Fysiikkavalmentaja Hero Mali on ollut auttamassa 14 vuoden aikana viittä mestarijoukkuetta – viimeksi olympiakullan voittanutta Leijonien ryhmää. Jokerien kauden loppuminen lopetti KHL-työt, mutta urakointi jääkiekon parissa jatkuu, ja tähtäimessä ovat kevään MM-kisat. Mikä mies tämä tällainen Mali oikein on?
Jokereiden fysiikkavalmentaja Hero Mali oli varautunut KHL-kauden loppurutistukseen palattuaan voitokkaalta olympiamatkalta Pekingistä.
Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja Jokerit reagoi tilanteeseen, hän huomasi auttavansa pelaajia pukukopin tyhjennyksessä.
Kausi oli ohi.
LUE MYÖS: Jokereiden venäläispuolustaja paljasti tuntemuksia joukkueen sisältä – "Kaikki kyyneleet silmissä"
Tunnelma oli epäuskoinen. Tällaiseen kukaan ei ollut varautunut.
– Kaikki olivat sitä mieltä, että ei tässä ollut muuta vaihtoehtoa. Jopa meidän venäläispelaajamme (Vitali Meshnikov) oli pahoillaan tilanteesta, Mali sanoo.
Yleensä kiireistä arkea elävällä Malillakin on nyt enemmän aikaa käydä läpi menneitä aikoja.
Ne 14 vuotta ovat olleet täynnä menestystä.
– Jätkät heittivät, että kolmessa mestaruudessa voit olla sattumalta paikalla, mutta ei enää viidessä, Mali naurahtaa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Rautaa koneeseen. Hero Mali uskoo, että raaka voimatreeni antaa hyvän pohjan kiekkoilijalle.Hero Malin kotialbumi
Liikennemerkki leuanvetotangoksi
Forssalaislähtöinen Mali ei ole itse harrastanut koskaan joukkuelajeja, mutta hän innostui parikymppisenä täysillä salitreenistä. Nuori fysioterapeutti ajautui Porin Narukerän fysiikkavalmentajaksi 2000-luvun alkupuolella.
Ässien lääkäri Jarkko Levola suositteli Malia Ässien SM-liigajoukkueen ensimmäiseksi päätoimiseksi fysiikkavalmentajaksi.
– Olin aivan ihmeissäni, kun toimitusjohtaja Jukka Hirsimäki soitti. Luulin sitä aluksi joksikin pilaksi, Mali naurahtaa.
LUE MYÖS: "Murtui paineen alla" – Leijonien olympiavoittajan KHL-lähdöstä erikoisia venäläisväitteitä, seurakaverille huomattavasti tylympää kohtelua
Ässien vielä remontoimattomassa hallissa toimittiin täysin eri lähtökohdista kuin tätä nykyä. Kun resurssit olivat melko pienet, piti käyttää kekseliäisyyttä. Leuanvetotangon virkaa tuotiin toimittamaan liikennemerkin tolppa.
Fysiikkavalmentaja kävi ostamassa banaaneja kaupasta ja asensi välillä pelaajan pesukoneen.
Urakointi kannatti. Vuoden 2013 SM-kulta oli hieno kokemus Malillekin.
– Olin ehtinyt työskennellä joidenkin pelaajien kanssa jo 5–6 vuotta, ja meistä oli ehtinyt tulla sinä aikana ystäviä.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Hero Mali on käynyt kesäisin valmentamassa Dallas Starsin tulokasleireillä.Hero Malin kotialbumi
LUE MYÖS: Leijonien tähtipelaajat pakenevat nyt Venäjältä – agentilta paljastuksia julmasta kohtelusta MTV Urheilulle: "He ovat käytännössä uhkailleet pelaajia"
Mali törmäsi Pekingin olympiakisoissa Ässien mestarijoukkueessa pelanneeseen ruotsalaishyökkääjä Daniel Brodiniin. Oli helppo palata hetkessä mestaruusvuoden tunnelmiin.
Vuoden 2016 mestarijoukkue omaa luokkaansa
Mali pääsi Ässien mestaruuskauden jälkeen Karri Kiven vanavedessä 20-vuotiaiden maajoukkueen toimintaan, ja siitä lähtien Leijona-logolla on ollut iso merkitys hänen elämässään.
Heti ensimmäinen vuosi nuorissa toi nuorten maailmanmestaruuden 2014. Kaksi vuotta myöhemmin juhlittiin täpötäydellä Hartwall Areenalla.
LUE MYÖS: Sihvonen: Näin SM-liigan mallioppilaan kupla puhkesi – tähtihankinta vaarassa mennä täysin hukkaan
Malin mielestä vuoden 2016 mestarijoukkue oli täysin poikkeuksellinen, jos mittaristoksi otetaan pelaajien lahjakkuus.
– Yksilöt vaan olivat niin kovia. Jos Kanada teki kuusi maalia, me teimme seitsemän.
Sitä maajoukkuetta valmensi Jukka Jalonen, joka on ollut koutsina kolmessa Malin viidestä mestaruudesta.
Jalosen voittojunassa
Jalosesta on tullut suomikiekon kultasormi, joka on onnistunut alkemisoimaan jalometallia kaikesta mihin hän koskee.
Vuoden 2019 MM-kisoissa Suomi ei ollut lähellekään mestarisuosikkia, mutta niin vain joukkue palasi Suomeen kultamitalit kaulassa. Pekingin olympiaturnauksen voitto ei ollut enää edes niin iso yllätys. Suomen perustaso oli betonoitu niin kovaksi.
Mikä Jalosen salaisuus on?
– Jukka luottaa koko johtoryhmään, ja hän osa ottaa paineita pois pelaajilta. Hän on kova ammattilainen, joka antaa jokaisen hoitaa hommansa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Hero Mali viihtyi hyvin Pekingin kisoissa, vaikka rajoitukset olivatkin tiukat.Hero Malin kotialbumi
LUE MYÖS: Leijonien olympiakullan parjattu salaisuus – "Se on Jukka Jalostakin tärkeämpi asia"
Malin mukaan Jalonen osaa rytmittää hyvin joukkueen toiminnan. Esimerkiksi MM-turnauksen aikana ei tarvitse vetää pipo kireällä koko kisarupeamaa.
– Siinä mielessä se vuoden 2019 iskulause "kun aika on", oli osuva. Kun aika oli, laitettiin siima sisään ja oltiin vakavasti liikkeellä.
Ylipäätään Malin mielestä voittavia joukkueita yhdistää vammojen vähäisyys ja se, että pelaajat ovat valmiita taistelemaan vieruskaverin puolesta. Menestyvissä joukkueissa ei kasata liikaa paineita vain kärjen ympärille.
Jos ykkösketju pidetään kurissa, voi takaa tulla ratkaisijoita.
– Vuonna 2019 Anttilan Markolle sattui hyvä päivä. Ei kukaan olettanut, että hän tekee ratkaisupelissä pari maalia.
Vaikka yöllä treenaamaan
Jalonen hilasi Malin mukaan Jokereihin vuonna 2017. Se muutti fysiikkavalmentajankin elämän radikaalisti. Pitkät lentomatkat korvasivat Suomen sisällä tehdyt bussimatkat, ja urheilullisuuden taso nousi pari napsua.
Viisi Jokerien vuotta ovat olleet työntäyteisiä mutta avartavia. Koronarajoitukset ovat vielä teettäneet lisätyötä.
– On ollut kiva nähdä sellaisia paikkoja, joihin ei omalla rahalla tulisi lähdettyä. Tosin reissuilla näkee usein vain lentokentän, hotellin jäähallin.
LUE MYÖS: Näin Leijonien pelaajaa nöyryytettiin neljä vuotta sitten NHL-seuran harjoituksissa – nyt tunnelmat ovat täysin erilaiset
Mali on joutunut päivittämään omaakin treenitietouttaan. Pelaajat kyseenalaistavat paljon hänen tekemisiään, ja hän haastaa pelaajia takaisin.
Hän nostaa esiin olympiakisojen ratkaisupelaaja Hannes Björnisen, joka on erittäin kiinnostunut harjoittelun yksityiskohdista.
Työtuntien määrät nousevat valtaviksi, koska perushommiin kuuluvat paperityöt ja huollon auttaminen. Los Angeles Kingsin fysiikkavalmentajana toiminut Marko Yrjövuori on kertonut, että hän lähti vaikka keskellä yötä heittelemään koripalloa Kobe Bryantin kanssa.
Lähtisikö Mali viskelemään Mörkö-Markon kanssa kuntopalloa keskellä yötä?
