Yhdysvaltojen pakotelistalle joutuneet suomalaiset ja heidän yrityksensä voivat olla listalla liian vähin perustein, arvioi asiantuntija.
MTV Uutisten haastattelussa Washingtonissa sanktiopolitiikkaan keskittyvä lakiasiantuntija kertoo tietävänsä useita tapauksia, joissa yritys on joutunut USA:n pakotelistalle vanhentuneiden kytköksien vuoksi. Hän kehottaakin suomalaisia listalle omasta mielestään perusteettomasti joutuneita liikemiehiä haastamaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön oikeuteen.
Michael L. Burton on Washingtonissa pitkään toiminut lakimies ja kansainvälisen kaupan asiantuntija, joka on antanut neuvoja myös Yhdysvaltain valtiovarainministeriössä.
Hänen mielestään suomalaisten liikemiesten Kai Paanasen ja Roman Rotenbergin liiketoimet on helppo liittää Venäjän presidentin Vladimir Putinin tuttavaan Gennadi Timtšenkoon. Burtonin mukaan se ei olekaan avainkysymys, vaan se, onko tarpeeksi todisteita jäädyttää liiketoiminta ja tuomita pakotelistalle asti.
– Olen varma, että OFAC:lla (valtiovarainministeriön pakoteasioista vastaavalla yksiköllä) on jotain todisteita, mutta se ei tarkoita, että ne olisivat täydellisiä. Yhdysvaltain hallitukselle työskentelee fiksua väkeä, mutta joskus hekin joutuvat vain testaamaan mikä tehoaa ja mikä ei, Burton sanoo.
Burton kertoo tietävänsä uransa aikana useita tapauksia, joissa yritys on joutunut USA:n pakotelistalle vanhentuneiden kytköksien vuoksi. Hän on edustanut oikeudessa yrityksiä, jotka kokivat, että eivät kuulu Yhdysvaltain sanktiolistalle.
– Oikeudessa on selvinnyt, että jonkinlaista pohjaa Yhdysvalloilla on ollut epäillä yritystä, mutta informaatio on jo vanhentunutta tai muuten riittämätöntä, Burton sanoo.
Burton neuvookin omasta mielestään perusteettomasti pakotelistalle joutuneita suomalaisia haastamaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriön oikeuteen.
– Jos Paananen ja Rotenberg kokevat, että he eivät kuulu listalle, neuvon heitä puhdistamaan maineensa, palkkaamaan USA:sta asianajajan ja aloittamaan oikeusprosessin päätöstä vastaan. Se on pitkä ja kallis teko, mutta ainoa keino päästä pois listalta, Burton korostaa.
Burton kehottaa yrityksiä tarkempaan taustatyöhön
Burton on edustanut oikeudessa itse mm. USA:n Iranin pakotemääräyksiä hallituksen mielestä rikkoneita yhdysvaltalaisia yrityksiä.
– Joskus asiat vain aluksi näyttävät olosuhteiden valossa huonolta. Yli kymmenen vuoden aikana olen oppinut sen, ettei Yhdysvaltain hallinnollakaan ole aina täydellistä todistepohjaa toiminnalleen.
Kaiken varalta, Burton neuvoo Venäjän kanssa kauppaa tekeviä suomalaisyrityksiä vielä tarkempaan taustatyöhön.
– Jos minä toimisin suomalaisen yrityksen neuvonantajana, kehottaisin varmistamaan, keitä todellisuudessa on yhteistyökumppanin toiminnan taustalla, onko riskejä ja miten käy, jos se toinen taho joutuukin pakotelistalle.
Yhdysvaltain valtiovarainministeriöstä ei haluttu kommentoida suomalaistapauksia MTV Uutisille. Myös Suomen ulkoministeriö ja liikemiehet itse ovat pyytäneet lisäselvitystä Yhdysvalloilta pakotelistalle joutumisesta. Tähän asti perustelu on ollut Putinin lähipiirin "materiaalinen tukeminen". Burtonin mukaan kovin paljoa lisää yksityiskohtia tuskin on luvassa.