Järjestöt eivät pidä pääministerin takarajaa lopullisena

Julkaistu 26.09.2015 17:40

MTV UUTISET - STT

Vaihtoehtoa hallituksen "pakkolakipaketille" sorvataan työmarkkinajärjestöissä viikonloppuna erilaisissa kokoonpanoissa.

Varsinaiseen neuvottelupöytään osapuolet istuvat maanantaina. Tuolloin kello 16 umpeutuu myös hallituksen antama takaraja, jota järjestöt eivät kuitenkaan pidä lopullisena. 

– Maanantaina vedetään yhteen eri ehdotukset ja katsotaan, onko niistä saatavissa tulos. Jos päädytään yrittämään, niin mietitään millä prosessilla ja millä aikataululla, viestitti SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly STT:lle lauantaina.  

Myös Akavan Sture Fjäder sanoi Ylellä, että hallitus voi aina peruuttaa lainsäädäntöä. Viimeksi perjantaina Lyly ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola sanoivat Huomenta Suomessa, etteivät usko yhteisen sävelen löytyvän maanantaihin mennessä.  

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on itsekin jättänyt takaportin auki sanomalla, että ottaa mielellään järjestöiltä vastaan "superideoita" senkin jälkeen, vaikka lainsäädäntötyö olisi alkanut.  

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies toivoi Ylen haastattelussa, että maanantaina löytyy yhteinen näkemys, tai ainakin jonkinlainen pohja jatkojalostamiselle.  

– Vaihtoehtoesityksellä olisi varmasti työmarkkinailmapiiriin positiivinen vaikutus.  

Hänen mielestään malli voisi olla sen kaltainen, että olisi yhdessä sovittuja kaikkia koskevia ratkaisuja ja sitten olisi liittokohtaisia ratkaisuja, jotka sovitaan toimialoittain.  

– Esimerkiksi lomarahoista leikkaaminen tuntuu olevan joillakin aloilla ylitsepääsemätön asia. Niille voisi luoda jonkin muun vastaavan vaihtoehdon.

"Sama lääke kaikille"

SAK:laisen Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto ei lämpene Häkämiehen ajatukselle.  

– Tuota ei pidä käsissä sitten kukaan. Mitä, jos joku ala tai liitto tai työpaikka sanoo, että me ei neuvotella yhtään mistään? Mitä intressiä olisi niin tehdäkään sellaisella työpaikalla, jolla menee hyvin, hän sanoi STT:lle.   

Esimerkiksi Metallin aloilla on hänen mukaansa hyvin meneviä yrityksiä, joilla on hyvät tilauskannat tällä hetkellä.  

– Meillä on työttömyys laskenut merkittävästi vuoden aikana. Alat ovat erilaisessa tilanteessa, mutta silti hallitus ajattelee, että sama lääke puree kaikkiin.  

Aalto arvioi, että maanantaina ei vielä synny yhtenäistä näkemystä, vaan keskustelua jatketaan.  

Akavalla on erimielisyyttä SAK:n kanssa eläkemaksuista.

– Me emme haluaisi käyttää niin paljon sosiaalivakuutusmaksuja. Jos muutetaan näitä maksuja, niin se on huono eläkelupaus nuorille, sanoi Fjäder Ylellä lauantaina.

Hänen mukaansa palkansaajien yhteinen ratkaisu on kuitenkin löydettävissä.  

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus