Suomen järvet lämpenevät huolestuttavalla vauhdilla. Laajan kansainvälisen tutkimuksen mukaan lämpeneminen on nopeinta pohjoisilla leveysasteilla kuten Suomessa, missä veden lämpötila nousee lähes asteen vuosikymmenessä.
Tutkimuksen mukaan järvet lämpenevät nopeammin kuin valtameret tai ilmasto, joiden lämpötila nousee keskimäärin 0,34 astetta vuosikymmenessä. Suomen leveysasteella lämpenemiseksi laskettiin 0,72 astetta vuosikymmenessä.
Havaintojen perusteella järvet ovat haavoittuvia ilmastonmuutoksen vaikutuksille. Järvet ovat suolattoman veden elintärkeä varasto ja lämpeneminen onkin uhka juomaveden saatavuudelle, tutkimuksessa alleviivataan.
Sopeutumisvaikeuksia tulossa
Havaittu lämpenemisnopeus tarkoittaa, että happikatoa välillisesti aiheuttavat leväkukinnot lisääntyvät 20 prosenttia ja myrkylliset leväkukinnot viisi prosenttia seuraavan vuosisadan aikana.
Lämpötila on yksi tärkeimmistä järven toimintaa säätelevistä fysikaalisista ominaisuuksista.
Kun veden lämpötila muuttuu tai heilahtelee nopeasti, entisiin lämpötilaolosuhteisiin sopeutuneet eläimet ja kasvit voivat jopa kadota, tutkimus varoittaa.
Laajin järvitutkimus
Kuusi maanosaa käsittävään ilmastonmuutostutkimukseen osallistui yli 60 Global Lake Temperature Collaboration -ryhmään kuuluvaa tutkijaa ympäri maailmaa.
Julkaistu tutkimus on kaikkien aikojen suurin alallaan. Sen aineisto koostuu 25 vuoden aikana 235 järvestä tehdyistä lämpötilamittauksista. Tutkimus on myös ensimmäinen, jossa on yhdistetty paikan päällä tehtyjä pitkäaikaismittauksia satelliittimittauksiin.
Suomesta mukana tutkimuksessa olivat dosentti Ari Voutilainen Itä-Suomen yliopiston biologian laitokselta, professori Lauri Arvola Helsingin yliopiston Lammin biologiselta asemalta sekä Suomen ympäristökeskuksen johtava hydrologi Esko Kuusisto.
Tutkimus on juuri julkaistu Geophysical Research Letters -lehdessä.