Suomeen tänään saapuva Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on hakemassa toiselle presidenttikaudelle. Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén kertoo, että mikäli kisasta tulee Trumpin ja Bidenin välinen, niin edessä on todellinen jännitysnäytelmä.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén kertoi Huomenta Suomessa, että Yhdysvalloissa on valloillaan "voimakas puoluepoliittiseen identiteettiin perustuva tunnepitoinen kahtiajako".
– Monet kansalaiset identifioituvat vahvasti yhteen puolueeseen ja näkevät hyvin synkässä valossa sen toisen puolueen edustajat, riippumatta siitä, keitä he ovat, Lindén kertoo.
Lindénin mukaan ilmapiiri on johtanut siihen, että republikaanipuolue mustamaalaa Bidenia aktiivisesti ja pitää Bidenin politiikkaa epäonnistuneena.
– Kahtiajako ei valitettavasti ole parantunut. Ihmiset ovat valitettavasti poteroituneita leireihinsä, Lindén toteaa.
Joe Biden on hakemassa jatkokaudelle
Lindénin mukaan "juna on jo lähtenyt" ja enää ei voi edes ajatella, että Biden peruisikin ehdokkuutensa. Ainoastaan vakava terveyskriisi tai muu äkillinen muutos voisi muuttaa tämän.
Joe Bidenin terveydentilasta on oltu huolissaan.
– Moni demokraattipuolueen jäsenistä ja äänestäjistä olisi toivonut, ettei hän asetu ehdolle. Mutta se on hänen oma päätöksensä, eikä sellainen asia, josta puolue voisi ilmoittaa, että sinä et saa asettua ehdolle.
– Kun Biden teki päätöksen ja julkisesti ilmoitti asettuvansa ehdolle, asettuivat puolue ja monet kannattajat kuitenkin hyvin nopeasti hänen taakseen. Puolueelle perinteisesti paras tapa saada presidenttipelissä voitto on se, että jos istuva presidentti asettautuu ehdolle, niin häntä ei lähdetä haastamaan.
Lindénin mukaan Biden olisi voinut hyvin myös jäädä asettumatta ehdolle terveyteen vedoten ja silti säilyttää kasvonsa.
– Jos Biden ja Trump on vastakkain, niin luvassa on hyvin tiukka kisa. Oikea kynsienpureskelu-kisa ja kahden vanhan valkoisen miehen kamppailu, Lindén arvioi.
Trumpin johto näyttää Lindénin mukaan tällä hetkellä ylivoimaiselta. Trumpin ja Bidenin välillä on kolmen vuoden ikäero, mutta Trump on aktiivisesti luonut kampanjaa Bidenin iästä.
"Ajatus amerikkalaisesta unelmasta ei pidä paikkansa"
Muitakin ehdokkaita kuin Trump ja Biden varmasti olisi, mutta järjestelmä ei Lindénin mukaan ole tasapuolinen. Ajatus amerikkalaisesta unelmasta ja siitä, että kuka tahansa Yhdysvalloissa syntynyt voi tulla presidentiksi, ei Lindénin mukaan pidä paikkaansa.
– Järjestelmä suosii valitettavasti sellaisia ehdokkaita, joita koko kansa ei halua nähdä siinä roolissa.
Jos Trump valitaan republikaanien ehdokkaaksi, niin se ei Lindenin mukaan heijasta kansan tai edes republikaanipuolueen äänestäjäkunnan tahtoa, vaan kertoo ainoastaan niiden ihmisten toiveesta, jotka ovat äänioikeutettuja ja käyttävät ääntä republikaanien esivaaleissa.
– Ja se on aika pieni ryhmä tästä kansan koko osuudesta. He kuitenkin valitsevat sen, kuka siellä sitten taistelee siinä lopullisessa kisassa, Lindén kertoo.
– Järjestelmän on ihan tieteellisesti todistettu suosivan tällaisia aika äärimmäisiäkin ehdokkaita. Moni tavallinen äänestäjä, jotka vaalipäivänä käyvät äänestämässä, suosisivat enemmän poliittisen keskitien kulkijoita, jotka tekisivät kompromisseja ja hakisivat sellaisia ratkaisuja, mikä voisi jotenkin olla kaikille hyväksyttävää.
Lindén kertoo esivaaleissa äänestävien suosivan enemmän vahvoja hahmoja, jotka ovat vahvasti oman puolueensa poliittisen kentän laidassa, eivätkä välttämättä halua tehdä kompromisseja.
– Siinä on sellainen iso ristiriita, joka liittyy siihen lopulliseen kisaan, Lindén summaa.