Sosiaali- ja terveysministeriö on jälleen palkinnut Väestönliiton esityksestä kolme isää Vuoden isä -palkinnolla. Katso yllä olevalta videolta Vuoden isä -palkinnon saaneen Jere Jokisen haastattelu!
Sosiaali- ja terveysministeriö palkitsee Väestönliiton esityksestä kolme esimerkillistä isää Vuoden isä -palkinnolla.
Palkinnon saivat tänä vuonna Jere Jokinen, Kai Rinkinen sekä Janne Pihanperä.
Ensimmäinen Vuoden isä -palkinto annettiin vuonna 2006. Kyse on vuosittain jaettavasta palkinnosta, jonka saa tänään kolme esimerkillistä isää.
Palkinto annetaan ministeriön mukaan henkilölle, joka on omalla esimerkillään ja toiminnallaan edistänyt isyyden merkityksen tunnistamista ja lisännyt isyyden arvostusta.
Palkinnon myötä aktiiviselle isyydelle halutaan saada isommin jalansijaa yleisessä ajattelutavassa. Sen myötä halutaan myös edistää niin lapsen etua kuin miesten ja naisten välistä tasa-arvoa yhdenvertaisina vanhempina.
Millaisen viestin Vuoden isänä palkitut haluavat lähettää kaikille isille?
– Ei tarvitse tavoitella jotain rimaa, jota ei pysty edes saavuttamaan, vaan tekee parhaansa ja on sitä kautta joka päivä se supermies ja superisä omille lapsilleen, Vuoden isä -palkinnon saanut Jere Jokinen sanoo MTV Uutisille.
– Hyvää isyyttä on monenlaista, eli ei kannata kangistua kaavoihin – vaan luoda oma polku ja tehdä omannäköistä isyyttä ja vanhemmuutta, Kai Rinkinen sanoo lempeästi MTV Uutisten haastattelussa.
Heidät palkittiin Vuoden isä -palkinnolla
Jere Jokinen, 47, Kerava
Katso jutun alussa olevalta videolta Jere Jokisen haastattelu!
Jere Jokinen on neljän lapsen isä. Kaksi lapsista asuu jo omillaan, kaksi pääsääntöisesti äitinsä luona. Eron tullessa alkuun oli tärkeää, että lasten asuminen oli puoliksi järjestetty, mutta lasten kasvaessa ja näiden tarpeiden muuttuessa vanhemmat olivat valmiita uusiin järjestelyihin, vaikka se vaatikin paljon ajatustyötä ja luopumisvalmiutta. Lasten etu mielessä tehtiin asumiseen liittyviä järjestelyitä niin, että esimerkiksi teini-iässä tytär asui koko ajan isällään ja poika äidillään.
Jokinen on toiminut vapaaehtoisauttajana Miessakit ry:n MASI-toiminnassa ja kehittämässä toimintaa. Hän on yksi alkuperäisistä MASI-vapaaehtoisauttajista ja edelleen mukana. Hän aloitti tänä vuonna vapaaehtoisena vertaistukihenkilönä myös miesten erokriiseihin kohdennetussa Miessakit ry:n Erosta Elossa -toiminnassa.
Jokinen näkee tärkeäksi olla lastensa saatavilla näiden kaikissa tukitarpeissa. Omillaan asuvia lapsiaan hän auttaa esimerkiksi antamalla neuvoja työelämän alkumetreillä.
Kai Rinkinen, 46, Rovaniemi
5:16
Kai Rinkinen on kahden lapsen isä. Lasten ollessa pieniä Rinkinen otti hoitovastuun lapsista jäämällä koti-isäksi. Kun perheen toinen lapsi sairastui vakavasti, Rinkinen otti hoitovastuuta kotona. Lapsen lähtiessä kouluun, hän huolehti kodin ja koulun välisestä tiedonkulusta ja koulun perehdyttämisestä lapsen hoitokäytäntöihin.
Avioeron jälkeen vanhemmat sopivat yhteishuoltajuudesta ja vuoroasumisjärjestelyistä. Asumisjärjestelyssä lapset jäivät edelleen asumaan entiseen kotiin. Toinen vanhemmista asui vuoroviikoin lasten luona. Vuoroasuminen toi lapsille turvallisuuden tunnetta ja vanhemmille mahdollisuuden järjestää omaa elämäänsä.
Rinkinen on ollut Yhden Vanhemman Perheiden Liiton järjestämässä eronneiden isien ryhmässä mukana aktiivisesti kaksi vuotta ja puhunut myös tasa-arvon puolesta.
Työssään hän on toiminut etsivänä nuorisotyöntekijänä erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille. Maahanmuuttajatyössä hän on toiminut sekä palkka- ja vapaaehtoistyössä. Tehtävät ovat sisältäneet keskusteluryhmien vetämistä, joissa keskeisinä teemoina on ollut sukupuolten tasa-arvo yhteiskunnassa.
Janne Pihanperä, 47, Masku
MTV Uutiset ei tavoittanut Pihanperää haastatteluun.
Maskussa, Lemun kylässä asuva Janne Pihanperä on kolmen lapsen isä. Pihanperä tekee perheensä kanssa työtä maatilallaan ja osallistuu aktiivisesti koulujen ja kunnan alueen tapahtumiin.
Pihanperä on aktiivisesti mukana lastensa ja heidän kavereiden päivittäiseen elämään ja toiminnallaan mahdollistaa lasten omaehtoisen toiminnan. Kun Pihanperä 13-vuotias poika kavereineen haki leader-hankkeesta rahaa saadakseen paikalliselle uimarannalle vesitrampoliinin, Janne auttoi prosessissa ja lainasi pojille veneen ja hankki bensat perämoottoriin, jotta pojat voivat kuljettaa vesitrampoliinin uimarantaan ja näin mahdollistaa kaikille alueen lapsille uuden toiminnon uimarannalla. Pihanperä ei hoitanut asiaa itse, vaan mahdollisti poikien tekemän talkootyön.
Pihanperän tilalla on järjestetty lasten päiväleirejä ja kouluvierailuja. Hän on ollut ollut mukana tyttärensä ystäviensä kanssa järjestämillä heppaleirillä, mahdollistaen sen, että jo 12-vuotiaana lapset ovat saaneet järjestää haluamaansa toimintaa muille lapsille.
Janne on myös työllistänyt paikallisia nuoria maatilan hommiin ja pieniin rakennuspuuhiin ja kutsunut vaikkapa heinätalkoisiin, tarjoten näinkin nuorille arvokasta oppia työnteosta taskurahaa lisäksi.
Lähde: Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote