Jihadisteihin kyllästynyt Belgia lisää rahaa tiedusteluun – harkitsee vakoojien lähettämistä ulkomaille

17.52384897
Poliisit ratsaavat taloja Molenbeekin kaupunginosassa Brysselissä. Aluetta pidetään jihadistien keskuksena Belgiassa.
Julkaistu 07.12.2015 07:15
Toimittajan kuva

Pertti Nyberg

pertti.nyberg@mtv.fi

Pariisin terrori-iskujen jälkeen Belgia huomasi olevansa koko Euroopan islamistitaistelijoiden keskus. Maassa on arviolta 900 kotoperäistä jihadistia eli ääri-islamilaista taistelijaa – määrä on suurin väkimäärään suhteutettuna Euroopassa.

Jihadistien määrän kasvusta huolimatta tiedustelutoiminnan määrärahat ovat pysyneet ennallaan ja suunnitelmissa on ollut jopa määrärahojen leikkaaminen.

Käänne tapahtui viime tammikuussa, kun poliisi jäljitti Verviersin kaupungista terrori-iskua suunnittelevan ryhmän. Operaatiossa kuoli kaksi terroristiksi epäiltyä miestä.

Tuon tapahtuman jälkeen budjettileikkaukset peruttiin ja tiedustelutoiminta sai käyttöönsä kertaluontoisesti 200 miljoonaa euroa. Pariisin iskujen jälkeen lisärahaa tuli jo 400 miljoonaa euroa.

Vakoojia vähän, jihadisteja paljon

Belgian salaisesta poliisista kirjan tehnyt Lars Bove sanoo, että tiedustelupalvelussa on noin 600 työntekijää, joista 500 on varsinaisia tiedustelijoita.

Tiedustelupalvelun budjettia oli tarkoitus leikata tänä vuonna, mutta Verviersin jälkeen budjettia lisättiin 20 prosentilla noin 50 miljoonaa euroon.

Vertailun vuoksi Belgian naapurissa Hollannissa tiedustelupalvelussa on 1500 työntekijää ja toiminnan budjetti on 213 miljoonaa euroa. 25 miljoonaa euroa on korvamerkitty Syyriaan menneen 220 hollantilaisen jihadistin seuraamiseen.

Pilkkanimenä Jihad Central

Reutersin toimittaja Philip Blenkinsop kertoo, että Belgian pääkaupunkia kutsutaan toisinaan "Jihad Centraliksi" eli jihadistien keskuspaikaksi. Tästä pilkkanimestä päästäkseen Belgian on nyt todellakin panostettava terroristien jäljittämiseen.

Reutersille puhunut Belgian oikeusministeriön virkamies sanoi, että ensimmäistä kertaa historiassa Belgia suunnittelee lähettävänsä vakoojiaan ulkomaille. Se on merkittävä muutos maassa, jossa poliisi ei ole lain lain mukaan saanut tehdä kotietsintää kello 21.00 jälkeen.

Nyt myös kotietsintälakia ollaan muuttamassa. Samoin pidätysaikaa ollaan pidentämässä yhdestä vuorokaudesta kolmeen vuorokauteen.

Jotain on toki yritetty tehdä jo aiemminkin. Belgian flaamialueella Flanderissa ehdotettiin, että Syyriasta palaaville taistelijoille olisi pantu elektroninen jäljityspanta nilkkaan. Asia kuitenkin hautautui, kun asianomaiset virkamiehet menivät lakkoon.  

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat