Jarkko Ruutu muistelee kovia playoff-taisteluita NHL:n ruotsalaistähteä vastaan: "Olo oli kuin katujyrän alle jäänyt"

Jarkko Ruutu on nähnyt NHL:n pudotuspelien raakuuden. Kovat playoffit imevät miehestä mehut, mutta se on parasta mitä jääkiekkoiluja voi kokea. Ruutu kertoo, millaista arki on, kun elämässä ei ole mitään muuta kuin jääkiekko.  

Jarkko Ruutu ottaa lokoisen asennon Kampin kauppakeskuksen yläkerrassa sijatisevassa lounasravintolassa ja alkaa muistella MTV Urheilulle pelaamiaan Stanley Cupin pudotuspelejä. 

Kaikkiaan pudotuspelejä kertyi 58. Tehopisteitä ei tullut kuin 5+5=10, mutta hämmennyspisteitä sitäkin enemmän. 

Ruutu pelasi ensimmäisen kerran irti NHL:n playoffeissa Vancouver Canucksin paidassa keväällä 2001. Avalanche meni jatkoon suoraan neljässä pelissä, mutta Ruutu pääsi taistelemaan Joe Sakicin ja Peter Forsbergin kaltaisia maailmantähtiä vastaan.

Ruudulla ei tuottanut saada aikaan kunnon vääntöjä ruotsalaisen supertähden kanssa. 

– Tähtiä vastaan on kiva pelata, koska on hyvä tilanne, jos saa heidän huomionsa, Ruutu virnistää. 

– Peli Forsbergiä vastaan oli kunnon sotaa. Olo oli pelien jälkeen kuin katujyrän alle jäänyt. 

(Juttu jatkuu kuvan alla) 

"Vedettiin kun vierasta sikaa"

Ihan turha ryhmä ei ollut vastassa, sillä Avalanche eteni Stanley Cupin voittoon asti. Ville Nieminen pääsi nostamaan himoitun pytyn päänsä yläpuolelle. 

NHL-peli oli 2000-luvun alussa tyystin erilaista kuin nykyään. Mailaa sai käyttää surutta, vastustajaa koukkia, eivätkä taklaustulkinnatkaan olleet yhtä tiukkoja kuin modernissa, vuoden 2005 jälkeisessä ajassa. 

– Se oli rankkaa mutta hauskaa, Ruutu muistelee. 

– Varsinkin lännen Paficic-divisioonassa oli hyviä vääntöjä. Esimerkiksi Coloradoa ja Calgary Flamesia vastaan oli fyysistä pelejä. Siellä vedettiin kuin vierasta sikaa. 

(Juttu jatkuu kuvan alla) 

Menestyksen hinta: lyhyt kesä

Canucks ei päässyt Ruudun aikana toista kierrosta pidemmälle, mutta keväällä 2008 jättipotti oli lähellä, kun Pittsburgh Penguins pääsi Stanley Cupin finaaleihin asti. 

Detroit Red Wings voitti finaalin 4–2. Penguins oli valmis voittoon samaa Red Wingsiä vastaan vasta seuraavana vuonna, mutta Ruutu oli jo jatkanut uraansa Ottawa Senatorsiin. 

Kun Sidney Crosby ja Jevgeni Malkin dominoivat hyökkäyksessä, Ruudun tehtäväksi jäi hämmentää Red Wingsiä tähtiä, kuten Henrik Zetterbergiä ja Pavel Datsjukia

– Penguins oli silloin nuori ja nälkäinen. Runkosarjasta oli tullut hyvää itseluottamusta, Ruutu kertaa Penguinsin menestyksen avaimia. 

Red Wings pääsi juhlimaan mestaruutta 4. kesäkuuta. Sinä vuonna Ruudun kesälomasta Suomessa tuli melko lyhyt. 

– Kropan palautumisessa menee 2–3 viikkoa. Kyllä se verottaa seuraavasta kaudesta, kun ei siinä paljon ehdi treenata. 

Lyhyt kesä on kuitenkin pieni hinta menestyksestä Stanley Cupissa. Sen eteen jääkiekkoilijat ovat valmiita tekemään lähes kaiken.

(Juttu jatkuu kuvan alla) 

"Se on raakaa peliä"

NHL-kausi on helvetillinen rutistus. Ensin taistelet paikasta auringossa 82 ottelua. Parin päivän huilin jälkeen pitää olla parhaimmillaan, kun kaukalon toiselle puolelle luistelee vastustaja, joka on valmis iskemään ihosi alle mailalla ja sanan säilällä. 

Pudotuspelien alkaessa kaukalossa ei ole yhtään täysin tervettä pelaajaa. Runkosarja on vaatinut jo veronsa. 

– Jostain se energia vaan tulee. Muutos runkosarjaan antaa voimaa. Se on tulos tai ulos, Ruutu kuvailee. 

Ruutu muistuttaa NHL:n raadollisuudesta. Liigaan tuleva pelaaja ei voi valita joukkuettaan. Kun pelaajasta tulee vapaa agentti ja hän saa valita vapaasti joukkuee, sekään ei vielä takaa mitään. 

"Ei siinä mieti, että seuraavana päivänä ei välttämättä pääse kävelemään. "

– NHL:ssä on pelaajia, jotka ovat tahkonneet 15 vuotta ilman pleijareita. Vain puolet pääsee pudotuspeleihin. Se on raakaa peliä. Mitään säälejä ei tunneta. 

Samasta syystä pelejä ei jätetä kesken, kun niihin kerran päästään. 

Ruudun sivuside oli venähtänyt pahasti Vancouverin aikana pudotuspeleissä. Ruutu käveli kuin robotti, kun jalka teipattiin suoraksi pelejä varten. 

– Kroppa lämpenee ja adrenaliini auttaa. Ei siinä mieti, että seuraavana päivänä ei välttämättä pääse kävelemään. 

Ruutu on tunnettu kovana pilantekijänä, mutta pudotuspeleissä hänkin pakotti itsensä kuriin ja nuhteeseen. Silloin pelikaverit on syytä jättää rauhaan, vaikka kevyt huumori pukukopissa onkin suotavaa. 

– Playoffit on pyhä asia, Ruutu tiivistää. 

(Juttu jatkuu kuvan alla) 

Tietoa koko joukkueen käyttöön

Valmistautuminen pudotuspelisarjoihin voi yltyä hyvinkin pikkutarkaksi toiminnaksi. Joukkueilla on saatavilla taustatiimin tekemät tarkat raportit vastustajasta, mutta sen lisäksi pelaajat valjastetaan itse mukaan "scouttaukseen". 

Erityisesti Anaheim Ducksin Randy Carlyle satsasi siihen, että jokainen pelaaja hankkii yhdestä vastustajasta tietoa. Kun pelaajat ovat saaneet tietopakettinsa, ne jaetaan yhdessä kaikille. 

– Itse tosin kaivoin sitä tietoa vastustajista muutenkin, Ruutu naurahtaa. 

Mistä tietoa sitten saa? Googlaamalla et välttämättä löydä, mitä Sidney Crosbylle kannattaa supattaa korvaan, kun liu'utaan samaan aikaan vaihtoon. 

– NHL:sssä on kuitenkin aika pienet piirit. Kysellään omilta pelaajilta tai muilta vanhoilta tutuilta. 

Tietojenhankinnassa ja sitä seuranneessa tietojenjakotilaisuudessa kyse voi hyvin olla enemmän henkisestä jutusta, joka vahvistaa joukkueen yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Me tiedämme heistä kaiken, olemme valmiita iskemään!

(Juttu jatkuu kuvan alla) 

Kotijoukkueella iso etu

Peluuttaminen on iso osa playoff-elämää. Kotijoukkueella on viimeinen vaihto-oikeus, mikä tuo ison edun. 

– Joukkueiden erot ovat hiuksenhienoja. Usein ratkaisevaa on se, miten 3–4-ketjut pystyvät pelaamaan hyökkäyssuuntaan. 

Liikaa ei kuitenkaan saisi keskittyä vastustajaan. Miten tasapaino säilytetään?

– Ajattelen asian niin, että pitää pelata omilla vahvuuksilla niin, että vastustaja joutuu pelaamaan omilla heikkouksilla. 

Vaikka vastustajasta on kaikki selvillä, käsikirjoitus voi muuttua ensimmäisen viiden minuutin aikana. Siihen pitää reagoida nopeasti. 

– Oma peli pitää tehdä arvaamattomaksi. Pitää kehittää uusia juttuja, joihin vastustaja ei osaa varautua. 

(Juttu jatkuu kuvan alla)

Hotellissä yötä ennen kotipelejä

NHL-seurojen omistajilla on isot rahat kyseessä pudotuspeleissä. Oman sarjan voittaminen tuo kassaan miljoonia dollareita rahaa. 

Monet seurapomot omistavat hallin liepeiltä ravintoloita, jotka ovat pelipäivinä ammuttu täyteen. Senkin takia seurat yrittävät tehdä jokaisen pienen asian oikein. 

NHL-pelaajat tuskin ovat muutenkaan mitään siivousfriikkejä, mutta playoffien aikaan heistä ei ole kotona imurointipäivänä senkään vertaa apua. 

Sitä paitsi usein pelaajat yöpyvät ennen kotipelejäkin hotellissa, ettei muu elämä pääse jääkiekon väliin. 

– Kevät tulee ja aurinko paistaa. Millään muulla ei ole väliä kuin peleillä. On pelipäivä ja välipäivä.

Lue myös:

    Uusimmat