Yhdysvaltain pakotelistalla oleva suomalaisliikemies Kai Paananen vaatii apua valtionjohdolta. MTV Uutisille televisiohaastattelun antanut Paananen kertoo olevansa pettynyt poliitikkojen toimintaan.
Yhdysvallat lisäsi heinäkuun lopussa Paanasen ja häneen kytkeytyviä yrityksiä Ukrainan kriisin pakotelistalle. Yksinkertaistetusti listaus tarkoittaa, että amerikkalaisten tahojen on kiellettyä tehdä taloudellista yhteistyötä sinne joutuneiden henkilöiden ja yritysten kanssa.
"Samanlaisia suhteita miljoonilla ihmisillä"
Paanasen ja hänen yritystensä joutuminen Ukrainan kriisin pakotelistalle liittyy Paanasen yhteistyöhön Gennadi Timtshenkon kanssa. Upporikas Timtshenko lasketaan kuuluvaksi presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.
– Timtshenkoon minulla on vanha suhde jo neuvostoajoilta. Maailmassa on tuhansia ja miljoonia ihmisiä, joilla on ihan samanlaiset suhteet ja paljon enemmänkin. Niitä suhteita on erityisesti sellaisiin tahoihin, jotka ylipäätään voisivat vaikuttaa (Ukrainan) kriisiin, Paananen sanoo.Paanasen ohella Yhdysvallat lisäsi heinäkuun lopussa pakotelistalleen liikemies ja jääkiekkojoukkue Jokerien omistajan Roman Rotenbergin. Hänen isänsä Boris Rotenberg oli lisätty listalle jo aiemmin.
Selitykseksi Paanasen listalle lisäämiselle on annettu "materiaalisen avun antaminen". Hän sanoo itse olevansa ymmällään siitä, mitä perustelu konkreettisesti tarkoittaa.
– En koe mitään materiaalitukea kenellekään antaneeni. Olen pitänyt vain suomalaisista työpaikoista ja viennistä huolta. Amerikanenglannissa se (materiaalinen tuki) on hyvin lavea termi. Ulkoministeriökään ei ole pystynyt kertomaan sen enempää. Toivoisin, että USA avaisi tätä asiaa enemmän.
Paananen sanoo, ettei ei ole juurikaan kuluneen kuukauden aikana ehtinyt hoitaa asiaa Yhdysvaltain suuntaan.
– Toki olemme tutustuneet juridiikkaan juristien avulla ja saaneet selville, että Yhdysvaltain julkisuuslaki antaa joitain mahdollisuuksia selvittää tarkemmin listalle joutumisen perusteita.
"On luvattu puolustaa pientä ihmistä"
Paananen on ollut hyvissä väleissä suomalaisten vallankäyttäjien kanssa ja muun muassa rahoittanut joidenkin keskusta- ja kokoomuspoliitikkojen vaalikampanjointia.
Nyt hän kritisoi valtionjohdon toimia. Paanasen mukaan suomalaisten puolia ei ole riittävästi pidetty kansainvälisillä foorumeilla.
– Tämä liittyy kauppapolitiikkaan. Näin estetään suomalaisten yritysten kaupanteko erityisesti itään. Tällä on hyvin suuri merkitys. Jos tämä politiikka jatkuu, voi kysyä, kuka on seuraavana.
Hän toivoo poliitikoilta enemmän toimia asiassa.
– Siellähän on valtion johdossa tahoja, joiden pitäisi puolustaa pientä suomalaista maailmalla.
Paananen ihmettelee samalla sitä, että pakotteet eivät kuitenkaan yllä Yhdysvaltain omaan Venäjä-yhteistyöhön avaruusteknologian parissa.
– Amerikkalaiset yhtiö ja avaruushallinto tekevät kauppaa Venäjän kanssa "business as usual". Eikö se vaikuta suoraan kriisiin? Tämä on absurdia.