Nikodemus Nousiainen, 28, toimii eskari-ikäisen pojan mieskaverina. Mistä on kyse ja mikä sai levottoman lapsuuden ja nuoruuden eläneen miehen kiinnostumaan toiminnasta?
– Olin antanut rahaa hyväntekeväisyyteen, ja halusin löytää jotain konkreettisempaa tapaa auttaa. Kaveri vinkkasi tästä ja tajusin, että se sopii minulle täydellisesti, Nousiainen kertoi MTV:lle.
MTV Oy
Nousiaisen omaa lapsuutta voisi kuvailla monella tapaa vauhdikkaaksi. Hän muutti isänsä työn takia 1-vuotiaana Thaimaahan, jossa perhe asui 7 vuotta.
– Ylimääräistä höyryä riitti. Ennen koulua minut oli vietävä uimatreeneihin, jotta pystyi istumaan koulun penkillä, Nousiainen kertoo.
Kahden Australiassa vietetyn vuoden jälkeen oli edessä paluu Suomeen peruskoulun 4. luokalle.
– Huomasi, että meno täällä oli rauhallista ja konservatiivisempaa. Lähdin tekemään tyhmiä juttuja, jotta sai kavereita.
"Luokan pellen" rooli vei poikaa erinäisiin kiperiin tilanteisiin koko teini-iän ajan.
– Olin aika villi nuori, ja sen perusteella isän täytyi laittaa rankat rajat. Aikuisena olen ymmärtänyt, että se loi turvaa ja luottamusta häneen, vaikka silloin huusin vastaan enkä tykännyt.
Vierumäki antoi suunnan
Kolttosten lisäksi urheilu ja liikunta olivat vahvasti läsnä Nousiaisen lapsuudessa. Hän muutti kotoa 16-vuotiaana Vierumäelle opiskelemaan liikuntaa.
– Pahemmassa paikassa olisin, jos en olisi päässyt sinne.
Meno liikuntaopistossa oli yhä miehen sanojen mukaan villiä, mutta nyt isä tai äiti ei tullut hätiin, vaan hänen oli pakko aikuistua ja ottaa vastuuta omista toimistaan.
MTV Oy
Vierumäellä vierähti ammattikorkeakouluopintojen myötä lopulta kuusi vuotta, jonka aikana hän toimi liikunnanohjaajana lukuisille päiväkoti- ja koululaisikäisille lapsille.
Siksi nyt lähemmäs kolmikymppisenä mieskaveritoiminta pienille lapsille tuntuu sopivan hänelle kuin nakutettu.
Pienperheyhdistys aloitti toiminnan 30 vuotta sitten, kun poikakerhoissa huomattiin poikien hakeutuvan jatkuvasti miespuolisten ohjaajien seuraan. Yhdistys huomasi, että etenkin pienet lapset tuntuvat kaipaavan miehen mallia perheissä, joissa ei ole isää tai isä osallistuu vain kerran pari vuodessa lapsensa elämään.
Pienperheyhdistys toivoo lisää vapaaehtoisia miehiä mukaan toimintaan sekä myös äitejä hakemaan mieskaveria lapsilleen. Sivulta www.mieskaverit.fi löytyy kaikkien paikkakuntien ohjaajien yhteystiedot sekä muuta tietoa toimintaan hakeutumisesta.
Toimintaa on tällä hetkellä Uudellamaalla, Päijät-Hämeessä, Tampereella, Turussa, Vaasassa, Kuopiossa ja Oulussa. Lyhyitä perehdytyksiä vapaaehtoisille mieskavereille järjestetään muutaman kerran vuodessa eri paikkakunnilla. Äitien vapaamuotoisia hakemuksia käsitellään jatkuvasti, ja hakemuksen voi tehdä myös yhdessä Pienperheyhdistyksen ohjaajan kanssa. Tavoitteena on löytää lapsista ja miehistä toisilleen sopivia kaveruksia.
Ihan tavallisia juttuja kerran viikossa: "Ihmetellään elämää ja leikitään"
Nousiainen kävi kuluvan vuoden alussa noin kuukauden kestäneen mieskaverikurssin, ja keväällä hänet kysyttiin kaveriksi esikouluikäiselle pojalle. Ennen lomakautta Nousiainen ja poika tapasivat ja tutustuivat toisiinsa noin kerran viikossa.
Mutta mitä mieskaverin kanssa tehdään? No, ihan tavallisia juttuja, käydään leikkipuistoissa, pelaamassa pallopelejä ja muita pelejä esimerkiksi päiväkotipäivän jälkeen muutaman tunnin ajan.
Ja samalla Nousiaisessa on lapselle turvallinen aikuinen mies, jolle voi sanoa juttuja, joita ei joko halua tai kehtaa sanoa omalle äidilleen.
– Turvallinen suhde aikuiseen on lapselle tässä tärkeintä. Ja itsekin tästä saa paljon, kun uppoutuu lapsen maailmaan, jossa kaikki on uskomatonta tai kauheaa.
Nousiainen korostaa, että vaikka hänellä on hulivilitaustaa, ja lasten kanssa jaksaa riehua sekä temmeltää, ei hänkään halua olla pelkkä "patterinkuluttaja".
– Ihmetellään elämää, keskustellaan, leikitään, välillä vaikka soitetaan kitaraa.
– Olennaista on luottamus. Mitä ikinä lapsen kanssa sitten päätätkään tehdä, hän tulee mukaan. Ja silloin voi tehdä sillä ajalla melkein mitä vaan.
Itkupotkuraivarit ja miten ne hoidetaan
Kivan leikin vastapainona tosiaan ovat ne hankalammat tilanteet, joita mieskaverin on myös ratkottava. Tämä lienee kaikille vanhemmille tuttu leikkipuistotarina:
– Pitää lähteä kotiin syömään ja nuori alkaa selkeästi väsähtää. Sitten heitetään itkupotkuraivarit.
Mutta miten Nousiainen tilanteen hoitaa?
– Pari kertaa sanoo lempeästi, että pitää lähteä. Sitten sanoo uudestaan tosissaan tarpeeksi jämerästi, mutta turvallisesti. Niin, että lapsi ymmärtää mun olevan tosissaan, mutta että hän luottaa olevansa tässä turvassa.
Ja puoli minuuttia myöhemmin niskojaan nakellut vesseli hyppii mieskaverin kanssa kotimatkan puskissa, ja kaikki on taas maailman parasta.
Ei hetken mielijohteesta mukaan hetkeksi
Mieskaveritoimintaa ei ole suoranaisesti tarkoitettu hädänalaisille perheille, ja vaikka fokus onkin lapsesta, on toiminnasta apua myös äidille, joka saa mahdollisuuden huoahtaa arjestaan pois hetken ja käydä vaikka lenkillä, nähdä ystäviään tai käydä elokuvissa.
Muutaman tunnin tapaamiset vaihtuvat kesäloman jälkeen Nousiaisella välillä myös kokopäiväisiksi. Hän kuitenkin korostaa, että jokainen mieskaveri räätälöi itse, kuinka paljon aikaa kykenee toimintaan käyttämään. Tärkeintä on, että lupaus pitää lapselle.
– Mieskaveritoimintaan on sitouduttava, koska siinä muodostetaan lapseen turvallinen suhde, joka voi olla hänelle ainoa sellainen aikuisen miehen kanssa. Jos et olekaan läsnä, vaan katoat, se aiheuttaa vain hallaa, Nousiainen sanoo.
Hän itse aikoo olla lapsen elämässä ainakin niin kauan, kun lapsi hyväksyy hänet kaverikseen.
– Teini-iät ovat kuulemma vaikeita, mutta niistäkin on selvitty, Nousiainen naurahtaa.
Kunhan luottamussuhde lapseen on syntynyt, tapaamisia voi jatkaa vaikka etänä, jos mieskaverilla tai perheellä edessä on muutto kauemmas.
Mieskaverina toimiminen kuulostaa siltä, että siitä voisi olla apua ja hyvää harjoitusta myös nuorille miehille, jotka haluavat isiksi tulevaisuudessa. Toki on apua, että kokemusta lasten kanssa toimimisesta on Nousiaisen tapaan jo ennalta.
– Lisäksi mukana on vanhempia yli 50-vuotiaita miehiä, jotka ovat jo oman lapsensa hoitaneet ja heidän on nyt helpompi lähteä mukaan.
Lue lisää mieskaveritoiminnasta artikkelistamme vuodelta 2014: Mieskaveri toimii miehen mallina isättömille lapsille
46:33Usein lapsista ja lasten kanssa toimimisesta puhuttaessa puhutaan naisista ja äitiydestä. Miesten rooli jää sivuun. Moni mies haluaa olla läsnä lasten elämässä – isänä, vapaaehtoisena tai ammattinsa puolesta. Miksi tätä edelleen ihmetellään? Mieskaveri Nikodemus Nousiainen (3. vas.) osallistui Porin SuomiAreenassa keskusteluun aiheesta.