Israel uhkaa kostaa Iranin ohjushyökkäyksen – nämä ovat todennäköisimmät kohteet

Israel tekee todennäköisesti vastaiskun Iranin sotilaskohteisiin, arvioi MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut everstiluutnantti Juha Mäkelä Puolustusvoimien tutkimuslaitoksesta.

Hän uskoo, että Israelin vastaus tulee olemaan jonkinlainen täsmäisku, jolla Israel haluaa osoittaa kykynsä, mutta ei laajemmin eskaloida tilannetta, joka johtaisi uusiin Iranin vastaiskuihin.

– Todennäköisinä Israelin kohteina ovat Iranin sotilastukikohdat ja Iranin ydinohjelma, joka on pääosin maan alla kuudella hyvin suojatulla alueella, Mäkelä arvioi.

"Iranin oli pakko tehdä isku"

Israelin armeijan mukaan Iran laukaisi eilen noin 180 ballistista ohjusta Israeliin, joista Israel sanoi torjuneensa suurimman osan.

Iranin vallankumouskaarti on sanonut kostaneensa ohjusiskulla äärijärjestö Hamasin poliittisen johtajan Ismail Haniyyan sekä äärijärjestö Hizbollahin pääsihteerin Hassan Nasrallahin surmat.

Everstiluutnantti Mäkelä arvioi, että Iranin nyt tekemä isku oli merkittävämpi kuin Iranin huhtikuussa Israeliin tekemä isku.

– Iranin oli poliittisesti pakko suorittaa tämä isku. Sen alueelliset liittolaiset ovat odottaneet, että Iran antaa heille tukeaan.

Israel: Suuri virhe

Israelin johto kutsui Iranin ohjushyökkäystä suureksi virheeksi.

– Iran ei ole oppinut yhtä yksinkertaista asiaa. Israelin valtiota vastaa hyökkäävät joutuvat maksamaan kovan hinnan, Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoi kansliansa tiedotteessa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi keskustelevansa Israelin pääministerin Benjamin Netanjahun kanssa, kuinka Iranin ohjushyökkäykseen aiotaan vastata.

Yhdysvallat avusti Israelin puolustusta ohjusten alasampumisessa.

Lue myös:

    Uusimmat