Metsä Group paljastaa: Näin monessa yhtiön herkässä luontokohteessa on epäilty ympäristörikkomuksia

Herkkien luontokohteiden tärvelyssä pitää Metsä Groupin toimitusjohtajan mukaan olla nollatoleranssi.

Suomussalmen Hukkajoen raakkutuho herättää kysymyksen siitä, miten yleisiä ympäristösuositusten ja lakien rikkominen metsähakkuukohteissa on.

– Metsäyhtiö Metsä Groupin tietoon on vuodesta 2021 lähtien tullut yhteensä 23 hakkuukohdetta, joissa on epäilty ympäristösuositusten rikkomista, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Ilkka Hämälä.

Samalla aikavälillä yhtiö on Hämälän mukaan suorittanut noin satatuhatta hakkuuta.

– Suhteessa tapahtumiin niiden osuus ei ole kauhean iso, mutta asiassa täytyy olla nollatoleranssi, Hämälä kommentoi Huomenta Suomen lähetyksessä.

Osaa tapauksista on puitu Hämälän mukaan myös oikeusteitse.

– Meidän täytyy katsoa meidän prosessejamme, että saamme kaikki estettyä.

Hukkajoen raakkutuho tapahtui Metsä Groupin kilpailijan Stora Enson hakkuukohteessa.

Monta lusikkaa sopassa

Hämälä sanoo käyneensä Suomussalmen raakkutuhon seurauksena henkilökohtaisesti läpi kaikki yhtiön omat tapaukset, joissa on epäilty ympäristösertifikaattien rikkomuksia herkissä luontokohteissa. 

Osassa tapauksista on Hämälän mukaan ollut kyse suoranaisista laiminlyönneistä, kun taas osassa on taustalla puhdas inhimillinen virhe.

Metsissä on hyvin paljon ympäristöasioita, jotka hakkuissa täytyy Hämälän mukaan huomioida. Hakkuiden toteutusta ohjaavat niin yhtiön, ELY-keskusten kuin metsäkeskuksen säädökset.

– Tiedonkulkuketjun aukottomuus on hyvin tärkeää, hän korostaa.

Hämälän mielestä yhtiö kantaa päävastuun siitä, että hakkuut tehdään ympäristövastuullisesti.

– Me olemme tehneet sopimukset urakoitsijoiden kanssa. Meidän täytyy varmistua siitä, että urakoitsijat kykenevät tekemään asia toikein.

Lue myös:

    Uusimmat