Poliiseista tehty puolen vuoden aikana ennätysmäärä rikosilmoituksia: Vuosittain ilmoituksia tehdään noin 1 000 – osa selvästi kiusallaan

3:17img
Millaisia rikosilmoituksia poliiseista tehdään? Katso erikoissyyttäjän haastattelu videolta.
Julkaistu 10.07.2023 06:52
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Poliiseista on tehty tänä vuonna puolessa vuodessa ennätysmäärä rikosilmoituksia. Rikosilmoituksista kuitenkin vain hyvin pieni osa johtaa esitutkintaan ja syytteeseen.

Normaalisti poliiseista tehdään vuosittain noin 1 000 rikosilmoitusta. Tänä vuonna tahti on ollut kesäkuun loppuun mennessä tavallista kiivaampi, sillä rikosilmoituksia jätettiin puolen vuoden aikana lähes 520.

Vähän pidemmällä aikavälillä rikosilmoitukset ovat kasvamaan päin. Jonkin verran niissä on vuosittaista vaihtelua. Tämän vuoden tähän astisten lukujen perusteella ollaan menossa reippaasti yli tuhannen ilmoituksen, erikoissyyttäjä, poliisirikostiimin vetäjä Tarmo Tanner Valtakunnansyyttäjän toimistosta kertoo.

0907_poliisirikokset_gr1

Vain harvat etenevät esitutkintaan

Poliiseista tehdyistä rikosilmoituksista vain hyvin harvat johtavat edes esitutkintaan tai syytteeseen. Esitutkinta aloitetaan vuosittain noin 50–100 asiassa. Viime vuonna syyteharkintaan siirrettiin vain noin 50 juttua.

Eniten rikosilmoituksia tehdään erilaisista poliisin päätöksistä. Tyypillisin tapaus on, että ilmoittajan asiassa ei ole aloitettu esitutkintaa. 

– Ilmoitukset voivat koskea myös poliisin hallinnollisia päätöksiä sekä pakkokeinolain ja poliisilain mukaisia, esimerkiksi kiinniottopäätöksiä, Tanner kertoo.

Seuraavaksi eniten ilmoituksia tehdään poliisin käytökseen ja voimankäyttöön liittyen sekä liikenneasioissa. Huomattava osa ilmoituksista koskee muita syitä, joita ovat esimerkiksi poliisin vapaa-aikanaan tekemät rikokset, kuten pahoinpitelyepäilyt, ja erilaiset salaliittoteoriat.

0907_poliisirikokset_gr2_netti

Lue myös: Valvontavideo todistaa poliisikollegoiden kertomuksen, miten partionjohtaja löi alakoukun raudoitetun teinipojan vatsaan – "Tuli sellainen olo, että haluttiin kouluttaa poikaa"

Mukana myös kiusantekoa

Osa rikosilmoituksista tehdään selvästi kiusallaan.

– Toistetaan jopa vuosien ajan esimerkiksi samaa ilmoitusta, joka on ratkaistu jo useitakin kertoja. Toisaalta tehdään toistuvia ilmoituksia asioista, jotka ihan selkeästi eivät täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä, Tanner kertoo.

Ilmoittajan tarkoitusta voi olla vaikeaa arvailla, mutta ainakin meille päin osa ilmoituksesta vaikuttaa kiusallaan tehdyiltä.

Rikosilmoituksen kohteena olevaa poliisia ei läheskään aina kuulla henkilökohtaisesti.

Joskus pelkän ilmoituksen ja esimerkiksi poliisin rekistereistä saatavien asiakirjojen perusteella voidaan esiselvitysvaiheessa suoraan todeta, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. Toisinaan myös voidaan pyytää poliisimieheltä alustava kirjallinen selvitys ennen kuin kysymys esitutkinnan aloittamisesta ratkaistaan. Henkilökohtaisesti häntä kuullaan vasta silloin, kun asiassa aloitetaan esitutkinta.

Lue myös: Syyttäjä: Poliisi kaasutti ja löi nyrkillä vatsaan rautoihin pantua 16-vuotiasta uutenavuotena Helsingissä – MTV:n tietojen mukaan mies työskentelee nyt lastensuojelulaitoksessa

Syyttäjä toimii tutkinnanjohtajana

Esitutkintalain perusteella syyttäjän on toimittava jutussa tutkinnanjohtajana, kun poliisin epäillään tehneen rikoksen virkatehtävän suorittamisen yhteydessä. Muissa asioissa syyttäjä voi toimia tutkinnanjohtajana, jos se katsotaan asian vakavuuden tai laadun vuoksi tarpeelliseksi. 

– Käytännössä suurin osa myös poliisin vapaa-aikaa koskevista rikosepäilyistä hoidetaan syyttäjän tutkinnanjohdossa, Tanner kertoo.

Esitutkinnan suorittaminen laajassa asiassa voi kestää jopa vuosia ja toisinaan pelkän ilmoitustekstin perusteella on todettavissa, ettei asiassa ole syytä epäillä rikosta. 

Yksi viimeisimmistä isoista poliisirikosasioista oli Elokapinaan liittyvä tutkinta, jossa mielenosoittajia kaasulla sumuttaneita poliiseja epäiltiin rikoksesta vuonna 2020. Käräjäoikeus antoi tuomionsa kesäkuussa eikä poliiseja tuomittu pahoinpitelyistä. Toinen yleisjohtajana toimineista poliiseista sai tuomion tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta ja tuomittiin 30 päiväsakkoon.

Lue myös: Helsingin käräjäoikeus hylkäsi pääosin syytteet jutussa, jossa 7 poliisille vaadittiin sakkoja pippurisumutteen käyttämisestä Elokapinan mielenosoittajiin

Pippurisumutteesta saaneet Elokapinan mielenosoittajat vaativat syytetyiltä poliiseilta korvauksia – poliisit kiistävät syytteet

Poliisit sumuttivat Elokapinan protestoijia pippurisumutteella – Seitsemälle poliisille vaaditaan sakkoja

Lisäys juttuun 17.7: klo 13:41. Juttuun lisätty tieto, että yksi poliisi tuomittiin tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta asiassa, jossa käsiteltiin pippurisumutteen käyttämisestä ympäristöliike Elokapinan mielenosoittajiin.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi