Lähes sata ihmistä on kuollut hallituksen vastaisissa mielenosoituksissa Bangladeshissa

0:53imgTältä Bangladeshin pääministerin eroa vaativat mielenosoitukset näyttävät.
Julkaistu 04.08.2024 21:52
Toimittajan kuva
Katariina Kähkönen

katariina.kahkonen@mtv.fi

STT

Bangladeshiin on julistettu ulkonaliikkumiskielto.

Bangladeshissa ainakin 91 ihmistä on kuollut ja satoja loukkaantunut poliisin ja hallituksen vastaisten mielenosoittajien välisten yhteenottojen pahentuessa. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters. 

Kuolonuhrien määrä yksittäisenä päivänä mielenosoituksessa on maan lähihistorian korkein. Uhrien joukossa on ainakin 13 poliisia. 

Sunnuntaina hallitus julisti toistaiseksi voimassa olevan maanlaajuisen ulkonaliikkumiskiellon. Samalla ilmoitettiin myös kolmipäiväisestä ”yleisestä vapaapäivästä”, joka alkaa maanantaina.

Lue myös: Bangladeshissa liki 40 kuollut opiskelijamielenosoituksissa

Tuhansia ihmisiä on pidätetty

Maan pääministerin Sheikh Hasinan eroa vaativat kymmenet tuhannet mielenosoittajat ovat syyttäneet hallitusta liian järeistä voimakeinoista mielenilmausten pysäyttämiseksi. Poliisi on käyttänyt mielenosoittajiin kyynelkaasua ja kumiluoteja, raportoi BBC

Mielenosoituksissa on viimeisen kahden viikon aikana pidätetty noin 10 000 ihmistä. Pidätettyjen joukossa on ollut opposition kannattajia ja opiskelijoita. 

Mielenosoitusten taustalla on opiskelijoiden vaatimus julkisen sektorin työpakkojen kiintiöjärjestelmästä luopumista.  Bangladeshin korkein oikeus kumosi osittain julkisten työpaikkojen kiintiöt heinäkuussa.

Kiintiöillä määrättiin, että suurin osa julkisista viroista piti varata tietyille ryhmille, kuten vuoden 1971 itsenäisyyssodan veteraanien jälkeläisille. Bangladeshissa on nuori väestö ja korkea nuorisotyöttömyys, minkä takia julkisen hallinnon virat ovat hyvin haluttuja. 

BBC:n mukaan mielenosoituksissa on kuollut yhteensä yli 270 ihmistä.

Lue myös: Bangladeshin korkein oikeus kumosi mellakoita aiheuttaneita kiintiösääntöjä

Bangladeshissa ulkonaliikkumiskielto

Tuoreimmat aiheesta

Bangladesh