Maksasairaudet vaanivat runsaasti alkoholia kuluttavia ihmisiä. Maksasairaudet ovat usein pitkään oireettomia. Mikäli maksa alkaa oirehtimaan, on lääkäriin jo kiire.
Maksan kannalta sekä runsas juominen silloin tällöin että pitkään jatkunut alkoholilla tissuttelu ovat yhtä huonoja vaihtoehtoja. Molemmat voivat aiheuttaa rasvamaksaa ja maksakirroosia.
Rankkaan juomaputkeen liittyy lisäksi alkoholihepatiiitin vaara, kun maksasolut tulehtuvat, kertoi Munuais- ja maksaliiton kehittämispäällikkö Hanna Eloranta Huomenta Suomessa tiistaina.
Alkoholin kohtuukäytön rajan voisi Elorannan mielestä vetää naisilla yhteen ja miehillä kahteen alkoholiannokseen päivässä.
– Mitään ehdotonta turvallista rajaa ei voi sanoa. Olemme kaikki yksilöitä, Eloranta sanoo.
Esimerkiksi ylipaino ja geneettiset tekijät voivat heikentää maksan kykyä sietää alkoholia.
Lue myös: Meneekö lomatissuttelu överiksi? Erikoislääkäri listaa vaaranmerkit
Ota maksan oireilu vakavasti
Maksasairaudet ovat usein pitkään oireettomia. Jos alkoholia on käyttänyt paljon tai vaaka kertoo runsaasta ylipainosta, kannattaa ihmisen pyrkiä maksakokeisiin työterveyden tai oman terveysaseman kautta.
Jos maksa alkaa oirehtimaan, on lääkäriin jo kiire. Huolestuttavia oireita ovat keltaisuus, kuumeisuus ja kipeä maksan seutu.
– Maksa ei yleensä tunne kipua, mutta alkoholihepatiitti voi aiheuttaa kipua, kun tulehdus on raju, Eloranta kertoo.
Alkoholihepatiitti on vakava sairaus, johon liittyy suuri kuolleisuus.
Elintapamuutokset auttavat rasvamaksaan
Alkoholin käytön lisäksi ylipaino ja erityisesti keskivartalolihavuus voivat aiheuttaa rasvamaksan. Noin neljäsosalla suomalaisaikuisista on rasvoittunut maksa. Kun yli viisi prosenttia rasvan kudoksesta on rasvoittunut, puhutaan rasvamaksasta.
Ylipainoisella jo maltillinen, esimerkiksi viiden kilon laihduttaminen helpottaa huomattavasti maksan tilannetta. Jos maksan terveys on heikentynyt alkoholin käytön seurauksena, kannattaa alkoholin käyttö lopettaa.
– Rasvamaksa on palautuva tila, joten ilman muuta elämäntapamuutokset kannattavat, Eloranta sanoo.
Maksakirroosi ei nykytiedon valossa parane, mutta alkoholin käyttämisen lopettaminen auttaa pärjäämään maksan kanssa.
Voiko alkoholin pilaamaa maksaa hoitaa maksansiirrolla? Katso koko haastattelu videolta!