Jenna Mäkelällä on peliriippuvuuden takia 300 000 euroa ulosotossa. Korot suurentavat summaa koko ajan, ja ajoittain Jenna tuntee epätoivoa.
Sospedin hankesuunnittelija Jenna Mäkelä kutsuu 300 000 ulosottovelkaansa opintolainaksi. Vuosikausia peliriippuvuudesta kärsinyt Mäkelä on päässyt kuiville ja auttaa muita vastaavassa tilanteessa olevia kokemusasiantuntijana Porin perusturvassa.
Hän lyhentää ulosottovelkaa palkastaan jatkuvasti, mutta ei usko saavansa velkoja maksettua.
– Menin vähän aikaa sitten postilaatikolle hyvän ja merkityksellisen työpäivän jälkeen ja siellä oli kirje, josta näkyi, että pääoma on 15 000 euroa ja siihen korot päälle 7 000 euroa. Tuli hetkellisesti sellainen olo, että onko sillä mitään merkitystä, mitä yritän tehdä, Mäkelä sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.
– En pysty tavallisella palkkatulolla velkaa maksamaan. Korot ovat niin kovat, että se summa, mikä menee palkasta ulosottoon, ei tee velkasummalle käytännössä mitään, hän lisäsi.
Hänen tarinansa lähetyksessä kuunnellut tutkimusprofessori Heikki Hiilamo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta halusi sanoa heti perään lohdutuksen sanat.
– Jennalle voi sanoa, että 15 vuoden kuluessa velat vanhenevat lopullisesti. Isoistakin veloista pääsee, mutta se kestää. Se on ongelma sekä yksilölle että yhteiskunnalle, Hiilamo sanoi.
Koronan takia tilannetta helpotettu hieman
Suomessa 400 000 henkilöllä on maksuhäiriömerkintä. Vaikeuksissa olevien tilannetta on helpotettu hetkellisesti koronan takia.
Myös hallitusohjelmaan on kirjattu uudistuksia. Hiilamo on varovaisen optimistinen sen suhteen, että maksuhäiröisten tilanne saattaa keventyä pysyvästikin.
– Meillä on koronan vuoksi 10 prosentin vuosikorkokatto – se on vuosikorossa melko matala. Myös pikavippien mainostaminen on tällä hetkellä kielletty. Saa nähdä, tuleeko tästä pysyvä järjestely, kun koronasta päästään.
– Hallitusohjelmassa on mainittu, että maksuhäiriöiden kesto voisi lyhentyä. Jos näissä asioissa päästään eteenpäin, uskon, että 400 000 henkilön määrää saadaan painettua alemmaksi.
Jenna Mäkelä muistuttaa, että maksuhäiriömerkintä ei välttämättä tarkoita sitä, että talous ei olisi kunnossa.
– Merkintä ei välttämättä tarkoita, että talous on retuperällä. He ovat voineet korjata tilanteen ja maksaa velkojaan, mutta merkintä säilyy X ajan.
"Asioista selvitään tavalla tai toisella"
Tutkimusprofessori Heikki Hiilamo sanoo maksuhäiriömerkinnän vaikeuttavan elämää monella tavalla.
– Olennaista ei ole se, miten isosta laskusta merkintä tulee, vaan se että merkintä on rekisterissä. Se vaikuttaa työtä hakiessa, vakuutuksen ottamisessa tai asunnon vuokraamisessa. Se on negatiivinen signaali muille, kun ihminen yrittää järjestää arkeaan ja parantaa tilannettaan.
Jenna Mäkelä auttaa muita maksuhäiriöiden takia velkaantuneita.
– Saan usein viestejä, joissa kerrotaan, ettei asiasta ole kerrottu kenellekään muulle. Aivan ensimmäisenä kannustaisin kertomaan läheiselle. Vaikka sanoinkin, etten usko pääseväni veloista koskaan maksamalla, on ensisijainen tavoitteeni luoda ihmisille toivoa.
– Asioista selvitään tavalla tai toisella, vaikka velkaa olisikin.