Palkansaajajohtajat: Yhteiskuntasopimusneuvottelujen tilanne vaikea

Palkansaajajohtajat
Kunnallisen työmarkkinalaitoksen (KT) työmarkkinajohtaja Markku Jalonen ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder yhteiskuntasopimusneuvotteluissa Elinkeinoelämän keskusliiton tiloissa Etelärannassa, Helsingissä 20. elokuuta 2015. Lehtikuva
Julkaistu 20.08.2015 11:31

MTV UUTISET – STT

Yhteiskuntasopimusneuvotteluihin Etelärantaan saapuneet palkansaajajärjestöjen johtajat pitävät neuvottelujen tilannetta vaikeana.

Hallitus on asettanut huomisen takarajaksi, johon mennessä työmarkkinajärjestöjen pitää päästä sopuun varsinaisten sopimusneuvottelujen asialistasta ja aikataulusta.

Palkansaaja- ja työnantajajärjestöt neuvottelevat Etelärannassa selvitysmies Juhani Saloniuksen johdolla.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly piti neuvottelutilannetta haastavana, sillä kaikilla osapuolilla näyttää olevan tiukat neuvottelutavoitteet.

Lylyn mukaan neuvotteluissa ei ole tapahtunut merkittävää lähentymistä osapuolten välillä.

Lyly sanoi Etelärantaan saapuessaan, että neuvotteluissa käännetään nyt kaikki kivet mahdollisen kompromissin löytämiseksi.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäderin mukaan neuvottelujen suurin kompastuskivi on yhteiskuntasopimuksen tulosten mitattavuus.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus on asettanut yhteiskuntasopimuksen tavoitteeksi yksikkötyökustannusten alentamisen vähintään viidellä prosentilla kilpailukyvyn parantamiseksi.

SAK on ilmoittanut, että se ei ole valmis neuvottelemaan valmiiksi annetuista prosenttitavoitteista, mutta Akava on sovinnollisemmalla kannalla.

-Me olemme valmiit katsomaan hallituksen vaatimukset. Edellytyksenä on, että lista on tasapainossa, Fjäder sanoi.

-Tämä on kokonaisuus, jossa sekä saa että joutuu antamaan, Fjäder painotti. 

"Yritettävä loppuun asti"

Myös STTK:n puheenjohtaja Antti Palola piti yksikkötyökustannusten alentamista neuvottelujen suurimpana ongelmakohtana. STTK on Palolan mukaan valmis keskustelemaan kaikista asioista. 

-Tilanne on hankala, mutta on arvo sinänsä yrittää loppuun asti, Palola sanoi.

Pääministeri Sipilä arvioi eilen illalla, että todennäköisyys yhteiskuntasopimuksen syntymiselle on 20-30 prosenttia. Työmarkkinajärjestöjen johtajat eivät pitäneet Sipilän arviota liian pessimistisenä.

-Voi olla, että se on jopa liian optimistinen arvio, Kuntatyönantajien työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoi saapuessaan Etelärantaan.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus