Jo kesän tissuttelu vahingoittaa terveyttäsi – näin vakavia seurauksia voi olla kuukausien ryyppyputkella

Pidempiaikaisen juomisen seurauksena voi olla maksan pysyvä vauroituminen, Munuais- ja maksaliitto muistuttaa.

Oliko kesähelteillä kädessäsi vesipulloa useammin oluttuoppi tai viinilasi? Lomalainen on alkoholia siemaillessaan saattanut helposti tulla nauttineeksi yli viisi annosta päivässä, mutta nyt on syytä pysähtyä tarkastelemaan tissuttelutottumuksiaan.

Munuais- ja maksaliiton tiedotteen mukaan jo yksi humalahakuinen juominen aiheuttaa merkittäviä muutoksia elimistöön ja maksan rasva-aineenvaihduntaan, mutta on hyvä muistaa, että juomisen jatkuessa pidempään haitatkin kertautuvat.

Kesäloman mittainen, jo muutaman viikon kestävä runsas alkoholin käyttö aiheuttaa käytännössä kaikille maksan rasvoittumisen.

Rasvamaksasta puhutaan, kun yli 5 prosenttia maksakudoksesta koostuu rasvasoluista. Arvioiden mukaan jopa puolen miljoonan suomalaisen maksa on rasvoittunut.

– Hyvä uutinen on, että rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholin käyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa, gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta lohduttaa tiedotteessa.

Juomisen lisäksi rasvamaksa voi johtua muistakin epäterveellisistä elämäntavoista. Ei-alkoholiperäisessä rasvamaksassa eli ylipainoon tai diabetekseen liittyvässä rasvamaksataudissa (NAFLD) maksa on kuitenkin erityisen herkkä alkoholin haittavaikutuksille. 

Elämäntapojen muuttaminen terveellisemmiksi, kuten liikuntaa lisäämällä, auttavat palauttamaan rasvamaksan normaaliksi. 

Lyhyemmälläkin alkoholinkäytöllä voi olla seurauksia

Jos alkoholia sortuu suurkuluttamaan pidempään, rasvamaksa voi kuitenkin edetä rasvamaksatulehdukseksi. Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström kertoi MTV:n Uutisaamussa vieraillessaan, että alkoholin liikakäyttö voi aiheuttaa myös alkoholihepatiitin.

Alkoholihepatiitti on vakava sairaus, johon voi kuolla.

– Vaikeassa, sairaalahoitoa vaativassa alkoholihepatiitissa henkilö on yleensä käyttänyt alkoholia runsaasti useamman kuukauden tai vuoden ajan, mutta erityisen alttiilla henkilöllä alkoholihepatiitti voi kehittyä jo vähäisemmällä ja lyhyemmällä alkoholinkäytöllä, kertoo lääkäri Fredrik Åberg.

Vuosien, tai jopa kuukausien, kuluessa maksaan voi kehittyä sidekudosta eli fibroosia ja myöhemmin seurauksena voi olla jopa kuolemaan johtava maksakirroosi. Maksakirroosiin liittyy myös maksasyövän riski. Terveyskirjaston mukaan maksakirroosia ei voi parantaa, mutta sen eteneminen voidaan pysäyttää. Tärkeintä on lopettaa alkoholinkäyttö.

Haimatulehdus puolestaan vaatii usein useamman vuoden runsaan juomisen, mutta lyhyempikin ryypiskelyputki voi johtaa äkilliseen haimatulehdukseen. Terveyskirjaston mukaan kymmenestä haimatulehduksesta jopa seitsemän on runsaan alkoholinkäytön aiheuttamia.

Haimatulehdus oireilee voimakkaana vyömäisenä ylävatsakipuna, joka säteilee usein selkään. Lisäksi päiviä kestävään oireiluun voi liittyä pahoinvointia ja oksennusta. Haimatulehdus on vakava sairaus: sadasta sairastuneesta 2–3 kuolee. Suurin osa haimatulehduksista olisi estettävissä voimakasta alkoholinkäyttöä välttämällä.

Näistä oireista lääkäriin

Munuais- ja maksaliitto muistuttaa sivuillaan, että rasvamaksa on tärkeä havaita ajoissa, jotta sen etenemiseen voidaan puuttua. Hoitamattomana rasvan kertyminen maksaan voi vaurioittaa sitä sekä lisätä myös riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Vaikka usein oireetonta rasvamaksaa ei voi todeta ilman tutkimuksia, selvästi ylipainoisen henkilön kohdalla sitä tulisi aina epäillä.

Jos maksa alkaa oirehtimaan, on lääkäriin jo kiire. Huolestuttavia oireita ovat esimerkiksi keltaisuus, kuumeisuus ja kipeä maksan seutu.

Tästä syystä alkoholille on vaikea asettaa turvallista rajaa

Koska alkoholin maksalle aiheuttamat haittavaikutukset riippuuvat muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista, turvallista alkoholin käytön rajaa on vaikea asettaa.

– Se on hyvin yksilöllistä. Esimerkiksi naissukupuoli lisää alkoholin vaikutuksia maksaan, voi olla geneettisiä tekijöitä, myöskin ikä [vaikuttaa]. Eli ikääntynyt ei kestä samalla tavalla alkoholia, Högström selitti Uutisaamun haastattelussa.

Jos epäilee alkoholin olevan ongelma, apua kannattaa hakea matalalla kynnyksellä vaikkapa työterveyden kautta.

Onko tipaton elokuu hyvä idea? Miten rasvamaksasta pääsee eroon? Toiminnanjohtaja Högströmin koko haastattelun voit katsoa yllä olevalta videolta.

Lähteet: Munuais- ja maksaliitto, Terveyskirjasto 1, Terveyskirjasto 2

Lue myös:

    Uusimmat