Jarmo Lindberg: Suomen tulevilla hävittäjillä kriittinen rooli Israelin hyökkäyksessä Iraniin

Israelin hyökkäys oli "huomattavan suuri ja monimutkainen ilmaoperaatio", Ilmavoimien ex-komentaja sanoo.

Israel teki ilmaiskun Iraniin "hyvin suurella määrällä hävittäjiä", sanoo Suomen Puolustusvoimien ja Ilmavoimien entinen komentaja, nykyinen kansanedustaja Jarmo Lindberg (kok.).

Ilmaiskujen sarjassaan Israel käytti yli sataa konetta. Lindberg arvioi, että hyökkäykseen osallistui sekä uusia F-35-häivehävittäjiä että vanhempia F-16- ja F-15-hävittäjiä. Suomi on ostanut F-35-koneita ja ensimmäiset niistä saapuvat maahan vuonna 2026.

– F-35-hävittäjät ovat varmasti olleet kärkiyksikkönä lamauttamassa ilmatorjuntaa, sitten F-16- ja F-15-hävittäjät ovat iskeneet noin 20 kohteeseen, Lindberg sanoo MTV Uutisille.

Israelin armeijan mukaan iskut kohdistuivat sotilaskohteisiin, kuten ohjustehtaisiin ja ohjusten laukaisualustoihin. Myös Iran on todennut Israelin iskeneen sotilaskohteisiin.

Vaikka julkisuudessa on puhuttu noin 20 kohteesta, muistuttaa Lindberg, että tämä hyvin todennäköisesti tarkoittaa 20 kohde-aluetta, ei yksittäistä kohdetta. Kohdealue voi olla esimerkiksi kokonainen lentotukikohta tukitoimintoineen ja puolustusjärjestelmineen, kun taas yksittäinen kohde voi olla vaikkapa ilmatorjuntajärjestelmä.

– Huomattavan suuri ja monimutkainen ilmaoperaatio, Lindberg summaa yön tapahtumat.

Lindberg: Israel lamautti tutkat

Israel väitti lauantaiaamuna, että kaikki sen hävittäjät pääsivät turvallisesti takaisin. Lindbergin mukaan Israelilla on "täytynyt olla tieto", että riskit omista tappioista ovat riittävän alhaiset.

Iran ei ole väittänyt ampuneensa alas Israelin hävittäjiä. Jos Israelin väitteet tappiottomasta hyökkäyksestä pitävät paikkansa, on kyse voimannäytteestä.

Iran kuitenkin sanoi ilmapuolustuksensa torjuneen hyökkäyksen, joskin myöntää sen myös aiheuttaneen vähäisiksi kuvailtuja vaurioita. Tämä voisi tarkoittaa sitä, että ilmapuolustus on pakottanut israelilaishävittäjät välttämään johonkin kohteeseen iskemistä.

Sen enempää Israelin kuin Iraninkaan väitteitä ilmataisteluiden kulusta ei ole vahvistettu. Tulevina päivinä todennäköisesti julkaistaan satelliittikuvia ja videomateriaalia mahdollisista vaurioista.

Israel näytti nyt kykenevänsä iskemään syvälle Iranin sotilaskohteisiin myös vanhemmilla kuin 5. sukupolven häivehävittäjillä. Yhdysvaltalaisvalmisteiset F-35-hävittäjät edustavat 5. sukupolvea ja niitä on aiempia sukupolvia vaikeampi havaita tutkilla.

– Israelin on täytynyt kyetä lamauttamaan tai häiritsemään ilmavalvonta- ja tulenjohtotutkia tavalla, jolla suuri määrä hävittäjiä on saatu Iranin ilmatilaan, Lindberg sanoo.

Iranin ilmapuolustusta vastaan hyökkääminen on sijoitus myös Israelin mahdollisiin tuleviin iskuihin. Jos Israel jatkaa hyökkäyksiä lähitulevaisuudessa tai myöhemmin, on vastassa todennäköisesti aiempaa heikompi ilmatorjunta.

Israel todennäköisesti hyökkäsi Iraniin Jordanian ja Irakin ilmatilojen kautta, Lindberg arvioi.

Iran iski ohjuksilla, Israel hävittäjillä

Toisin kuin Israel, Iran käytti lokakuun alun ilmahyökkäyksessään ballistisia ohjuksia. Iran päätyi käyttämään hävittäjiä. Lindbergin mukaan syynä voi olla kustannustehokkuus.

– Vaikka joku voisi ajatella, että sodankäynnissä kustannuksilla ei ole merkitystä, niin kyllä niillä aina on, Lindberg muistuttaa.

Vaikka modernit hävittäjät ovat kymmenien miljoonien eurojen arvoisia, voidaan niitä käyttää monta kertaa ohjusten laukaisuun. Maasta laukaistava suurikokoinen ballistinen ohjus taas on paitsi kallis sekin, myös kertakäyttöinen.

Iranin ensireaktiot Israelin ilmaiskuun antavat Lindbergin mukaan ymmärtää, ettei Teheranin johto halua "dramatisoida" Israelin hyökkäystä. Tämä voisi viitata siihen, ettei uutta kostoiskua ole ainakaan heti luvassa.

Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professorin Hannu Juusolan arvion alueen "aikamoisesta kaaoksesta" voi lukea alla olevasta linkistä.

Lue myös:

    Uusimmat