Yhteiskuntasopimusneuvottelut jatkuvat hallituksen työelämän kiristyspaketin ajauduttua perustuslaillisiin ongelmiin, uskoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.
Hänen mukaansa pallo neuvottelujen jatkamisesta on EK:lla, jonka hän uskoo olevan halukas palaamaan neuvottelupöytään vasta työelämän kiristyspaketin ongelmien selvittyä kunnolla.
– Mitä epävarmempi se pakkolakipaketti on, sitä enemmän työnantajapuolta kiinnostaa hakea muuta ratkaisua, Lyly arvioi STT:lle.
Lyly kertoo käyneensä myös AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen kanssa keskusteluja liiton päätöksestä, jossa se ilmoitti jäävänsä ulos yhteiskuntasopimuksesta. Lyly muistuttaa, että Piirainen on sanonut AKT:n katsovan tilannetta uudestaan, jos työelämän kiristyspaketti on poissa pöydältä.
EK ilmoitti lopettavansa neuvottelut juuri sen takia, että AKT kertoi jättäytyvänsä yhteiskuntasopimusneuvottelujen ulkopuolelle jo ennen sopimusluonnoksen syntymistä.
– EK on se, jonka päädyssä pallo on. Heidän pitäisi miettiä nyt, mitä he itse haluavat, Lyly sanoo.
Lyly arvioi neuvottelujen jatkuvan keväällä.
– Varmaan semmoista tunnustelua tehdään keväällä ja talvellakin, Lyly arvioi.
Palola: Neuvottelujen viivästyminen tietää vaikeuksia
STTK:n puheenjohtajan Antti Palolan mukaan yhteiskuntasopimusneuvottelut vaikeutuisivat kevään edetessä. Palolan mukaan syynä on liittojen valmistautuminen liittokierrokselle.
– Mitä pidemmälle aika kuluu, sitä pidemmällä ovat liittojen valmistelut omissa neuvotteluissaan ja tavoiteasettelussaan. Jos se menee kovin pitkälle kevääseen, liittoja voi olla vaikea saada takaisin.
Palola muistuttaa, että ensimmäiset toimialakohtaiset neuvottelut alkavat ennen kesälomia.
– Sen takia mahdollisimman nopeasti kannattaisi edetä, koska neuvotteluprosessi vie oman aikansa.
Palolan mukaan on myös poliittista realismia, että työelämän kiristyspaketti on etenemässä kevään kuluessa.
– Minä en pysty sanomaan, että se (työelämän kiristyspaketti) joutuu perustuslaillisiin ongelmiin. Moni asiantuntija on sanonut, että ongelmia tulee. Moni asiantuntija on kuitenkin myös sanonut, että hallitus pystyy viilaamaan esitystä ja välttämään ongelmat.