Tutkimus paljastaa: Maailman järvissä on meneillään jotain huolestuttavaa

3:14imgKatso myös: Suomen ilmastopaneeli puolustaa 2035 hiilineutraaliustavoitetta.
Julkaistu 30.03.2025 07:55
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Maapallon järvien globaalit happipitoisuudet ovat uuden tutkimuksen mukaan laskemassa hälyttävästi.

Samanlaisia suuntauksia on havaittu myös joissa ja merissä. Tutkijoiden mukaan joistakin järvistä happi vähenee kuitenkin jopa yhdeksän kertaa nopeammin kuin valtameristä.

Tuoreessa tutkimuksessa on selvitetty, kuinka paljon eri mekanismit vaikuttavat järvien happikatoon maailmanlaajuisesti. Tutkimuksesta uutisoi tiedesivusto Science Alert.

Kiinan tiedeakatemian (CAS) tutkija Yibo Zhang ja hänen kollegansa käyttivät satelliittikuvia sekä maantieteellistä dataa ja ilmastotietoja mallintaakseen happikatoon johtaneita tapahtumia.

Lue myös: Jäätiköiden ennennäkemättömällä sulamisvauhdilla on arvaamattomia seurauksia

Tutkijat analysoivat kaikkiaan 15 535 järven tilannetta. Yli 80 prosentissa tutkituista järvistä havaittiin veden happipitoisuuden vähenemistä.

Peräti 85 prosentissa tutkituista järvistä hellepäivien määrä on kasvanut tasaisesti vuosien 2003-2023 välisenä aikana. Korkeammat lämpötilat vähentävät hapen kykyä liueta veteen.

Nykyinen pitkäaikainen lämpeneminen aiheuttaa jopa 55 prosenttia järvien happipitoisuuden laskusta, tutkijat arvioivat. 

Tutkijat varoittavat, että jos tämä suuntaus jatkuu, maapallon järvissä voi pahimman skenarion mukaan olla jopa 9 prosenttia vähemmän happea vuosisadan loppuun mennessä.

Lue myös: Maailman suurin jäävuori ajautui karille – "Kuin pudottaisi ravinnepommin keskelle aavikkoa"

Muita syitä happipitoisuuden laskuun ovat esimerkiksi leväkukintojen lisääntyminen.

Vesien happipitoisuuden väheneminen häiritsee vakavasti järvien ekosysteemejä ja saattaa pahimmassa tapauksessa luoda vesistöihin ”kuolleita vyöhykkeitä”.

Tuoreimmat aiheesta

Järvet