Kuulo-oireita ja paha huimauskohtaus – Pia sai yllättävän diagnoosin vasta vuosien päästä

10:59imgMilloin huimauksesta pitää huolestua? Haastattelussa Huimaus- ja Meniere-liiton varapuheenjohtaja Pia Kilpeläinen ja Mehiläisen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Riina Niemensivu.
Julkaistu 16.04.2025 06:23

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Pia Kilpeläistä tutkittiin viisi vuotta ennen kuin Ménièren tauti diagnosoitiin. Huimaus on oireena yleinen, mutta milloin siitä pitää huolestua?

Oireet alkoivat vuonna 2012. Aluksi Pia Kilpeläinen huomasi, ettei kuule kunnolla.

– Tosin en ymmärtänyt, että minulla on kuulonalenema. Ihmettelin vain, miksi ihmiset puhuvat, mitä sattuu! Aikaisemmin ihan selkeästi artikuloineet ihmiset puhuivat mielestäni, mitä sattuu, Kilpeläinen kuvaa Huomenta Suomessa.

Kuulo-ongelmien vanavedessä alkoi tinnitus, joka sekin jäi aluksi vieraaksi.

– Se oli sellaista matalataajuista huohotusta. Minä olisin ajatellut, että tinnitus on kimeää, tasaista ääntä, hän kuvaa.

Lue myös: Miksi huimaa? Lääkäri kertoo tavallisimmat syyt – ja milloin on syytä kiirehtiä hoitoon

Lopulta iski paha huimauskohtaus, joka vaati ambulanssin tilaamisen keskellä yötä.

– Minua ei viety siitä sitten mihinkään, mutta laitettiin magneettikuvaan lähete, Kilpeläinen sanoo.

Kuvissa poissuljettiin esimerkiksi ongelmat aivoissa.

Ménièren tauti diagnosoitiin lopulta vasta vuonna 2017.

– Viisi vuotta oli oireita tutkittu, ja lääkäri soitti ja sanoi, että sinulla on Ménièren tauti. Minä kysyin, että mikä. En ollut koskaan kuullutkaan moisesta.

Lue myös: Huimaus voi johtua monesta eri syystä – tästä tiedät, milloin hakeutua päivystykseen

Milloin huimauksesta pitää huolestua?

Kilpeläinen on nyt Huimaus- ja Meniere-liiton varapuheenjohtaja. Diagnoosin saaminen oli hänelle itselleen suuri helpotus.

– Tiesin, etten ole nyt kuolemassa tähän, eikä ole mitään vakavaa. Olin tietenkin kaikki aivokasvaimesta alkaen siihen kuvitellut.

Ménièren tauti on yksi yleisimmistä huimaussairauksista. Huimaus kuitenkin on tavallinen ja yleinen oire, joka yleensä paranee itsestään.

– Ehkä tyypillisin huimaus tulee korvasta. Sisäkorvassa on tasapainoelin, jos sinne tulee jokin häiriö, se tekee voimakasta huimausta, Mehiläisen korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Riina Niemensivu kuvaa.

– Huolestua pitää, jos huimausoireet pahenevat, tai ne ovat hyvin rajuja.

Huoleen on syytä myös, jos huimaukseen liittyy neurologisia oireita, kuten tajunnan hämärtymistä, puheen tuottamisen ongelmia tai kovaa päänsärkyä.

Mistä huimaus johtuu? Miksi Ménièren taudin diagnosointi kesti niin kauan? Miten se vaikuttaa arkeen, miten huimauksen kanssa selviää? Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Lue myös: 

Tommi huomasi juhlissa, ettei enää kuule kunnolla – sitten lähti tasapainokin

Korvan "mystisen oikosulun" syy jää usein epäselväksi: "Epäonninen sattuma, jos sellaisen saa"

Sairaanhoitaja Sampsa kaatui työmatkalla – katsotaan täysin työkykyiseksi, vaikka asuu vammaisten palvelutalossa ja liikkuu pyörätuolilla

Katso myös: Marjan sairauskohtauksien syyksi paljastui Menieren tauti

6:24imgNokialla asuva Marja Malmstedt ei ole unohtanut ensimmäistä Menieren taudin aiheuttamaa kohtausta, joka säikäytti toden teolla.

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit