Nelikymppisestä brittimiehestä tuli toinen ihminen historiassa, joka on tiettävästi parantunut HIV:stä.
Adam Castillejon kehosta ei ole löydetty merkkejä aktiivisesta viruksesta 30 kuukautta hänen antiretroviraali-hoitonsa lopettamisen jälkeen, kertovat The Independent ja BBC.
Sairauden parantamisessa auttoi myös kantasoluhoito, jonka hän kävi läpi aiemmin syövän vuoksi, sanotaan tiedelehti The Lancetin julkaisemassa tutkimuksessa.
The Independentin mukaan kantasoluja Castillejolle luovuttaneilla henkilöillä oli harvinaisia geenejä, jotka antavat suojaa HI-virukselta.
Ensimmäinen HIV:stä parantuneeksi julistettu ihminen oli Timothy Brown vuonna 2011. Myös hän kävi samantyyppisen kantasoluhoidon.
Luovuttajien kantasolut pysäyttivät viruksen
Tutkijoiden mukaan kantasolusiirto vaikuttaa pysäyttävän viruksen kyvyn monistaa itseään kehon sisällä, koska tautia hylkivät luovutetut solut korvaavat potilaan immuunisolut.
Castillejolle tehdyt testit osoittavat, että 99 prosenttia hänen immuunisoluistaan oli korvautunut lahjoittajan soluilla.
– Löydöksemme osoittavat, että kantasolusiirto on parannuskeino HIV:hen lähes varmasti. Osoitimme, että yhdeksän vuotta sitten saadut tulokset voidaan toisintaa, tutkimuksen johtaja Ravindra Kumar Gupta Gambridgen yliopistosta kertoo BBC:lle.
Kantasolusiirto on kuitenkin vaativa ja potilaalle rankka hoito, joten sitä ei suositella kuin niille HIV-potilaille, joilla on jo kyseistä hoitoa vaativa syöpä.
HI-virus eli HIV voi etenkin hoitamattomana aiheuttaa immuunikato-oireyhtymän eli AIDS-taudin. HIV ei aina kuitenkaan puhkea AIDSiksi, vaan taudin kehittyminen voidaan nykyään estää lääkinnällisesti antiretroviraali-lääkkeillä.
Lääkitys on erittäin tehokas, ja potilaat pystyvät yleensä elämään lähes normaalia elämää sen avulla.
Molemmat potilaat ovat tällä hetkellä viruksesta vapaita. Tutkijoiden mukaan ei voida kuitenkaan sanoa sataprosenttisen varmasti, etteikö virus voisi koskaan palata, koska sen ei-aktiivisia jäämiä on yhä kehossa.
Lue myös: Tämä sitkeä bakteeri on riivannut ihmisiä jo 1800-luvulta lähtien
4:45
Juttua päivitetty kello 23.19: Korjattu kirjoitusvirhe ingressissä.