Työmarkkinaosapuolten tavoitteena on saada oma kustannuskilpailukykyä parantava pakettinsa valmiiksi marraskuun aikana.
STTK:n Antti Palola ja SAK:n Lauri Lyly sanovat STT:lle, että osapuolet ovat suhteellisen yksimielisiä palkkaratkaisusta, mutta kysymykset työehtojen heikennyksistä hiertävät.
Eilen kokoustaneet työmarkkinajärjestöt ovat käyneet keskinäisiä neuvotteluita tiiviisti, ja ne jatkuvat vielä lähiviikot.
– Pöydällä on vielä paljon tavaraa. Joistakin asioista olemme päässeet eteenpäin, mutta jotkin seisovat vielä paikallaan, Lyly sanoo.
Sekä Palola että Lyly sanovat, että neuvottelut ovat nyt hyvässä vaiheessa. Kumpikaan ei kertonut, kuinka todennäköisenä he pitävät paketin syntymistä.
– Jos emme uskoisi ratkaisun syntyvän, emme istuisi neuvottelupöydässä. Sitä ei kukaan kuitenkaan pysty sanomaan, syntyykö sopu vai ei, Lyly sanoo.
– On vielä aikaista ottaa kantaa siihen, millainen on neuvotteluiden lopputulos, Palola sanoo.
Hallitus suunnittelee muun muassa lomarahojen ja sairauspäivärahojen leikkausta. Hallitus aikoo toteuttaa työehtojen kiristykset niin sanotulla pakottavalla lainsäädännöllä, josta ei voi poiketa sopimuksin.
Työmarkkinaosapuolten on tarkoitus luoda oma paketti, jotta hallituksen esitykset eivät tulisi voimaan.
Hallituksen esityksen lähteminen lausuntokierrokselle on viivästynyt. Palola ja Lyly eivät osanneet arvioida, johtuuko viivästys siitä, että neuvottelut työmarkkinaosapuolten välillä ovat edenneet.
– Hallituksen paketti on monimutkainen, ja siinä on paljon juridiikkaa ja ulottuvuuksia. Se on varmasti yksi syy viivästykselle. Toinen syy voi olla, että työmarkkinaosapuolet neuvottelevat, Lyly sanoo.