Törkeistä huumerikoksista syytetty jengipomo kertoi sopineensa Jari Aarnion tapaamisista tekstiviesteillä koodien avulla. Tapaamiset liittyivät rikostiedusteluun, eivätkä huumekauppaan.
Syyttäjien mukaan Keijo Vilhunen on United Brotherhoodin jengipomo, minkä hän on itse kiistänyt. Vilhusta kuultiin oikeussalissa lyhyesti ennen kuin hän päätti vaieta kokonaan.
Suurin osa Aarnio-jutun 11. päivästä käytiin läpi Vilhusen käytössä olleiden puhelinliittymien paikannustietoja. Vilhusen ns. sosiaaliliittymä paikantui usein samaan paikkaan kuin hänellä olleet prepaid-liittymät.
Vilhunen myönsi salissa, että hänellä oli käytössään prepaideja.
Lue lisää:
- Kyllä mä niitä hommasin itse ja joskus tuotiin. Joku tiputti puhelimen postilaatikkoon. Pääasiassa hommasin itse ja myös vaihdoin, Vilhunen kertoi.
Mistä hommasitte niitä? syyttäjä Antti Sundberg kysyi.
- Enhän mä enää muista.
”Tapasin vain Aarniota”
Vilhusen mukaan hän piti yhteyttä puhelimilla Helsingin poliisin rikostiedusteluun. Syyttäjän kanta on se, että niillä sovittiin myös ja eritoten Jari Aarnion järjestämistä huumeista. Huumekaupan Vilhunen kiistää jyrkästi.
Mihin yhteydenpito liittyi? syyttäjä kysyi.
- En rupea vastaamaan, hän sanoi.
- Pidin yhteyttä rikostiedusteluun. En osaa sanoa kehen henkilöön.
Vilhusen mukaan tekstiviesteissä käytettiin koodisanoja.
Esitutkinnan mukaan viesteissä käytettiin koodeja "vanhainkoti", "hiljainen" ja "buutsi". Koodien tarkoituksena oli viestittää toiselle, että kyse oli oikeasta henkilöstä, eikä puhelin ollut päätynyt kenenkään muun käsiin.
Syyttäjän kanta on se, että näin Vilhunen saattoi varmistua, että viesti tulee Aarniolta. Aarnion puolustuksen mukaan tämä oli tiedustelun tapa, jolla varmistuttiin, ettei puhelin ole poliisin ulkopuolisilla.
- Tapasin ainoastaan Aarniota, Vilhunen kertoi. - Jotain autoja saattoi ympärillä pyörähdellä. Ehkä siellä joitain muitakin oli. Fyysisesti ei ollut ketään vieressä.
Onko Aarnio hommannut puhelimia, jotka ovat olleet teidän käytössä?
- En tiedä.
Miksi liittymiä vaihdettiin?
- En vastaa nyt tähän.
Tapaamispaikat
Vilhusen mukaan hän tapasi Aarniota Ilmalan seisakkeen lähellä ratapihan kupeessa, vanhainkodilla Porvoossa ja Katriinan sairaalalla Vantaalla lähellä lentokenttää.
Oikeussalissa Vilhunen ei muistanut muita paikkoja, mutta esitutkinnassa hän on maininnut myös UB:n Pähkinänrinteen kerhotilan lähellä olevan lammen rannan, Mustikkamaan ja Nurmijärven hautausmaan.
Syyttäjä Sundberg vetosi esitutkintakertomukseen, jossa Vilhunen oli kertonut pitäneensä puhelinyhteyttä nimenomaan Aarnioon. Hieman aiemmin salissa Vilhunen oli todennut, ettei tiennyt kuka viestejä lähetti.
Esitutkintaan vetoaminen sai Vilhusen vaikenemaan. Häntä ehdittiin kuulla vartin verran, jonka jälkeen hän ilmoitti, ettei hän enää kommentoi mitään.
Kuulusteluissa sanoitte, että välillä Aarnio hankki puhelimia ja välillä ostitte itse?
- En kommentoi mitään.
Vilhusen asianajaja Markku Fredmanin mukaan he olivat valmistautuneet vastamaan kysymyksiin paikannustiedoista, ei vanhoista esitutkintakysymyksistä. Vilhusta kuullaan uudestaan lokakuussa.
Aarnio: ”Arkoja asioita”
Aarniota kuultiin Vilhusen jälkeen. Myös Aarnion mukaan kyse oli rikostiedusteluun liittyvistä tapahtumista.
Huumepoliisin ex-päällikön mukaan tapaamisia oli vuosien saatossa, mutta hyvin harvoin.
- En osaa sanoa tarkemmin. Paikat ovat meidän dekkariemme valitsemia paikkoja.
- Olen ollut yksin hänen kanssaan autossa, mutten yksin tapaamisella.
Mihin nämä tapaamiset ovat liittyneet?
- Ei pysty vastaamaan. Ne ovat niin arkoja asioita.
Miten tapaamiset ovat liittyneet yksikön johtajan toimenkuvaan?
- Oikein hyvin. Ohjeiden mukaan päällikön on osallistuttava operatiiviseen toimintaan. Huumerikosyksikön johtajalta on aina edellytetty sitä, että osallistuu operatiiviseen toimintaan.
Aarnio kiisti edelleen hankkineensa puhelimia lainkaan. Hän sanoi, ettei ole myöskään luovuttanut kenellekään puhelimia.
Osa päivästä käsiteltiin suljetuin ovin.
Oikeudenkäynti jatkuu perjantaina.