– Aivan varmasti. En laske työtunteja, vaan suhtaudun työhöni niin, että teen niin paljon kuin tarvitsee. Ei tämä ole mikään Heron show, vaan olen paikalla pelaajia varten.
Malin rooli ei rajoitu pelkästään fyysiseen puoleen. Pelaajat haluavat silloin tällöin keskustelutukea. Kun kiekkomiehellä menee heikosti tai joku maailman murhe painaa mieltä, olkapää on tarpeen.
Hullu mies Forssasta
Jääkiekkoilijan fyysinen treenaaminen on muuttunut valtavasti Malin työuran aikana. Esimerkiksi nopeudessa erot ovat tasoittuneet, eikä heikkokuntoisia pelaajia juuri enää löydy.
Harjoitteita teetetään paljon vapailla painoilla ja kahvakuulilla. Takavuosien muodikkaat penkkipeijaiset ovat mennyttä aikaa.
– Tosin en halua käyttää pelkästään mitään kuminauhoja tai liian hienolta näyttäviä liikkeitä. Raakoja voimaharjoituksiakin pitää olla. Jos tekee pelkästään ylläpitävää treeniä, jossain vaiheessa taso putoaa.
KHL:n raju ottelutahti toi pähkäiltävää. Punttitreenejä on tehtävä välillä pelien jälkeen. Jos kehittävät fysiikkatreenit rajattaisiin vain ajankohtiin, jolloin pelaajat ovat palautuneita, niitä olisi tällä kaudella voinut tehdä vain noin kymmenen.
LUE MYÖS: Näin Jokerit voisi palata SM-liigaan – venäläisoligarkkeja koskeviin kysymyksiin saatava pian vastauksia: "Kyllähän tässä aika on erittäin tiukoilla"
Pelaajien painonhallinta on tärkeää, ja siinä pitää ottaa huomioon roolitukset. Marko Anttilalle olisi helppo saada viisi kiloa massaa lisää, mutta se olisi luistelusta pois. Jesse Joensuu voisi tiputtaa viisi kiloa, mutta sen jälkeen häntä olisi helpompi horjuttaa maalin edessä.
Vammojen estäminen on iso osa työtä. Esimerkiksi pelaajien alaselät olivat kovilla tällä kaudella ison luistelukuormituksen takia.
– Täytyy tehdä tarkempi analyysi vielä vammoista, mutta ehkä kehonhuoltoon olisi voinut kiinnittää vähän enemmän huomiota.
Ihan helpolla Mali ei pelaajia päästä. Kun tanskalaishyökkääjä Nicklas Jensen sai kesäharjoitteluohjelman, hän lähetti viestin "fucking crazy man".
Ilmeisesti treeni on kuitenkin uponnut, sillä Jensen pyysi Malia treenauttamaan häntä keväällä pysyäkseen kunnossa MM-kisoihin asti.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Human flag on vaativa liike, joka vaatii paljon voimaa ylä, ja keskivartalosta.Hero Malin kotialbumi
Jauhot suuhun Venäjän koutsille
Olympiakisat olivat erikoinen kokemus tiukkoine rajoituksineen, mutta Malin työn näkökulmasta asiat oli hoidettu hyvin. Olympiakylässä oli hyvät salit, hallilla vähän heikommat.
– Oli se hieno kokemus, varsinkin kun tuli menestystä.
Mali teki oman osuutensa henkisessä taistelussa osoittamalla kaapin paikan Venäjän fysiikkakoutsille, joka tuli pullistelemaan salille. Mali näytti niin sanotun human flagin.
Ei pullistellut enää.
– Joskus uudet pelaajat sanovat, etteivät jaksa tehdä jotain juttua. Sitten pitää näyttää, että kyllä 46-vuotiaskin pystyy.
LUE MYÖS: Mitä tapahtuu Jokereille? HIFK-pomo valmis paluuseen: "Olisi hienoa saada heidät takaisin"
Monet Jokerien pelaajat ovat löytäneet uuden pelipaikan loppukaudeksi. Töistä ei Malillakaan ei ole pulaa, vaikka Jokerien kiireet ovat ohi. Kyselyitä on tullut jo runsaasti.
Toukokuussa onkin edessä kuudennen mestaruuden metsästys MM-kisoissa.
– En minä mitään varsinaista lomaa nytkään aikonut pitää.