Jarmo Lindberg: Näin Iranin hyökkäys Israeliin eroaa aiemmasta – saattaa vaikuttaa myös Venäjään

Iranin eilinen hyökkäys Israeliin oli huomattavasti voimakkaampi kuin huhtikuinen hyökkäys.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagonin mukaan Iran laukaisi Israeliin noin 200 ohjusta, joista suurin osa oli kaikkein vaikeimmin torjuttavia, moninkertaista äänennopeutta lentäviä ballistisia ohjuksia.

Ballististen ohjusten määrä oli nyt noin kaksinkertainen verrattuna huhtikuiseen hyökkäykseen,  jolloin se käytti enemmän droneja.

Israel on sanonut onnistuneensa torjumaan ohjusiskun Yhdysvaltojen tuella lähes täysin.

Israelin johto uhkasi maan vastaavan Iranin hyökkäykseen. Myös Iran on varoittanut mahdollisista uusista, voimakkaammista vastatoimista.

Riittääkö Iranilla ohjuksia?

Puolustusvoimien entisen komentajan, kansanedustaja (kok.) Jarmo Lindbergin mukaan toistaiseksi ei ole tietoa, kuinka paljon Iranilla on käytössään ohjuksia mahdollista uutta iskua varten.

– Kukaan ei tiedä, kuinka paljon Iran on ehtinyt valmistamaan isoja ballistisia ohjuksia, mutta ei millään maalla niitä loputtomia määriä ole.

Lindbergin mukaan Iranin ja Israelin välinen konflikti voi vaikuttaa myös Venäjän käymään hyökkäyssotaan Ukrainassa, ainakin välillisesti.

Venäjä on halunnut ostaa Iranilta ohjuksia, mutta kysymys kuuluu, riittääkö niitä Venäjän käyttöön asti, sillä Iran tarvitsee aseita myös itselleen.

– Tästä tulee sellainen asetelma, onko Iranilla mitään myydä Venäjälle, kun heidän pitää itse varautua Israelin iskuun, Lindberg pohtii.

"Israel todennäköisesti reagoi aiempaa isommin"

Entinen puolustusvoimien komentaja Lindberg uskoo, että Israel vastaa Iranin eiliseen hyökkäykseen voimakkaammin kuin edelliseen.

Tuolloin Israel tuhosi Iranin ydintuotantolaitoksen lähistöllä olevan venäläisen S-400 ilmatorjuntajärjestelmän. Lindbergin mukaan kyseessä oli näytösluonteinen isku.

– Silloin Israel tavallaan osoitti, että se kykenee tuhoamaan Iranilla olevaa parasta torjuntakalustoa. Tästä voisi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että nyt Israel reagoi isommalla tavalla.

Lindbergin arvion mukaan Israel saattaisi iskeä Iranin sotilaskohteiden lisäksi mahdollisesti myös muihin strategisiin kohteisiin, kuten öljynjalostamoihin, satamiin tai jopa ydintuotantolaitoksiin.

Lue myös:

    Uusimmat