Paul parantui hivistä syöpähoitojen ansiosta: "En ollut valmis kuolemaan"

Mistä tietää, milloin pitää mennä hiv-testiin? 0:40
KATSO MYÖS VIDEO: Milloin hiv-testiiin kannattaa mennä? Vuosikymmeniä hiviä ja aidsia Suomessa hoitanut infektiolääkäri Jussi Sutinen HUS:ista vastaa.

Kalifornialainen Paul Edmonds on yksi niistä onnekkaista, joka on parantunut hivistä. Paulin tie hivistä paranemiseen alkoi toisesta sairaudesta, leukemiasta.

Hiv on ihmisen immuunipuutosviruksen aiheuttama krooninen infektio, jota ei nykyisillä hoidoilla saa täysin hävitettyä taudin saaneen elimistöstä.

Paitsi Paul Edmondsin tapauksessa.

Hän on yksi niistä viidestä ihmisestä, jotka ovat parantuneet hivistä sen jälkeen, kun maailman ensimmäinen aids-tapaus löytyi vuonna 1981. Hoitamattomana hiv etenee aidsiin ja lopulta kuolemaan.

Nyt Edmonds on kertonut tarinansa ABC Newsille.

Paul Edmonds sairastui aidsiin vuonna 1988, jolloin sitä pidettiin vielä kuolemantuomiona. Hän kuitenkin selvisi aidsista sinnikkyytensä ja kehittyneiden lääkkeiden ansiosta. Elämä jatkui hivin kanssa.

Vuosia myöhemmin virus saatiin mittaamattomalle tasolle hänen veressään kehittyneiden lääkkeiden ansiosta. Se tarkoittaa, ettei hiv aiheuta Edmondsille liitännäissairauksia, eikä hän voi tartuttaa sitä eteenpäin.

Edmondsia hoitanut sairaala jakoi ABC Newsin artikkelin Facebook-sivullaan. Edmonds sai sairaalassa leukemian ja hivin parantaneen kantasolusiirron. Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen tästä.

Vuonna 2018 Edmonds sai kuitenkin jälleen järkyttävän diagnoosin.

Hän oli sairastunut leukemiaan.

– En ollut valmis kuolemaan, hän kertoo ABC Newsille.

Uusi diagnoosi osoittautuikin mahdollisuudeksi

Edmonds hakeutui hoitoon kalifornialaiseen City of Hope -sairaalaan. Leukemiahoitojen alettua Edmondsia hoitaneet lääkärit näkivät mahdollisuuden parantaa myös hänen hi-viruksensa.

Niinpä kemoterapiajakson jälkeen Edmondsille annettiin kantasolusiirre luovuttajalta, joka kantoi hiv-resistanssia solumutaatiota.

– Kyseessä on erittäin harvinainen mutaatio, joka löytyy vain noin 1 prosentilta maailman ihmisistä, kertoo Edmondsia hoitanut lääkäri ja professori Jana Dickter sairaalan tartuntatautiosastolta.

Kantasolusiirteen tekeminen oli iso riski, sillä sen tehdäkseen lääkereiden piti ajaa Edmondsin oma immuunipuolustus kokonaan alas.

Kun ihmisen oma immuunipuolustus ajetaan alas, voi se olla heikentynyt jopa kuukausien ajan. Tällöin ihmisen on oltava eristyksissä välttääkseen henkeä uhkaavat infektiot.

Kantasolusiirto kannatti, sillä Edmondsin leukemia oli sen jälkeen remissiossa, samoin kuin hiv.

"Olen todella kiitollinen, että saan elää"

Kantasolut ovat soluja, jotka pystyvät jakaantumalla tuottamaan uusia kantasoluja sekä erilaistumaan toisenlaisiksi soluiksi, kertoo Helsingin yliopiston Kantasoluportaali.

Edmondsin saamasta kantasolusiirrosta on kulunut nyt aikaa neljä vuotta, eikä hiv ole tehnyt paluuta, vaikka Edmonds ei ole syönyt hiv-lääkkeitä enää kahteen vuoteen.

Edmonds kertoo ABC Newsille, että hänen on edelleen vaikea uskoa parantuneensa hivistä, koska hän ehti elää viruksen kanssa yli kolme vuosikymmentä ja näki monien ystäviensä kuolevan aidsiin 1980–1990-luvulla.

– Olen todella kiitollinen, että saan elää. Olen kiitollinen luovuttajalleni.

Hivistä parantuminen edelleen todella harvinaista, viruksen kanssa voi elää täyttä elämää

UNAIDSin arvion mukaan vuonna 2021 maailmassa oli 38,4 miljoonaa hiv-tartunnan saanutta ihmistä. Uusia hiv-tartuntoja todettiin 1,5 miljoonaa.

Suurinta osaa tartunnan saaneista ei vielä pystytä parantamaan. Harvinaisia parantumisia tapahtuu lähinnä sellaisten potilaiden keskuudessa, jotka sairastuvat elämänsä aikana tietyntyyppiseen syöpään, jota hoidetaan kantasolusiirteellä, kertoo ABC News.

Kantasolusiirre ei itsessään paranna hiviä, vaan luovuttajalla täytyy olla hi-virukselle immuuni mutaatio.

Edmondsin ja muiden parantuneiden tarinat kuitenkin auttavat tieteilijöitä pääsemään lähemmäs hivin parantavaa hoitoa.

Edmonds oli 66-vuotias parantuessaan hivistä, mikä tekee hänestä maailman vanhimman hiv-selviytyjän. Niistä viidestä ihmisestä, jotka ovat parantuneet hivistä, Edmonds oli elänyt viruksen kanssa pisimpään, ABC News kertoo.

Vaikka hivin parantavaa hoitoa joudutaan kehittämään ja odottamaan vielä, ovat nykyajan lääkkeet jo niin kehittyneitä, että tartunnan saaneet voivat elää pitkän ja terveen elämän viruksesta huolimatta.

Asiantuntijoiden mukaan modernit hiv-lääkkeet ovat niin tehokkaita, että joillain potilailla viruksen määrä verenkierrossa saadaan niin matalaksi, etteivät he voi tartuttaa virusta eteenpäin suojaamattoman seksin, raskauden, synnytyksen, imetyksen tai muiden tartuntatapojen kautta.

Lue myös:

    Uusimmat