosti vaikuttavaa, sitovaa säätelyä esimerkiksi metrimääräisten suojavyöhykkeiden muodossa, Liimatainen kommentoi Greenpeacen tiedotteessa.

Stora Enso kertoo aikovansa kantaa vastuun raakkutuhoista niin taloudellisesti kuin ympäristöllisesti.

– On selvää, että maksamme käynnissä olevan ennallistamisen kustannukset. Kiitos Metsähallitukselle ja tutkijoille jo nyt siitä työstä, mitä joella on tehty, toimitusjohtaja Sohlström sanoo Stora Enson tiedotteessa.

Yhtiö kertoo lisäksi aloittaneensa työntekijöilleen, urakoitsijoilleen ja alihankkijoilleen lisäkoulutuksen ympäristöpolitiikasta ja -ohjeista. Koulutuksiin osallistuvat kaikki Stora Enson puunhankinnan arvoketjuun kuuluvat henkilöt.

Jo käynnistyneissä koulutuksissa keskitytään yhtiön mukaan ympäristöohjeiden noudattamiseen.

– Sääntöjen ja ohjeiden on oltava tiedossa ja niitä on noudatettava eri arvoketjuissamme riippumatta siitä, onko kyse omasta vai kumppanimme työntekijästä, Sohlström toteaa.

Lisäksi sekä Stora Enso että kolmas osapuoli suorittavat yhtiön puunhankinnan suunnittelu-, toteutus- ja valvontaprosesseja koskevan tarkastuksen.

Työt kestävät viikkoja

Kainuussa Suomussalmen raakkujen pelastustyöt jatkuvat tänään lapioiden ja sankojen avulla. Asiasta kertoo STT:lle Metsähallituksen asiantuntija Eero Moilanen. Viime viikolla aloitettu imuruoppaus ei Moilasen mukaan onnistu muun muassa puutteellisen välineistön vuoksi.

Töitä Hukkajoella jatketaan 40 ihmisen voimin. Heistä kymmenkunta on Metsähallitukselta ja suurin osa Stora Ensolta, Moilanen kertoo.

Moilasen mukaan työt tulevat kestämään viikkoja.

– Mutta syyskuussa raja tulee siinäkin kyllä vastaan, kun virrat alkavat kasvamaan ja vedetkin kylmenevät. Teemme töitä niin pitkään kuin on tarpeen, mutta kaikkia raakkuja ei millään saa pois, koska alue on niin laaja.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat