Kohutut sähköpotkulaudat ovat aiheuttaneet vakavia aivovammoja Helsingissä: "Sellainen jättää jäljen loppuiäksi" – näillä kolmella ohjeella vältät loukkaantumiset

Sähköpotkulaudat ovat vakiinnuttamassa asemaansa suurimpien kaupunkien katukuvassa. Kun vauhti on kova, myöskään vakavilta vammoilta ei aina säästytä.

Töölön sairaalan tapaturma-asemalla Helsingissä sähköpotkulautojen aiheuttamista vammoista on pidetty perinteistä tukkimiehen kirjanpitoa toukokuun lopusta asti. Vakavampia vammoja saaneita potilaita on vajaan kuukauden aikana kertynyt kymmeniä.

Vastaava ylilääkäri Mika Paavola HUS:n tukielinkirurgian osastolta kertoo hoidontarpeen keskittyvän viikonloppuaikaan. Viikkotasolla potilaita on viitisen kappaletta.

– Meille tänne (Töölöön) tulee vain jäävuoren huippu. Lievemmin loukkaantuneita hoidetaan terveysasemilla ja päivystyspisteissä, Paavola kertoo.

Kännykkäsovelluksen kautta toimivia lautoja on käytössä myös Tampereella ja Turussa, joissa vakavammilta vammoilta on ainakin toistaiseksi vältytty.

Tampereen yliopistollisesta sairaalasta kerrotaan, että yksittäisiä murtumia on tullut, mutta leikkaussaliin asti sähköpotkulaudat eivät ole ketään vienyt.

Päävammat yleisimpiä

Vauhtia laudalla on parhaimmillaan 25 kilometriä tunnissa, mikä voi aiheuttaa hankaluuksia pysähtymisessä. Kiusankappale tuntuu olevan laudan pienehkö eturengas, joka saattaa tökätä epätasaiseen katukivetykseen.

– Siitä ihminen lentää tangon yli ja ottaa käsillä vastaan. Jos vauhtia on niin paljon, etteivät käsivoimat riitä, niin mennään kasvoilleen, Paavola toteaa.

Yleisimpiä vammoja ovat juuri pään ja kasvojen alueen vammat. Ranne- ja solisluumurtumat ovat niin ikään yleinen vamma lautailijoilla. Myös rintakehä ja kyljet ovat kaatuessa kovilla.

Päävammojen joukkoon mahtuu valitettavasti myös muutama aivotärähdystä vakavampi aivovamma.

– Sellainen vamma saattaa jättää loppuiäksi vaikutuksen ihmisen käyttäytymiseen sekä tietoihin ja taitohin, Paavola sanoo.

Näin vältät vammoja

Yksi riskitekijä vaaralliseen kaatumiseen on päihtymystila. Harva laudalla liikkuja myöskään suojautuu mahdollisilta vammoilta.

– En äkkiseltä muista kaupungilla liikkuessa nähneeni ketään sähköpotkulautailijaa kypärä päässä.

Ylilääkäri Paavolalla onkin selkeät vinkit lautailijoille.

  1. Ei missään nimessä päihtyneenä lautailemaan.
  2. Pää aina kypärällä suojattuna, jotta vakavammilta vammoilta vältytään.
  3. Muista tilannenopeus. Ota muut liikkujat huomioon.

Sähköpotkulaudoilla loukkaantuneiden määrästä kertoi ensimmäisenä Yle.

Lue myös:

    Uusimmat