Jere, 25, tapettiin julmasti ja ruumis poltettiin – henkirikoksen tehnyt sarjarikollinen vedätti kylmästi Jeren tyttöystävää

25-vuotias helsinkiläinen Jere Hämäläinen tapettiin julmasti retkikirveellä Varkaudessa 14. kesäkuuta 2022. Hämäläinen oli viettänyt viimeistä iltaansa kolmen muun ihmisen seurassa kerrostaloasunnossa. Näin tapauksen tutkintaa käytiin läpi Rikospaikassa.

Hämäläinen oli saapunut Varkauteen Helsingistä samalla bussilla tyttöystävänsä kanssa sunnuntaina 12. kesäkuuta. Tyttöystävä oli jäänyt bussista aiemmin pois, ja Hämäläinen oli puhunut tyttöystävälle miehestä, jonka tapaisi Varkaudessa.

Tyttöystävä oli Hämäläisen kanssa yhteydessä vielä päivällä 14. kesäkuuta, mutta illalla nainen ei enää saanut yhteyttä Hämäläiseen. 

18. kesäkuuta tyttöystävä otti Facebookin Messenger-sovelluksessa yhteyttä mieheen, jonka Hämäläinen oli kertonut tapaavansa ja kyseli tältä Hämäläisen olinpaikkaa. 

Mies vedätti viesteissä tyttöystävää ja kertoi Hämäläisen "vissiin lähteneen stadiin".

– Ei oo kuulunut vähään aikaan, mies kirjoitti.

Tyttöystävä teki katoamisilmoituksen

Tyttöystävän huoli kasvoi ja 20. kesäkuuta hän otti uudelleen yhteyttä mieheen. Viesteissä oli taas valheita toinen toisensa perään. Nyt mies sepitti tietävänsä yhteisen kaverin kautta Hämäläisen olinpaikan ja lupasi laittaa tälle viestiä ja pyytää olemaan yhteydessä tyttöystävään. 

Hämäläisestä ei edelleenkään kuulunut mitään eikä mies enää 24. kesäkuuta vastannut tyttöystävän yhteydenottoihin vaan esti ne. Lopulta tyttöystävä teki Hämäläisestä katoamisilmoituksen 30. kesäkuuta.

– Kesäkuussa 2022 Helsingin poliisille ilmoitettiin kadonneesta henkilöstä. Poliisi alkoi selvittää asiaa ja hyvin nopeasti siirsi tutkinnan Itä-Suomen poliisille Kuopioon, koska viimeinen havainto Hämäläisestä oli Varkauden seudulta, aluesyyttäjä Taneli Laukkanen kertoo Rikospaikan haastattelussa.

Poliisi kaipasi silminnäkijähavaintoja

Poliisi alkoi pian epäillä, että Hämäläinen oli mahdollisen henkirikoksen uhri.

– Tulin itse mukaan esitutkintaan elokuun puolivälissä ja siinä vaiheessa oli tiedossa, kuka todennäköinen epäilty on. Epäilty itse ei siinä kohtaa vielä tiennyt, että häntä epäillään.

Poliisi julkaisi Jere Hämäläisen kuvan 15. elokuuta ja pyysi silminnäkijähavaintoja ja tietoja hänen liikkeistään. 

Poliisi tiesi jo henkilöpiirin, jonka kanssa Hämäläinen oli ollut ennen katoamistaan. Hämäläisen seurassa Varkaudessa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa oli ollut kaksi miestä ja nainen. Heistä yhdellä oli raskasta väkivaltarikostaustaa.

– Heti tutkinnan alussa pystyttiin selvittämään, että Jere Hämäläinen oli tuntenut nämä muut henkilöt lyhyen aikaa. Puhutaan kuukausista ennen tätä tapahtunutta henkirikosta.

Syyskuun alussa esitutkinta eteni ratkaisevasti. Henkirikoksen pääepäilty oli 29-vuotias Tuukka Jaakkila eli juuri se mies, jota Hämäläinen oli tyttöystävälleen kertonut menevänsä tapaamaan Varkauteen. 

Epäilty yritti paeta ulkomaille

Jaakkila yritti paeta Espanjaan 2. syyskuuta.

– Epäiltyyn oli kohdistettu salaisia pakkokeinoja. Saatiin tietää, että hän oli ostanut yhdensuuntaisen lentolipun Suomesta muualle. Tehtiin pikainen päätös kiinniotosta ja estettiin maasta pääsy. Hänet pidätettiin Helsinki-Vantaan lentoasemalta, Laukkanen kertoo.

Jaakkila otettiin kiinni lentoasemalta lähtevän lennon portilta. 

– Jo siinä vaiheessa hän oli ilmoittanut poliiseille tietävänsä, miksi häntä otetaan kiinni.

Poliisi tutki henkirikosta murhana. Myöhemmin otettiin kiinni myös kaksi muuta asunnossa ollutta. Kaikki kolme pidätettiin ja vangittiin tässä vaiheessa epäiltyinä. 

Tutkinnassa saatiin myöhemmin varmuus, että vain Jaakkila oli tekijä ja kaksi muuta olivat olleet silminnäkijöitä.

– Murha-nimike pysyi esitutkinnan loppuun asti. Sitten kun tapahtumakulku alkoi olla selvillä, tutkinnanjohtajan kanssa tehtiin linjaus, että murha muuttui tapoksi, Laukkanen kertoi.

Jäänteet löytyivät metsiköstä

Kuulusteluissa Jaakkila tunnusti aiheuttaneensa Hämäläisen kuoleman ja paljasti myös, mihin hän oli kätkenyt ruumiin jäänteet. Ne löytyivät Heinävedeltä syrjäisen hiekkatien päässä olevasta metsiköstä. Paikka oli kymmenien kilometrien päässä Varkaudesta. Jaakkila oli polttanut Hämäläisen ruumiin ennen sen hautaamista.o

Henkirikoksen tekovälineenä ollut retkikirves löytyi järvestä sen jälkeen, kun Jaakkila oli osoittanut paikan.

– Heti alussa epäilty kyllä myönsi aiheuttaneensa Hämäläisen kuoleman mutta kiisti, että se olisi ollut tahallinen henkirikos. Epäillyn kertomuksen mukaan Jere Hämäläinen olisi käynyt hänen kimppuunsa käyttäen puukkoa ja retkikirvestä tekovälineenä ja että kyse olisi käytännössä ollut liioitellusta hätävarjelutilanteesta, Laukkanen sanoo.

Poliisi oli lähtenyt esitutkintaan pitkältä takamatkalta, joten Jaakkilalla oli ollut runsaasti aikaa hävittää todistusaineistoa ja miettiä myös sitä, mitä ja millaisen tapahtumakulun hän kertoo poliisille, kun jää kiinni. Jaakkila oli myös polttanut tekoasunnosta otettua irtainta omaisuutta.

Hän kuljetti ja siirsi Hämäläisen ruumista Heinävedelle pakettiautolla. Epäselväksi jäi, säilyttikö Jaakkila ruumista käytössään olleessa varastotilassa ennen sen polttamista.

– Sitä selvitettiin esitutkinnan aikana, liittyykö tähän rikoksen peittelyyn ja ruumiin hävittämiseen muita henkilöitä. Lopputulos oli, että vain tekijä on ottanut osaa siihen, mitä on tehty, Laukkanen sanoi.

Yllättävä ja voimakas hyökkäys

Poliisi teki henkirikospaikalla yksityisasunnossa paljon teknistä tutkintaa. Esitutkinnassa saatiin kiistatonta näyttöä siitä, että kyse ei ollut Jaakkilan väittämästä hätävarjelutilanteesta. 

Jaakkilan ja Hämäläisen lisäksi asunnossa olleiden naisen ja miehen silminnäkijäkertomukset olivat olennaisia. Nelikko oli mennyt 14. kesäkuuta asunnolle. Retkikirves oli ollut vain Jaakkilan hallussa ennen henkirikosta ja sen aikana.

– Asunnossa oli vietetty iltaa ja keskusteltu. Mitään ilmeistä riitaa ei todistajien mukaan ollut. Rikoksesta epäilty, uhri ja nainen istuivat sohvalla. Nainen poistui parvekkeelle ja hyvin pian sen jälkeen tämä epäilty ryhtyi lyömään uhria retkikirveellä pään ja kaulan alueelle. Silminnäkijä (mies) kuvaili sitä yllättäväksi ja voimakkaaksi hyökkäykseksi, mihin uhrilla ei ollut mahdollisuutta puolustautua.

Poliisi teki myös rekonstruktion, missä epäilty ja todistajina olleet mies ja nainen kertoivat oman näkemyksensä, mitä asunnossa oli tapahtunut. 

Uhrin vammatkaan eivät sopineet Jaakkilan esittämään tapahtumakulkuun. 

Jaakkila oli väittänyt saaneensa retkikirveen haltuunsa Hämäläiseltä, kun tämä oli Jaakkilan mukaan ensin hyökännyt hänen kimppuunsa. 

Jaakkila sanoi tässä tilanteessa lyöneensä Hämäläistä etupuolelle kehoa, mutta tosiasiassa kirveen iskuista tulleet kuolettavat vammat eivät olleet edessä vaan takapuolella pään ja kaulan alueella.

Jaakkila tappoi Hämäläisen useilla kirveeniskuilla.

– Esitutkinnassa selvisi, että todennäköisesti uhri on jäänyt makaamaan lattialle ja ollut vielä hengissä, kun muut ovat poistuneet asunnosta. Mutta kuoli sitten varsin pian.

Motiivi jäi pimentoon

Henkirikoksen todistaneet mies ja nainen eivät ilmoittaneet asiasta poliisille. Todennäköisesti syy oli se, että he pelkäsivät Jaakkilaa. Heitä ei syytetty rikoksentekijän suojelemisesta.

– Motiivi ei valitettavasti ikinä selvinnyt. Se oli yksi iso syy, miksi tekoa ei voitu pitää suunnitelmallisena, kun mitään ilmiselvää syytä henkirikokselle ei löytynyt, Laukkanen totesi.

Pohjois-Savon käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1993 syntyneen Tuukka Johannes Jaakkilan taposta ja hautarauhan rikkomisesta 10 vuoden yhdistelmärangaistukseen eli hän joutuu istumaan vankilassa päivästä päivään 10 vuotta. Jaakkila ei valittanut hovioikeuteen.

Katso videolta Rikospaikan juttu Jere Hämäläisen henkirikosjutun tutkinnasta. Rikospaikka vieraili Heinävedellä paikassa, josta Hämäläisen ruumiin jäänteet löytyivät.

Lue myös:

    Uusimmat