Huumeista johtuvien rattijuopumusten määrä kasvaa tasaisesti, mutta alkoholiin liittyvät rattijuopumukset vähenevät, selviää Tilastokeskuksen luvuista. Kaikista rattijuopumuksista jo kolmannes johtuu muusta kuin alkoholista.
Video: Rauhoittavatko kovat rangaistukset liikennettä?
Viime vuonna muusta kuin huumaavasta aineesta johtuvia perusmuotoisia rattijuopumuksia oli yli puolet kaikista rattijuopumustapauksista. Törkeistä rattijuopumuksista kuitenkin yhä yli 90 prosenttia liittyy alkoholiin.
Huumeissa nollatoleranssi muttei promillerajaa
Tilastoa selittää se, että huumausaineissa ei ole alkoholin kaltaisia promillerajoja, joilla rattijuopumuksen törkeys määritellään. Poliisin pitää siis muilla tavoin arvioida, onko kuljettajan ajokyky huonontunut merkittävästi huumeiden käytön seurauksena.
Vastaavasti Suomessa on huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajamiseen nollatoleranssi, joten siinä missä alkoholia vähän maistaneena auton rattiin voi lain puitteissa vielä hypätä, ei huumausaineiden vaikuttavia aineita saa autoillessa olla veressä lainkaan.
Eniten Uudellamaalla, vähiten Kainuussa
Suhteessa rattijuopumusten määrään eniten muuhun kuin alkoholiin liittyviä rattijuopumuksia tapahtuu Uudenmaan maakunnassa, jossa rattijuopumuksista 41 prosenttia liittyy huumeisiin tai lääkkeisiin.
Toiseksi yleisimpiä huumeratit ovat Keski-Suomen ja Kanta-Hämeen maakunnissa, joissa osuus on 38 prosenttia. Suhteessa harvinaisimpia huumeratit ovat Kainuussa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.