Uuden lain nojalla opiskelijat saavat nyt pitää "mielenterveyspäiviä".
Opiskelijat Yhdysvaltain Oregonissa saavat nyt pitää mielenterveysvapaata. Uuden lain mukaan opiskelijat saavat ottaa niin sanottuja "mielenterveyspäiviä", jotka toimivat sairasloman tapaan. Laki on yksi ensimmäisiä lajissaan Yhdysvalloissa, kertoo NBC News.
"Vähennetään stigmaa"
Aloitetta ajoivat nuoret itse. Oppilaiden mukaan laki tulee tarpeeseen ja se voisi poistaa mielenterveysongelmien mukanaan tuomaa leimaa ja häpeää. Oregonin 10–34-vuotiaiden itsemurhaluvut ovat Yhdysvaltain kärkipäässä.
– Ensimmäinen osa kriisin kohtaamisessa on, että vähennetään sen aiheuttamaan stigmaa, mielenterveysjärjestön Debbie Plotnik sanoo.
– Meidän täytyy kertoa (ihmisille), että on yhtä ok huolehtia mielenterveysasioista kuin olisi huolehtia murtuneesta luusta tai fyysisestä sairaudesta.
Aiemmin koulujen on ollut pakko antaa vapaata vain fyysisiin sairauksiin liittyen. Vapaata pitää anoa, mikäli joutuu olemaan pois esimerkiksi tenttien aikana.
Kritisoijat pitävät "turhana"
Haily Hardcastle, 18, oli mukana ajamassa aloitetta. Kaikista se ei ollut hyvä idea: osa kritisoijista väittää, ettei lakia tarvittu, koska oppilaat voivat jo nyt pitää mielenterveyspäivän "valehtelemalla tai teeskentelemällä sairasta".
Hardcastlen mukaan kriitikot eivät ymmärrä lain perimmäistä tarkoitusta.
– Miksi kannustaisimme valehtelemaan vanhemmillemme ja opettajillemme? Se, että olemme mielenterveysongelmistamme avoimia aikuisille, edistää positiivista keskustelua, joka voisi auttaa lapsia saamaan apua, jota he tarvitsevat, Hardcastle sanoo.
Hardcastlen mukaan lain ansiosta valehteleminen voisi vähentyä, kun mielenterveysongelmat tunnustetaan aidoksi syyksi ottaa sairaslomaa.
LUE MYÖS: Saako sairauslomalla mennä kauppaan tai elokuviin? Asiantuntijalääkäri vastaa yleisiin kysymyksiin
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!
Lähteet: NBCNews.com