Bangladeshissa on alkanut äänestäminen opposition boikotoimissa parlamenttivaaleissa, jotka todennäköisesti siivittävät Sheikh Hasinan kaikkiaan jo viidennelle pääministerikaudelleen.
Hasinan alaisuudessa aiemmin köyhyyden riivaaman Bangladeshin talous on ollut poikkeuksellisessa kasvussa, mutta hänen hallitustaan on syytetty ihmisoikeusloukkauksista ja armottomasta opposition tukahduttamisesta.
Maata hallitsevan AL-puolueen ennakoidaan voittavan vaalit, sillä lähes koko oppositio on jättäytynyt vaalien ulkopuolelle.
Joukkopidätykset ovat harventaneet oppositiota johtavan Bangladeshin nationalistipuolueen (BNP) rivejä.
Puolue on kehottanut kansaa jättämään äänestämättä vaaleissa, joita se kuvailee vilpillisiksi.
Vaalipäivänä 76-vuotias pääministeri sen sijaan kehotti äänestäjiä vaaliuurnille ja kuvaili oppositiota kovin sanakääntein.
– BNP on terroristijärjestö, Hasina kertoi toimittajille jättäessään oman äänensä Dhakassa siskonsa ja tyttärensä kanssa.
– Yritän tehdä parhaani varmistaakseni, että demokratia jatkuisi tässä maassa, hän lisäsi.
Äänestyspaikat sulkeutuvat paikallista aikaa iltaviideltä, eli yhdeltä iltapäivällä Suomen aikaa.
Tuloksia saataneen puolenyön jälkeen, eli mahdollisesti jo sunnuntai-iltana Suomen aikaa.
Valtapuolueen syytetty uhkailleen äänestäjiä
Varhaisten merkkien perusteella vaikuttaisi siltä, että äänestysvilkkaus on jäämässä alhaiseksi, vaikka vaalien uskottavuutta on väitetysti pyritty lisäämään erinäisten kannustinten ja uhkailunkin avulla.
Uutistoimisto AFP:n toimittajien mukaan eräällä pääkaupunki Dhakan äänestyspaikalla vain kolme ihmistä oli jättänyt äänensä ensimmäisten 30 minuutin aikana.
Jotkut äänestäjät olivat aiemmin sanoneet, että heiltä oli uhattu takavarikoida sosiaalimaksujen saamiseen tarvittavat etuuskortit, jos he kieltäytyivät äänestämästä AL-puoluetta.
– He sanoivat, että he takavarikoivat sen minulta, jos en äänestä, 64-vuotias Lal Mia kertoi AFP:lle maan keskiosassa sijaitsevassa Faridpurissa.
– He sanoivat, että koska hallitus ruokkii meitä, meidän on äänestettävä heitä.
Vaalilautakunnan mukaan noin 175 000 poliisia ja yli 515 000 Ansar-reservijoukon jäsentä on lähetetty pitämään järjestystä sunnuntaisen äänestyksen aikana.
BNP ja muut puolueet järjestivät viime vuonna lukuisia mielenilmauksia, joissa vaadittiin Hasinaa jättämään tehtävänsä.
BNP:n mukaan noin 25 000 opposition edustajaa, mukaan lukien BNP:n paikallisosastojen johto, pidätettiin mielenosoituksia seuranneiden tukahduttamistoimien yhteydessä. Hallitus sanoi pidätettyjä olleen 11 000.
Vaaleja leimanneet syytökset väärinkäytöksistä
Maailman kahdeksanneksi väkirikkaimman maan poliittista näyttämöä hallitsi pitkään Hasinan ja kahdesti pääministerinä toimineen Khaleda Zian välinen kilpailu.
Hasina on Bangladeshin perustajan ja ensimmäisen presidentin tyttär.
Zia taas on Bangladeshin entisen johtajan kenraali Ziaur Rahmanin leski.
BNP:tä johtaneesta Ziasta tuli pääministeri vuonna 1991. Hasina puolestaan istui ensimmäisen pääministerikautensa vuosina 1996–2001.
Zia palasi tämän jälkeen valtaan, mutta vuoden 2008 vaalivoiton jälkeen Hasina nousi jälleen pääministeriksi.
Hänet on sittemmin valittu kahdesti jatkokaudelle vaaleissa, joiden kummankin yhteydessä on esiintynyt syytöksiä väärinkäytöksistä ja vaalien peukaloinnista.
Zia, 78, sai tuomion petoksesta vuonna 2018 ja on nykyisellään useiden terveysongelmiensa vuoksi sairaalassa Dhakassa.
BNP:tä johtaa nykyisin Lontoosta käsin Zian maanpaossa oleva poika Tarique Rahman.
Rahman kertoi AFP:lle, että hänen puolueensa ja kymmenet muut puolueet kieltäytyvät osallistumasta valevaaleihin.