Jo kaksi tuulivoimalan liki 70-metristä siipeä on irronnut Kristiinankaupungissa: Asukkaat ja tuulivoimayhtiö ihmeissään

2:04imgKatkenneet tuulivoiman siivet olivat aiheena Seitsemän uutisissa – katso, miltä massiiviset kappaleet näyttävät.
Julkaistu 27.09.2020 18:35
Toimittajan kuva

Outi Airola

Kristiinankaupungissa on juuri nyt huolestuneita asukkaita. Metsälän uusi tuulipuisto on ollut käytössä vasta runsaat kaksi vuotta, mutta tässä kuussa jo kaksi voimalaa on menettänyt yhden kolmesta siivestään -toinen irtosi viikonlopun alla.

– Kun tiedetään, että maailmalla on tapauksia, että siiven osia on lentänyt viidensadan metrin päähän, tämä on todella vaarallista, sanoo läheisen metsäpalstan omistaja Tuomo Kangas.

Hänen palstansa sijaitsee 300 metrin päästä lähimmästä tuulivoimalasta, joita on Metsälän alueella kaikkiaan 34 kappaletta. Asukkaiden lisäksi myös tuulipuiston omistaja on huolissaan.

– Valitettavasti me tässä vaiheessa tiedämme tästä asiasta aika vähän. Kun ensimmäinen lapa tuli alas syyskuun alussa, niin sinne konehuoneen katolle oli jäänyt kappaleita, jotka voivat sieltä tuulessa irrota. Sen takia siihen alle ei ole päästy perusteellista tutkintaa suorittamaan, sanoo EPV Tuulivoiman toimitusjohtaja Frans Liski.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Tuulimyllyn siipi irronnut Kristiinakaupungissa2Irronnut tuulimyllyn siipi.

Yhtiöllä on kaikkiaan 80 tuulivoimalaa eri paikkakunnilla, eikä vastaavaa ole ennen sattunut. Nyt sattui – jo toisen kerran peräkkäin. Lapojen rikkoontumisen syytä ei tiedetä, mutta saman tanskalaisvalmistajan myllyjen siipiä on irronnut myös Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

– Meillähän laitetoimittaja Vestas päävastuullisena suorittaa asiantuntijana juurisyyn tutkinnan, mutta toki mekin siihen osallistumme laitoksen omistajana. Mutta he eivät ole raportoineet meille miten tämä voisi liittyä näihin muualla oleviin tapauksiin. Me olemme itsekin näiden osalta vain lehti- ja googletustietojen varassa, sanoo Liski.

Kehotus välttää aluetta

Yhtiö on antanut asukkaille ja metsässä liikkujille kehotuksen pysyä 300 metrin etäisyydellä alueesta.

Loppuviikosta irronnut siipi, jolla on pituutta liki 70 metriä, lensi sadan metrin päähän myllystä. Siiven pienempiä osia on ympäriinsä metsäalueella.

– Tämän alueen käyttöä ei ole rajoitettu aikaisemmin asukkailta ja täällä käydään marjassa, sienessä ja kohta alkaa myös hirvestysaika. Parasta olisi, jos kaikki myllyt pysäytettäisiin, ehdottaa Tuomo Kangas.

Lähimmät asukkaat ovat 650 metrin päässä, sitäkin lähempänä on voimalinjoja.

– Siipi putosi nyt oikeaan suuntaan, toisessa suunnassa olisi ollut voimalinja, sanoo Kangas.

Yksi siipi painaa noin 10 000 kiloa ja se on ongelmajätettä.

– Selvitämme yhdessä valmistajan kanssa, mihin pudonneet lavat laitetaan tai miten ne käsitellään. Mutta ensin täytyy selvittää tapahtumat paikan päällä, huomauttaa Liski.

Asukkaat vaativat rikkoontuneille myllyille puolueetonta tutkintaa.

– Ehdottomasti onnettomuustutkintakeskuksen pitäisi tutkia tällaiset tapaukset, koska ne voivat muodostaa vaaran ympäristölle ja ihmisille, sanoo Kangas.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Tuomo KangasTuomo Kangas.

Yhtiö huomauttaa, että he haluavat itsekin tarkan selonteon tapahtuneesta.

– Tämä on vakava ja merkittävä asia meille. Meillä on kuitenkin ollut tuulivoimaloita jo yli kymmenen vuoden ajan eikä koskaan mitään tällaista ole sattunut, sanoo Liski.

Tuoreimmat aiheesta

Kristiinankaupunki