Työmatkapyöräilystä saatava hyöty ylittää siihen liittyvän kohonneen tapaturmariskin aiheuttamat haitat, kertoo asiaa tutkinut Työterveyslaitos.
Laitoksen tutkimushankkeessa tutkittiin kuntatyöntekijöiden työmatkatapoja ja niiden yhteyksiä koettuun terveyteen, työkykyyn sekä rekisteriperusteisiin sairauspoissaoloihin ja työmatkatapaturmiin.
Tutkimuksessa havaittiin, että työmatkan kulkeminen jalan tai pyöräillen kasvattaa työmatkatapaturmariskiä autoiluun verrattuna, kertoo johtava tutkija Jenni Ervasti tiedotteessa.
Päivittäin työmatkansa pyöräileville sattui eniten työmatkatapaturmia henkilötyövuosiin suhteutettuna.
Eniten työmatkatapaturmia suhteessa kuljettuihin kilometreihin puolestaan sattui niille, jotka kävelevät työmatkansa päivittäin tai lähes päivittäin.
Tutkimuksen mukaan lisääntynyt ja säännöllinen työmatkaliikunta on kuitenkin yhteydessä parempaan koettuun terveyteen sekä työkykyyn.
Lue myös: Tiesitkö, että voit saada työpaikaltasi polkupyörän etuna? Lue vinkit työmatkafillarointiin!
Hyöty edellyttää säännöllisyyttä
Kun pyöräilijöiden suurempaa työmatkatapaturmariskiä verrataan heidän pienempään sairauspoissaoloriskiinsä, pyöräilyn hyödyt näyttäisivät ylittävän haitat, eli tapaturmista johtuvat lyhyet työkyvyttömyysjaksot.
Hyötyjen saaminen näyttäisi edellyttävän kuitenkin säännöllistä ja suhteellisen kuormittavaa työmatkaliikuntaa.
– Satunnaiset työmatkapyöräilyt tai lyhyet kävelymatkat eivät tuottaneet samanlaista hyötyä, sanoo tutkija Essi Kalliolahti tiedotteessa.
Työterveyslaitos katsoo, että työnantajien kannattaa rohkaista työntekijöitään säännölliseen työmatka-aktiivisuuteen, erityisesti pyöräilyyn.
Tutkimuksen tulokset kannustavat Työterveyslaitoksen mukaan myös sellaiseen kaupunkisuunnitteluun, joka edistää työmatkapyöräilyä ja parantaa pyöräilijöiden turvallisuutta.