10-vuotias kenialaistyttö Jepchumba tietää, että koulutus on tärkeää. Sen avulla voi päästä vaikka lääkäriksi tai opettajaksi. Hän haluaisi isona auttaa niitä, joilla ei ole paljon rahaa. Kummitoiminnan ansiosta hänellä on siihen kaikki mahdollisuudet.
Reippaan koululaisen Jepchumban nimen takana on tarina: seitsenlapsisen perheen keskivaiheille syntyneen lapsen auttoi maailmaan valkoinen kätilö. Swahilin kielen sana ”jep” tarkoittaa tyttöä ja ”chumba” valkoista.
Kätilö ei ole jäänyt ainoaksi valkoiseksi ihmiseksi, jolla on tärkeä vaikutus Jepchumban elämään: hänellä on kummi Suomesta.
– Hyvin fiksu ja viehättävä tyttö, kuvailee espoolainen Anna-Liisa Wikman kummityttöään, jonka hän ja miehensä Nils-Erik tapasivat Keniassa viime syksynä World Vision -kummien opintomatkalla.
– Jepchumba kertoo haluavansa joko opettajaksi tai lääkäriksi. Toivotaan, että hänen toiveensa toteutuvat!
– Kummimaksut menevät koko yhteisön hyväksi, eivätkä suoraan kummilapselle tai hänen perheelleen, mikä on minusta erittäin hyvä. On tärkeää, että koulutus ja terveyspalvelut hyödyttävät kaikkia lapsia tasapuolisesti, Anna-Liisa sanoo.
– Siitä huolimatta kummilapselle taitaa olla tärkeä tietää, että joku muistaa häntä. Olen tapaamisemme jälkeen ihan uudella tavalla innostunut kirjoittamaan Jepchumballe.
Wikmanien kummitytön perheeseen kuuluvat vanhemmat ja kuusi sisarusta. Isä ja äiti elättävät perheen satunnaisilla töillä. He myös viljelevät maata omaan käyttöönsä, mutta sadot jäävät niukoiksi alueen kuivuudesta johtuen.
Vaikeista viljelyolosuhteista huolimatta suurperheen kodissa kukoistaa joitakin kukkia, joiden hoidosta vastaa Jepchumba.
– Hän pitää kauniista asioista, kertoo kumminsa Anna-Liisa.
Itseään pari vuotta vanhemman Faith-siskon kanssa Jepchumba on askarrellut kodin kattoon kierrätyshenkisiä koristeita vanhoista koulupapereista.
– Kotona Jepchumban kotitehtäviin kuuluu lattian lakaisu, mutta hänen lempihommaansa taitaa olla ruuanlaitto, muistelee Anna-Liisa.
Kaunosieluinen koululaisemme asuu Länsi-Keniassa Mogotion alueella, joka kärsii kuivuudesta. Jatkuva veden vähyys, ajoittaiset tulvat ja maaperää köyhdyttävät viljelymenetelmät altistavat ihmisiä nälälle ja köyhyydelle.
Sateiden määrää kukaan ei voi hallita, mutta veden keruuta voi edistää. Sitä Suomen World Vision on tehnyt Mogotiossa vuodesta 2007 lähtien. Lasten hyvinvointia monin tavoin edistävä kehitysohjelma jatkuu aina vuoteen 2022 saakka, ja työn ensimmäinen vaihe on saada puhdas vesi asukkaiden ulottuville. Pitkäjänteisellä työllä järjestö pyrkii auttamaan paikallisia pääsemään pysyvästi pois köyhyydestä.
Se ei onnistu ilman pitkäkestoista yhteistyötä kylätoimikuntien, seurakuntien, islamilaisen yhteisön ja viranomaisten kanssa. Alueen asukkaista on muodostunut aktiivisten vapaaehtoisten joukko, joka vie oman yhteisön asioita eteenpäin. Myös koulut ovat tärkeässä roolissa.
Sieltä lapset tuovat kotiin paitsi tärkeää hygieniatietoa, myös vettä, jota kouluissa kerätään tankkeihin talteen runsaiden sateiden aikana. Moni koululainen lähtee kotiin pieni vesikanisteri mukana.
Puhtaan juomaveden myötä lasten terveystilanne paranee, ja terveet lapset jaksavat käydä paremmin koulua. World Visionin työ ja kummien tuki on vaikuttanut Jepchumbankin koulunkäyntiin:
– Ennen lapset eivät menneet kouluun, kun heillä ei ollut vettä. Nyt he menevät, Jepchumba kertoo.
Vesiperäisten sairauksien vähentämisen lisäksi Mogotion kehityshankkeen keskeisiä tavoitteita on edistää tyttöjen ja naisten asemaa kiinnittämällä huomiota haitallisiin perinteisiin, kuten sukuelinten silpomiseen ja lapsiavioliittoihin. Tärkeää on myös lisätä hiv-valistusta.
Jepchumba ja äitinsä ovat iloisia World Vision -kummien tuesta:
– He ovat auttaneet meitä monin tavoin. He ovat auttaneet hankkimaan koulupukuja ja reppuja ja ovat rakentaneet meille käymälän. He ovat tuoneet tänne vesitankkeja.
Jepchumba-tytöstä on tehty lyhyt video, jossa hän kertoo lisää ajatuksiaan muun muassa runon koulutuksen tärkeydestä. Katso alla oleva video.
Huom. Jutun pikkukuvat suurenevat klikkaamalla.
Upotettavan Youtube-videon id
Lue myös:
Julkkiskummi Johanna Koivu pohtii: Milloin Kashish kirjoittaa?
Kummina saa monin verroin takaisin
Millainen kummi sinä olet? Testaa itsesi!
Artikkelin tarjoaa:
SWV
Kuvat: Suomen World Vision, Minna Annolla ja Osmo Walden.
Video: Suomen World Vision