Jenny pakeni traumojaan lähes 10 vuotta – muistot puskivat pintaan onnen hetkellä: ”Se on aika tragikoominen ja hirvittävä tapa huomata traumatisoituneensa”

Jenny Rostain huomasi häitä suunnitellessaan, että menneisyyden traumaattiset tapahtumat alkoivat vyöryä hänen mieleensä takaumina. Hääsuunnitelmansa traumojen vuoksi peruuttanut nainen kirjoitti kirjan parisuhdeväkivallasta ja traumaperäisestä stressihäiriöstä, jotta ihmisillä olisi enemmän tietoa traumoista.

Traumaperäisellä stressihäiriöllä tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö on joutunut kokemaan poikkeuksellisen uhkaavan tai katastrofaalisen tilanteen, joka aiheuttaa voimakasta ahdistusta. Voimakkaat muistikuvat pyrkivät mieleen takaumina ja painajaisunina. Ihminen pyrkii välttämään tilanteita, jotka muistuttavat traumaattisesta tapahtumasta.

Traumaattisesta tapahtumasta muistuttavat asiat ja mielikuvat herättävät voimakasta ahdistusta, mistä seuraa autonomisen hermoston aktivoitumisesta aiheutuvia fyysisiä oireita. Oireita voivat olla esimerkiksi jatkuva varuillaanolo, keskittymisvaikeudet ja säikähtäminen pienistäkin asioista.

Huolimatta siitä, että ainakin viisi prosenttia ihmisistä kärsii traumaperäisestä stressihäiriöstä jossakin vaiheessa elämäänsä, aiheesta on vähän tietoa, sanoo Jenny Rostain. Rostain käsittelee traumaperäistä stressihäiriötä tuoreessa kirjassaan Liian rikki kuolemaan (Bazar Kustannus).

Jenny tajusi traumatisoituneensa häitä suunnitellessaan

Rostain itse huomasi kärsivänsä traumaperäisestä stressihäiriöstä suunnitellessaan häitä.

– Se on aika tragikoominen ja hirvittävä tapa huomata traumatisoituneensa, Rostain sanoi Huomenta Suomessa perjantaina.

Edellinen avioliitto oli aiheuttanut traumoja, jotka vyöryivät Rosteinin mieleen takaumina. Hän ei kyennyt menemään naimisiin uudelleen. Hääsuunnitelmat peruttiin ja Rostain alkoi vihdoin hoitamaan itseään.

– Olin paennut traumoja lähes kymmenen vuotta huomaamattani.

Traumojen sijaan hoidetaan oireita

Rostain hakeutui hoitoon ja alkoi kirjoittamaan kirjaa kokemuksistaan. Kirjassaan hän käsittelee avoimesti elämänsä vastoinkäymisiä: parisuhdeväkivaltaa, lapsuuden ja nuoruuden tapahtumia, syömishäiriötä ja itsetuhoisia ajatuksia. Rostain on pakannut kirjaansa myös tietoa traumoista ja niiden hoitamisesta.

– Ihmiset voivat olla kuolemanväsyneitä ja uupuneita. Siinä tilassa on jotenkin absurdi ajatus, että ihmisen pitäisi kantaa omasta hoidostaan vastuu, Rostain sanoo.

Rostainin mukaan hoitohenkilökunta hoitaa ja lääkitsee usein traumojen aiheuttamia sivuseurauksia, kuten alkoholismia, masennusta, ahdistuneisuutta tai syömishäiriötä, mutta ei kysy, mitä on tapahtunut ennen oireita.

– Se olisi mun mielestä olennaisin asia, mihin meidän pitäisi puuttua.

Läheiset saivat vastauksen kysymyksilleen

Rostain itse on huomannut, että kirjan avulla hänelle läheiset ihmiset ovat ymmärtäneet, miksi hän voi pahoin. Selviytymistarina on vastannut ihmisten mieltä painaviin kysymyksiin. Vaikka Rostain joutui aluksi miettimään, miltä tulee kirjansa vuoksi näyttämään läheisten ja tuntemattomien silmissä, on jännitys muuttunut helpotukseksi.

– On ihanaa, että ruvetaan puhumaan traumoista ja sanoittamaan kokemuksia läheisille.

Katso koko haastattelu videolta!

Osittaislähteet: Terveyskirjasto, Käypä hoito 

Lue myös:

    Uusimmat