Jatkuva kohina ja suhina korvissa voi vaikuttaa myös mielenterveyteen – "En halunnut enää elää"

tinnitus, mies, korvakipu, meteli
Tinnitus on yleinen ongelma, joka voi vaikuttaa haitallisesti henkilön koko hyvinvointiin.Shutterstock
Julkaistu 19.02.2022 07:04

Emmi Niiniaho

Tinnitus on pahimmillaan mielessä ympärivuorokautisesti ja vaikuttaa rajusti myös mielenterveyteen.

Kuvittele, miltä tuntuu kuulla jatkuvasti ääntä, joka vain moninkertaistuu hiljaisuudessa. 

Tinnitus, eli korvien soiminen on Terveyskirjaston mukaan sisäkorvan karvasolujen tuottama kuulohavainto, joka ei johdu mistään ulkoisesta äänestä.

Korvien soiminen voi olla vinkuvaa, kohisevaa, surisevaa, sihisevää tai viheltävää. Tinnitus on yleistä ja joka kymmenennellä se on jatkuvaa.

Tinnituksen aiheuttaa tavallisimmin sisäkorvan karvasolujen hermopäätteiden vaurioituminen. Vaurioituminen voi syntyä joko pitkäaikaisesta tai yhdestä rajusta altistuksesta melulle tai korvan seutuun osuneesta iskusta.

Varsinkin jatkuvalla tinnituksella, johon ei ole varsinaista parannuskeinoa, voi olla haitallisia vaikutuksia myös mielenterveyteen.

"Minusta tuntui, että olen suljettu muun maailman ulkopuolelle"

Metro-julkaisu kirjoittaa Ison-Britannian Tinnitus-järjestön (British Tinnitus Association) julkaisemasta tuoreesta datasta, jonka mukaan joka kymmenes tinnituksesta kärsivä on kokenut kuulo-oireiden vuoksi itsetuhoisia ajatuksia. 

Järjestön mukaan kolmas tinnituksesta kärsivistä myös ajattelee tilaansa joka tunti, mikä aiheuttaa ahdistusta ja surua. Kolmasosa myös välttelee sosiaalisia tilanteita ajatellen, etteivät muut ihmiset ymmärtäisi tinnitusta.

tinnitus, mies, meteli

Osa tinnituksista kärsivistä ei pysty toimimaan edes normaaleissa päivittäisissä askareissa.

Brittiläinen Darren, 47, avautuu Metro-julkaisulle siitä, miten tinnitus on vaikuttanut hänen mielenterveyteensä ja hyvinvointiinsa.

 – En pystynyt toimimaan normaaleissa päivittäisissä askareissa, en pystynyt olemaan sosiaalinen tai olemaan perheeni lähettyvillä kuuloherkkyyden vuoksi. Minusta tuntui, että olen suljettu muun maailman ulkopuolelle ilman minkäänlaista apua tai tietoa parannuskeinosta, Darren kertoo.

Lue myös: Käytätkö paljon nappikuulokkeita? Muista tämä tärkeä asia – tai viiltävä kipu voi yllättää

Alku on hankalinta

Darrenilla diagnosoitiin tinnitus marraskuussa 2020, miehen havaittua ongelman itse paria kuukautta aikaisemmin.

– Et voi sammuttaa tinnituksen meteliä pois, se on ympärivuorokautista. Vihan, yksinäisyyden, avuttomuuden ja pelon tunteet ovat hyvin todellisia.

Diagnoosin saatuaan Darren on yrittänyt terapiaa ja kuulolaitetta, jonka on tarkoitus madaltaa tinnituksen aiheuttamia ääniä.

Miehen mukaan varsinkin alku tinnituksen kanssa on hankalaa, koska silloin siitä on erityisen tietoinen.

– Ensimmäisten kuukausien ajan se on valehtelematta sataprosenttisesti huomion kohteena, Darren kertoo.

Noin vuosi diagnoosin jälkeen mies on oppinut hallitsemaan tekniikoita, joiden avulla tinnitus on havaitavissa enää noin 20 prosenttia päivästä. Tinnitusta pahentavat edelleen työn aiheuttama stressi sekä äänekkäät lapset.

Katso myös: Kuuloliiton asiantuntijat kertovat, kuinka hoidat ja suojelet kuuloasi. Juttu jatkuu videon alla.

7:09img

Haastattelussa Sanna Kaijanen ja Juha Hietala.

Stressi ruokkii tinnitusta ja tinnitus stressiä

Englantilaisella Kirsty Stewartilla, 31, todettiin tinnitus kolme vuotta sitten. Diagnoosin saatuaan naiselle kerrottiin, että paras keino on yksinkertaisesti oppia elämään ongelman kanssa.

– Olin todella pettynyt ja ajattelin: Kuinka voin elää tämän tilan kanssa? Se tuhoaa elämäni, Stewart kertoo.

Stewart alkoi itse etsiä tietoa tinnituksesta, mikä sai hänet stressaantumaan entisestään.

– Stressistäni ja tinnituksestani tuli myrkyllinen kierre, jossa tinnitukseni sai minut stressaantumaan ja stressini teki tinnituksesta pahempaa, Stewart kertoo.

tinnitus, nainen, meteli, korvakipu

Alku tinnituksen kanssa on usein hankalin vaihe.

Stewartin mukaan ensimmäisten kolmen kuukauden aikana tinnitus vaikutti hänen mielenterveyteensä rajusti. Naisen mukaan se tuntui suorastaan kidutukselta.

– Olin kävelyllä yhtenä päivänä äitini kanssa ja kerroin hänelle, etten halunnut enää elää. Se on varmasti jokaisen vanhemman painajainen kuulla, mutta se todella tuntui niin pahalta, Stewart kertoo.

Pahimmillaan tinnitus on Stewartin mielessä koko ajan ja parhaimmillaan hän ajattelee asiaa vain kuullessaan jonkin korkean äänen.

Mikään saatavilla olevista hoitomuodoista ei ole toiminut Stewartin tinnutukseen, mutta hän kertoo hakeneensa apua fysio- ja vyöhyketerapiasta. Terapiat ovat auttaneet siinä määrin, että Stewart pystyy "kehystämään" tinnituksen mielessään niin, että hän tuntee olevansa enemmän kontrollissa asian suhteen.

Lue myös: Päänsisäiset äänet eivät olleetkaan tinnitusta – naisen korvaan pesiytynyt salamatkustaja järkytti jopa lääkäreitä

Katso myös: Työterveyspsykologi kertoo, mitä stressi oikeastaan on ja mitä vaikutuksia pitkittyneellä stressillä voi olla.

5:21img

Mitä tarkoittaa stressi? Terveystalon työterveyspsykologi Antti Aro vastaa.

Lähteet: Metro, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit